Sabtu, 30 Mac 2019

PENYAKIT BUAH PINGGANG BEBAN KEPADA NEGARA KATA MENTERI #viralhancing

IPOH 30 Mac - Penyakit buah pinggang merupakan satu beban besar kepada negara apabila terdapat sekurang-kurangnya 39,000 pesakit yang memerlukan dialisis dengan kos rawatan dianggarkan bernilai RM1.6 bilion pada setiap tahun.


Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, angka tersebut dijangka meningkat sehingga 50,000 pesakit pada tahun depan dengan kesedaran orang ramai mendapatkan rawatan, hasil jaringan komprehensif perkhidmatan dialisis di Malaysia setanding kebanyakan negara maju.

“Kebanyakan penyakit buah pinggang ini berasal dari kencing manis dan darah tinggi, jadi saya menyeru kepada masyarakat supaya mempraktikkan gaya hidup sihat supaya kita boleh mengelakkan penyakit ini.

“Kita juga tahu bahawa mereka yang menghidap pada peringkat awal, jika mengamalkan pemakanan sesuai dan menerima rawatan bertepatan, boleh menangguhkan kemerosotan penyakit buah pinggang sebanyak 50 peratus,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia peringkat negeri di sini hari ini.

Dalam pada itu, Boon Chye berkata, menerusi program Skim Peduli Kesihatan (Peka B40) yang bakal dilancarkan pada bulan depan, mereka yang layak mendaftar perlu mengambil kesempatan dengan melakukan saringan kesihatan di klinik-klinik berdaftar.

Menurut beliau, saringan kesihatan secara percuma itu bukan sahaja meliputi fungsi buah pinggang, tetapi juga pemeriksaan fizikal, darah tinggi, kencing manis, kolesterol serta penilaian kesihatan mental.

“Di bawah program ini, individu yang layak ialah mereka yang menerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang berumur 50 tahun dan ke atas.

“Dalam senarai, yang layak (terdapat) lebih daripada tiga juta (orang) tetapi pada peringkat awal, kita peruntukkan sebanyak RM100 juta untuk 800,000 peserta,” katanya. - UTUSAN ONLINE

KERAJAAN YANG PRIHATIN KESUSAHAN RAKYAT - BSH RM100 DISALURKAN MINGGU INI KATA MENTERI #viralhancing

PUTRAJAYA 29 Mac - Kerajaan telah mengotakan komitmennya dengan membuat pembayaran Bantuan Sara Hidup (BSH) sebanyak RM100 untuk bujang golongan berpendapatan rendah (B40) pada minggu ini yang disalurkan kepada tiga juta penerima dengan melibatkan peruntukan kewangan sebanyak RM300 juta.


Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kerajaan pada Februari lalu mengumumkan bantuan itu akan dibuat pada hujung bulan ini sejajar keprihatinan terhadap tekanan kos sara hidup rakyat masa kini.

“Malah pada 28 Januari lalu, kerajaan turut membuat bayaran BSH fasa pertama sebanyak RM300 kepada 4.1 juta isi rumah dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion iaitu sebagai satu langkah memenuhi janji kerajaan.

“Kementerian Kewangan di samping itu juga memperuntukkan sebanyak RM120 juta untuk Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi (BPPT) kepada 1.2 juta pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) dengan daripada setiap mereka menerima RM100 dan disalurkan melalui Kad Diskaun Siswa Bank Rakyat. Bayaran ini disalurkan secara berperingkat bermula semalam,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Guan Eng lagi, pihak kerajaan akan terus memberi perhatian kepada isu kos sara hidup terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah dan akan mengambil langkah sewajarnya untuk memastikan bantuan disalurkan untuk rakyat yang benar-benar memerlukannya.

“Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi talian bebas tol 1800882747 serta e-mel ke [email protected],” katanya.-UTUSAN ONLINE

Jumaat, 29 Mac 2019

FORENSIK - KETEPIKAN ANDAIAN ARWAH ADIB DISERANG #viralhancing

Andaian awal kecederaan dialami anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim akibat diserang dalam rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya diketepikan Jabatan Forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL) hanya selepas melakukan bedah siasat terhadap mangsa.


