Selasa, 2 April 2019

KEADAAN YANG SUKAR DIJANGKA - PIHAK ISTANA JOHOR GELAR TUN MAHATHIR SEBAGAI CONMAN MALAYA #viralhancing

TEGANG!

PIHAK ISTANA JOHOR PUN GELAR TUN MAHATHIR SEBAGAI CONMAN MALAYA.

Hubungan Istana Johor dan Putrajaya semakin tegang


Semalam TMJ telah melakukan perjumpaan tergempar dengan YDP Agong di istana Negara.
https://www.facebook.com/2083565825294170/posts/2217013051949446/

Ia adalah berikutan beberapa perkara panas terutamanya mengenai pembinaan hub pembekalan di Pelabuhan Tanjung Pelepas yang dilakukan tanpa memberitahu Kerajaan dan Istana Johor dan juga isu Statut Rome.

Pihak penyokong Kerajaan telah mula menfitnah Istana dengan pelbagai tuduhan dan mereka mengatakan Istana sebenarnya telah mengetahui mengenai projek di Tanjung Pelepas tersebut.

Akhirnya harini Menteri Besar Johor sendiri mengaku bahawa beliau sendiri tidak mengetahui apa-apa mengenai projek pembinaan hub di Tanjung Pelepas ini.

Link: https://www.facebook.com/2083565825294170/posts/2217667768550641/

Menurut cerita dari laman facebook Gerakan Maufakat Johor, jika diteliti fitnah terhadap negeri Johor ini hanya berlaku di zaman Perdana Menteri ke-4 dan ke-7 Sahaja.

Fitnah dijalankan untuk menjatuhkan konsep diraja dan tipudaya untuk mewujudkan persepsi negatif rakyat bagi menolak institusi beraja di negara ini.

Kes Prebet Adam, Forest City, Pulau Kukup, Sg Pulai dan yang terbaharu adalah isu perjanjian air Malaysia-Singapura.

Semua isu ini diulang siar, ditambah fitnah dan dirempahkan dengan pembohongan supaya rakyat Johor semua bangkit menyokong perkara yang batil. DYMM Tuanku Sultan Johor dan DYAM Tunku Mahkota Johor dijadikan sasaran, dicela dan dikecam secara berjemaah oleh kroni dan pihak yang berkepentingan.

Terkini, insituti beraja Johor sekali lagi dicuit. Melalui laman web kroni mereka TheEdgeMarkets, Ka Petra Sdn Bhd akan membina hub pembekalan dan simpanan Marine Gas Oil (MGO) & Marine Fuel Oil (MFO) secara Ship-To-Ship di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP). Projek pembinaan ini dianggarkan bernilai RM 500 juta secara bersama dengan taikun Hong Kong, Li Ka-shing’s Hutchison Port Holdings Ltd.

Sebelum projek secara besaran ini dibina, fitnah secara halus perlu lah dijalankan terlebih dahulu dengan cara memfitnah 'kerosakan' di Sungai Pulai. Kerana pembinaan 'golf course' di Sungai Pulai dikhuatiri akan menganggu perjalanan hub pembekalan dan simpanan di Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Sumber terdekat melaporkan, DYMM Sultan Johor juga difitnah cuba memonopoli perniagaan di PTP. Fitnah ini dilakukan bagi memberi izin kroni-kroni Putrajaya menapak di sana.

Perdana Menteri cuba mengatur langkah-langkah untuk meletakkan kroni-kroni di Johor bagi menekan kuasa Sultan dan rakyat Johor. Ini lah permainan dan strategi licik yang digunakan sejak zaman berzaman.

Zaman dulu Mahathir nak tipu rakyat memang senang sebab media dikawal oleh beliau. Tapi zaman sekarang bukan seperti dahulu lagi.

-Tun Carlos

#TunMahathirConman
#ConmanMalaya
#PHpenipu
#JanjiPalsu
#TolakKroni

APAKAH TUN DR MAHATHIR KURANG GEMBIRA? - KAMARUL YUSOFF

Membaca wawancara Emmanuel Samarathisa dengan Tun Dr Mahathir Mohamad seperti yang tersiar pada muka surat 8-10 Focus Malaysia keluaran 30 Mac-5 April 2019, dapat dikesan selah-olah beliau agak kurang gembira dengan kedudukan beliau sekarang.


Antara lain, kata Tun Dr Mahathir, sebelum ini (waktu menjadi Perdana Menteri kali pertama) beliau ada suara besar dalam kerajaan tetapi sekarang beliau terpaksa berhati-hati dengan apa yang empat lagi parti (PKR, DAP, AMANAH, WARISAN) fikirkan.

Nada ini Tun Dr Mahathir ulangi lagi dengan berkata bahawa selaku Perdana Menteri beliau sekarang tidak boleh lakukan banyak perkara yang beliau mampu lakukan sebelum ini kerana beliau terpaksa ingat mengenai manifesto dan janji-janji yang dibuat oleh parti-parti lain.

Paling jelas adalah pendedahan Tun Dr Mahathir mengenai keputusan untuk tidak membuat rundingan terus dengan syarikat-syarikat dalam isu kontrak kerajaan yang akan menyebabkan syarikat-syarikat Melayu gagal dan akan mewujudkan jurang yang lebih luas antara kaum.

Apa pun, jawapan positif