Ketua Jabatan Forensik HKL, Datuk Dr Mohd Shah Mahmood, berkata bedah siasat itu dijalankan pada 18 Disember lalu, sehari selepas mangsa yang cedera parah dalam kejadian rusuhan itu meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN).

Terdahulu, saksi inkues ke-27 itu berkata, pihaknya dimaklumkan oleh polis untuk melakukan bedah siasat untuk mencari punca kecederaan.

“Setelah dimaklumkan polis, kami mulanya mengandaikan kecederaan yang dialami mangsa disebabkan diserang seperti dipukul, ditendang dan ditumbuk.

“Namun, selepas pemeriksaan dijalankan itu, kami tidak yakin dengan corak kecederaan dialami Muhammad Adib sebagai serangan,” katanya ketika memberi keterangan di hadapan Koroner Rofiah Mohamad pada hari ke-20 prosiding inkues mencari punca kematian Muhammad Adib.

Harian Metro

MENTERI SANGAT YAKIN KERETA TERBANG YANG MODEN DILANCAR PADA HUJUNG 2019 #viralhancing

LANGKAWI: Kerajaan komited untuk terus terbabit dalam teknologi kereta terbang atau kereta aero dan melancarkan prototaip pertamanya seawal akhir tahun ini.


Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, berkata kerajaan mahu mencipta industri aeroangkasa melangkaui dari apa yang dilihat pada hari ini termasuk terbabit dalam pembuatan kereta aero.

 "Konsepnya sama (kereta aero atau kereta terbang) kerana industri kini sedang ke arah itu iaitu mencipta kereta terbang dengan kementerian saya akan memacu perkara ini ke depan.

"Ketika ini, syarikat seperti Aerodyne Sdn Bhd sudah agak maju (dalam pembuatan kereta aero). Kita mungkin akan melancarkannya seawal akhir tahun ini," katanya ketika ditemui BH di Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA'19), hari ini.

"Ia bukan kereta terbang atau pesawat, tetapi hibrid di antara kedua-duanya. Ia mampu memendekkan lagi masa perjalanan kerana tidak perlu menempuh kesesakan lalu lintas, kos operasi yang lebih rendah dan mengeluarkan bunyi yang lebih senyap," katanya.

Khamis, 28 Mac 2019

KERETA TERBANG SEBENAR BUKAN MACAM MODEL KIPAS ITU KATA MENTERI #viralhancing

KUALA LUMPUR 28 Mac - Reka bentuk sebenar kereta terbang pertama Malaysia kelak tidak akan kelihatan seperti model skala kecil yang dipamerkan di Langkawi, Kedah, semalam.


Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd. Redzuan Yusof berkata, kereta terbang yang sedang dibangunkan di Jepun itu akan memiliki gaya yang pelbagai iaitu menggunakan pemandu dan tanpa pemandu.

“Tidaklah begitu, kenapa awak ingat itu kipas KDK ke? Tidak.

“Kereta terbang yang kita bangunkan ini sangat versatile (serba boleh). Man dan unman (Pemandu dan tanpa pemandu),” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Beliau diminta mengulas sama ada reka bentuk kereta terbang sebenar akan kelihatan seperti yang ditunjukkan kepada Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad di Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA'19), semalam.

Ramai memperlekehkan model skala kecil kereta terbang, Vector yang dibangunkan oleh sebuah syarikat tempatan, Aerodyne Sdn. Bhd. di media sosial.

Antaranya bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengeluarkan hantaran ‘Salam Empat Kipas’ di akaun Facebook miliknya. - UTUSAN ONLINE

STRATEGI BUMI HANGUS - DAP BUKA PEKUNG SIAPA MEREKA? #viralhancing

Menarik membaca artikel yang ditulis oleh pakar strategi DAP Liew Chin Tong bertajuk ‘Dasar bumi hangus gabungan UMNO-Pas, MCA-MIC’.


Tulisan Chin Tong yang kini Timbalan Menteri di Kementerian Pertahanan iaitu kementerian penting di negara ini itu boleh dibaca dalam portal berita FMT dipautan

https://www.freemalaysiatoday.com/…/dasar-bumi-hangus-gabu…/

Dalam artikel itu, Chin Tong berkata, UMNO dan Pas telah menyerang Pakatan Harapan (PH) dari sayap Melayu, manakala MCA dan MIC menyerang dari sayap bukan Melayu.

“Serangan dalam konteks etnik ini membuktikan ‘dasar bumi hangus’ sedang giat digunakan. Bumi hangus ialah dasar merujuk kepada strategi menghapuskan semuanya untuk menang dalam apa jua keadaan.

“Perbuatan kejam seperti ini sudah tentu akan menyebabkan rakyat terpaksa menanggung berat keperitan tersebut.

“Sasaran mereka adalah untuk memastikan Malaysia sukar ditadbir oleh Pakatan Harapan kerana kerajaan yang dipilih oleh rakyat terpaksa berhadapan dengan serangan kemarahan etnik daripada kedua-dua pihak, iaitu orang Melayu dan bukan-Melayu.

“Permintaan serangan sayap ini adalah untuk membuatkan orang Melayu dan bukan-Melayu berasa lemah dan serba kekurangan. Semuanya akan dibentangkan sebagai permasalahan etnik binary.

“Selain itu, serangan ini bertujuan untuk memecahkan gabungan pelbagai etnik PH dari dalam kerana sukar bagi golongan politik beraliran sederhana untuk bertahan akibat tuntutan yang bercanggah daripada kedua-dua pihak,” kata Chin Tong dalam artikel tersebut.

Inilah pertama kali rakyat Malaysia didedahkan tentang dasar ‘bumi hangus’. Satu dasar atau teknik yang amat asing dalam pemahaman rakyat biasa. Satu dasar yang tidak dapat difikirkan oleh sesiapa pun kecuali oleh pakar strategi propaganda politik.

Bila difikir-fikirkan semula bagaimana strategi yang dilakukan Pakatan Rakyat iaitu gabungan DAP-PKR -Pas dan selepas itu Pakatan Harapan gabungan DAP-PKR-Amanah-Bersatu untuk mempengaruhi rakyat membenci BN, menunjukkan seolah-olah dasar bumi hangus ini telahpun bermula jauh sebelum perkahwinan UMNO-Pas dan MIC-MCA hari ini.

Adakah dasar bumi hangus yang disebutkan Chin Tong ini telah dilaksanakan sejak PRU-12 dengan DAP menumpukan serangan terhadap bukan Melayu iaitu Cina dan India dan PKR-Pas pula menumpukan sasaran terhadap masyarakat Melayu dengan menyebarkan propaganda membenci kepimpinan BN.

Serangan demi serangan dilakukan dengan memberi DAP memberi fokus kepada pengundi bukan Melayu dan PKR-Pas memberi fokus kepada Melayu, hingga pada PRU-13 kita dapat menyaksikan bagaimana hampir 90 peratus masyarakat Cina mengundi secara blok, untuk memenangkan DAP, sekaligus menyaksikan kekalahan parti MCA dan Gerakan di kawasan-kawasan majoriti pengundi Cina.

Pada pilihan raya itu PKR-Pas gagal mempengaruhi orang Melayu secara besar-besaran untuk menyebelahi Pakatan Rakyat.

Namun pada PRU-14 DAP-PKR memperoleh sinergi baharu dengan penyertaan Amanah dan Bersatu yang membentuk Pakatan Harapan.

Adalah jelas dapat daripada video yang bertebaran di media sosial sebelum PRU-14 ahli propaganda DAP seperti Superman Hew Kuan Yau dan beberapa lagi pemimpin mereka memberi focus ceramah dalam bahasa Cina kepada pengundi Cina.

Sementara pemimpin-pemimpin bangsa Melayu dalam PKR-Amanah-Bersatu menumpukan pengaruh terhadap orang Melayu-Islam.

Startegi yang menyerupai dasar bumi hangus yang dikatakan Chin Tong ini mengakibatkan BN kalah buat pertama kali dalam sejarah pilihan raya Malaysia.

Lebih memedihkan parti komponen yang majoriti ahlinya masyarakat Cina iaitu MCA dan Gerakan tewas teruk ditangan DAP! Kerusi mereka habis disapu DAP di kawasan-kawasan majoriti pengundi Cina!

Jika difikir-fikir dan dikenang semula strategi yang dilakukan DAP-PKR-Amanah-Bersatu dalam serangan mereka terhadap BN sama seperti teori yang dilemparkan oleh Liew Ching Tong dalam tulisannya di FMT itu.

ADAKAH LIEW CHIN TONG SECARA TIDAK SENGAJA MENDEDAHKAN STRATEGI ‘DASAR BUMI HANGUS’ TELAH DIGUNAKAN DAP UNTUK MENEWASKAN BN? Hanya Chin Tong yang merupakan pakar strategi DAP boleh menjawabnya…

SAMAD HUSSEIN
.
https://mindarakyat.blogspot.com/2019/03/liew-chin-tong-tidak-sengaja-dedah.html

Rabu, 27 Mac 2019

MUJAHID GADAI TABUNG HAJI KEPADA DAP? INI BUKTINYA #viralhancing

PANAS! Isu pengurusan Aset Tabung Haji bernilai RM19.9 bilion menjadi punca kekecohan di dewan rakyat pada Selasa, menyaksikan petikaman lidah antara Menteri Agama, Ahli Parlimen Pendang dan juga Ahli Parlimen Baling bekas Pengerusi Tabung Haji.Hari ini persoalan tentang siapa sebenarnya CEO menguruskan aset-aset Tabung Haji itu seperti yang ditanya oleh pembangkang dalam dewan rakyat akhirnya terjawab.

Dipetik daripada satu kenyataan oleh YB Hj Ahmad Amzad Hashim Ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata Menteri Agama memaklumkan SPV Urusharta Jemaah berkenaan belum ada CEO dan pengurusan. Maka sementara itu aset ini diuruskan oleh satu lagi anak syarikat milik Menteri Kewangan (DiPerbadankan), Prokhas Sdn Bhd.


“Setakat maklumat dari link Prokhas Sdn Bhd, Ketua Pegawai Eksekutif Prokhas Sdn Bhd adalah Mr Chen Yin Heng. Prokhas di bawah Menteri Kewangan juga menguruskan beberapa syarikat strategik milik kerajaan Malaysia yang lain.” kata YB Hj Ahmad dalam satu kenyataan

Pertikaian sama dibangkitkan oleh Mantan Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Razak di laman Facebook beliau.

“Dulu kita tanya, syarikat SPV yang ambil aset RM19.9 bilion aset Tabung Haji itu diuruskan oleh Kementerian Kewangan atau tidak.

Dia jawab walaupun SPV itu di bawah Kementerian Kewangan, ia bukan diurus oleh Kementerian Kewangan.

Hari ini pulak dia terpaksa jawab di Dewan Rakyat bahawa SPV itu sebenarnya tidak ada CEO walaupun sudah beroperasi selama 5 bulan.
Dia terpaksa jawab bahawa SPV itu sebenarnya sedang diuruskan oleh Kementerian Kewangan.
Kementerian Kewangan di bawah siapa?” Soal Najib

Sumber IVT

MALANG NASIB GADIS, MAYATNYA TERSANGKUT DI MATA KAIL PEMANCING DI JITRA

Seorang gadis ditemui tersangkut di mata kail seorang pemancing di Sungai Sentap, Jitra, Kedah. Gadis tersebut dipercayai mangsa bunuh.


Menerusi laporan Harian Metro, polis telah menahan seorang remaja bagi membantu siasatan ekoran kes kematian gadis tersebut yang dikenali sebagai Ainna, 18, berasal dari Kuala Sungai Baru Sanglang, Simpang Ampat, Perlis.

Menurut Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Mohd Ismail Ibrahim, kes berkenaan yang sebelum ini diklasifikasikan sebagai mati mengejut ditukar kepada Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Hasil soal siasat, suspek yang berusia 18 tahun mengaku terbabit dalam kes ini kerana hanya dia dan mangsa berada di tempat kejadian.

Kedua-duanya dipercayai terjatuh dalam sungai, namun suspek berjaya menyelamatkan diri, manakala mangsa dipercayai lemas.

Suspek tidak memaklumkan kepada orang awam mengenai kematian mangsa ketika kejadian tersebut berlaku. Hasil pemeriksaan mayat di hospital, terdapat  kesan lebam pada belakang kepala, selain kecederaan seperti patah dan lebam di tangan. Pengesahan mayat daripada ibu bapa mangsa juga turut dilakukan.

Suspek direman selama tiga hari bermula semalam sehingga esok untuk membantu siasatan.

Mereka (ibu bapa) mengesahkan mayat itu anak perempuan bongsu mereka selepas tidak mengetahui keberadaan mangsa sebelum itu.

Seorang kakak mangsa ada memberitahu, remaja perempuan itu keluar rumah pada 7 petang, 23 Mac lalu bertemu dengan teman lelakinya, namun kakaknya tidak mengenali lelaki berkenaan.

Berdasarkan laporan, remaja perempuan itu ditemui lemas di Sungai Sentap, Kampung Kodiang Lama, pada 11.50 malam. Mayat yang masih berpakaian legkap itu ditemui terapung di sungai itu.

Harian Metro

KERETA TERBANG BUKAN KHAYALAN, IA DAH DIBUKTIKAN DI PAMERAN (LIMA), RAMAI TERPESONA? #viralhancing

Setelah menerima pelbagai maklum balas berbaur positif dan tidak kurang dipersendakan beberapa pihak dengan idea keperluan negara membangunkan kereta terbang, akhirnya Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd. Redzuan Yusof membuktikan ia mampu direalisasikan.Kesungguhan beliau itu dibuktikan apabila menampilkan prototype air mobility dikenali sebagai Vector yang merupakan hasil rekaan syarikat tempatan sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA) di Langkawi semalam.


Ia dibangunkan secara design dan engineering oleh Aerodyne Sdn. Bhd. yang menyediakan perkhidmatan penyelesaian berintegrasi berasaskan dron.

“Reka bentuk Vector yang dibangunkan khas ini dilihat bakal menjadi penanda aras dalam pembangunan ‘aerocar’ (kereta terbang) pada masa hadapan.

“Ini sedikit sebanyak menyuntik semangat syarikat tempatan untuk bersaing dalam pasaran teknologi antarabangsa selain membuktikan anak tempatan juga boleh berjaya dan bersaing di peringkat antarabangsa,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia

Selasa, 26 Mac 2019

NURUL IZZAH KATA NO KOMEN, KRISIS PAKATAN HARAPAN TIDAK MAMPU DISOROK LAGI #viral hancing

KUALA LUMPUR 26 Mac - Nurul Izzah Anwar enggan bertemu dengan para media di Parlimen, walaupun mengetahui dirinya menjadi tumpuan berikutan pelbagai kenyataan berhubung situasi politik negara.


Ahli Parlimen Permatang Pauh itu terus berlalu pergi meninggalkan menara 17 tingkat Parlimen, selepas dikejar para media sehingga ke tempat letak kereta.

Terdahulu, beliau baharu selesai menanyakan soalan pertama mengenai data dan statistik pesakit obesiti dan diabetis serta jangkaan kesan cukai terhadap minuman manis kepada sektor ekonomi dan kesihatan negara dalam sesi soal lisan kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad.

“No komen (Tiada komen),” katanya selepas diminta mengulas lanjut mengenai isu-isu berbangkit yang berkaitan dengannya, hari ini.

Antara persoalan yang perlu diulas lanjut oleh anak sulung Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu adalah keputusannya meletakkan jawatan sebagai anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC), Sabtu lalu.

Sehari sebelum itu, Nurul Izzah yang dikenali sebagai Puteri Reformasi itu meluahkan rasa kecewanya dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang gagal menunaikan janji menggerakkan agenda reformasi sebagaimana sepatutnya kepada akhbar Singapura, The Straits Times.

Beliau turut meluahkan isi hati bahawa beliau sukar bekerja dengan Perdana Menteri yang juga Pengerusi PH, Tun Dr. Mahathir Mohamad. - UTUSAN ONLINE

SAYA PELIK GST MANSUH, HARGA BARANG MAHAL, KOS MELAMBUNG KATA PM #viralhancing

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam melahirkan rasa hairan apabila setelah GST dihapuskan, kos terus meningkat, tidak seperti yang diharapkan.

Peningkatan harga itu termasuklah pada sayur dari Cameron Highlands yang dikatakan berharga 50 sen sekilogram boleh meningkat menjadi RM7 sekilogram apabila sampai di tempat penjualan.


NURUL IZZAH TIDAK PATUT KRITIK TUN M MACAM TU KATA SETIAUSAHA POLITIK PM #viralhancing

KUALA LUMPUR 26 Mac - Anggota Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar tidak sepatutnya mengeluarkan komen tidak baik terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, apatah lagi menerusi wawancara media Singapura The Straits Times pada Jumaat lepas.


Setiausaha Politik Perdana Menteri Abu Bakar Yahya berkata Nurul Izzah yang arif dalam arena politik, masih belum cukup matang, tidak rasional serta emosi dalam memahami pendirian Dr Mahathir serta kerajaan.


"Apa yang dilakukan oleh perdana menteri dan kerajaan ketika ini tidak harus dilihat secara peribadi oleh Nurul Izzah, sebaliknya perlu dilihat secara menyeluruh demi kepentingan rakyat dan negara.


"Sebagai seorang daripada anggota parlimen dan bekas Naib Presiden PKR, saya yakin Nurul Izzah tidak lupa bahawa kedudukan Dr Mahathir sebagai perdana menteri adalah keputusan sebulat suara majlis pimpinan Pakatan Harapan (PH), manakala segala keputusan membabitkan hal ehwal pentadbiran kerajaan diputuskan bersama oleh jemaah menteri," katanya dalam kenyataan, malam tadi.


"Saya juga percaya Nurul Izzah faham serta akui bahawa tanpa YAB Tun, mustahil PH menang PRU14 serta mampu membentuk kerajaan pada hari ini," katanya.


Media sebelum ini melaporkan, ketika wawancaranya bersama akhbar Singapura, The Straits Times, Nurul Izzah meluahkan rasa kecewanya dengan kerajaan PH yang gagal menunaikan janji dan gagal menggerakkan agenda reformasi sepertimana sepatutnya selain meluahkan isi hati beliau yang beliau sukar bekerja dengan Dr Mahathir. - BERNAMA

Isnin, 25 Mac 2019

SAYA JUGA KECEWA DENGAN KEADAAN SEKARANG JAWAB MAHATHIR KEPADA NURUL IZZAH #viralhancing

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad membalas kenyataan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar yang menzahirkan rasa kecewa dengan prestasi kerajaan Pakatan Harapan (PH) dengan berkata, biarlah orang hendak kecewa kerana beliau juga merasai situasi yang sama.


“Takpalah banyak orang kecewa, saya pun kecewa dengan diorang (mereka),” kata Dr Mahathir yang dipetik portal Utusan Malaysia, hari ini selepas majlis amanat khas perdana menteri kepada penjawat awam Kedah di Wisma Darul Aman di Alor Setar.

Nurul Izzah dalam wawancaranya dengan akhbar Singapura, The Straits Times, meluahkan rasa kecewanya dengan kerajaan PH yang didakwa gagal menunaikan janji dan gagal menggerakkan agenda reformasi seperti sepatutnya.


“Perlu bekerja denegan bekas diktator yang telah menyebabkan pelbagai kerosakan, bukan sahaja dalam hidup (keluarga) kami bahkan kepada sistem (pemerintahan negara), ia bukan mudah.

“Saya betul-betul mahu (usaha) mengangkat agenda reformasi menjadi fokus utama kami,” kata anak sulung Presiden PKR Anwar Ibrahim itu dalam wawancara tersebut.

Malah, Nurul Izzah turut mengumumkan hasratnya untuk tidak lagi bertanding dalam pilihan raya selepas penggalnya sebagai ahli parlimen Permatang Pauh berakhir.

Beliau juga sebelum ini, membuat kejutan apabila meletakkan jawatan sebagai anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) setelah tidak bersetuju dengan kenyataan Dr Mahathir yang mahu mengekalkan Ronald Kiandee sebagai pengerusi PAC.

Sementara itu, Bernama melaporkan Dr Mahathir menyifatkan tindakan anggota parlimen pembangkang yang meletak jawatan daripada PAC adalah 'hal sendiri'.

"Tak apa, nak letak (jawatan) letaklah, dia punya hal lah," jawabnya ringkas.

Beliau diminta mengulas tindakan semua Anggota Parlimen pembangkang yang menganggotai PAC hari ini meletak jawatan serta-merta sebagai membantah keputusan mengekalkan pengerusinya kepada wakil kerajaan.

Ketua Pembangkang Ismail Sabri Yaakob dilaporkan sebagai berkata notis peletakan jawatan kesemua anggota parlimen Barisan Nasional (BN) dan PAS yang menganggotai PAC akan dibuat segera.

Malaysiakini

SEMUA PENJAWAT AWAM PERLU IKAT PERUT ZAMAN PAKATAN HARAPAN INI KATA MAHATHIR #viralhancing

KUALA LUMPUR 25 Mac - Semua penjawat awam diminta 'ikat perut' buat sementara waktu sehingga kerajaan dapat mengatasi masalah kewangan negara yang dicipta oleh kerajaan terdahulu.


Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, pada waktu ini kerajaan perlu memberi tumpuan untuk membayar hutang yang tinggi.

Katanya, jika kerajaan dapat membayar hutang ini, pendapatan juga akan dapat dipertingkatkan.

“Saya merayu rakan-rakan dalam Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya bersabar sementara kita nak pulihkan kewangan negara. Kalau tiada tindakan ganas dan liar, dalam tiga tahun kita akan pulih semula.

“Walaupun kita bermasalah, tak sampai peringkat kebuluran. Kita sebuah negara aman, boleh pulih dengan lebih cepat. Di Asia Barat, negara mereka termusnah dan satu bilion daripada rakyat mereka akan mati kelaparan,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu berucap pada majlis Perhimpunan Perdana CUEPACS Bersama Perdana Menteri di Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Universiti Putra Malaysia dekat sini hari ini.

Yang turut hadir ialah Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ismail Bakar dan Presiden CUEPACS, Datuk Azih Muda. - UTUSAN ONLINE

NURUL IZZAH PATAH HATI TETAPI SUDAH BERANI KRITIK MAHATHIR #viralhancing

KUALA LUMPUR – Nurul Izzah Anwar berkata, beliau sedang menghabiskan penggal terakhirnya sebagai wakil rakyat kerana kecewa dengan Pakatan Harapan.


Secara jujurnya, Nurul Izzah mengakui, beliau patah hati dengan situasi politik semasa.

Selepas tiga bulan melepaskan semua jawatannya dalam kerajaan dan tidak terbabit dalam politik kecuali hanya memberi tumpuan kepada Parlimennya, Nurul Izzah memberitahu, keadaan politik sekarang sangat mencabar dan tunggang-langgang.

Namun, beliau masih bertahan untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan.

“Saya banyak belajar tetapi saya fikir sudah patah hati,” katanya dalam wawancara dengan Straits Times baru-baru ini.

Antara yang insiden paling mengecewakannya ialah penyertaan bekas ahli-ahli Parlimen UMNO dalam Pakatan Harapan.

“Ia situasi yang sangat menyedihkan kerana saya percaya sistem dua gabungan penting untuk masa depan Malaysia,” katanya.

Anak sulung kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail itu turut mengakui bukan senang untuk bekerja dengan lelaki yang telah menjatuhkan ayahnya sejak hampir dua dekad lalu.

“Bekerja dengan bekas ditaktor yang menyebabkan berlaku banyak kerosakan, bukan sahaja kehidupan keluarga kami, tetapi juga sistem. Ia bukan mudah,” akui Nurul Izzah.

Menurut media Singapura itu, Nurul Izzah masih bercakap dengan emosi apabila mempertahankan Anwar dan bagaimana penjara telah memisahkan bapanya dengan keluarga, termasuk ibunya yang kini merupakan Timbalan Perdana Menteri serta lima adik-adiknya.

Nurul Izzah hanya mengungkap ‘Insya Allah’ apabila ditanya mengenai pelantikan bapanya bagi menggantikan Dr Mahathir selepas ini.

Nurul Izzah baru-baru ini melepaskan jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) selepas didakwa tidak puas hati dengan tindakan Dr Mahathir mengarahkan Datuk Seri Ronald Kiandee terus memegang jawatan Pengerusi PAC.

Tindakan Perdana Menteri itu jelas melanggar janji manifesto yang sebelum ini mengkhususnya jawatan itu kepada pembangkang. – MalaysiaGazette

Saya tidak bimbang beri keterangan kepada Polis, saya berhak bersuara kata Ramasamy

KUALA LUMPUR – Profesor Dr. P. Ramasamy hari ini hadir ke Bukit Aman untuk memberi keterangan berhubung dua artikel yang masing-masing disia...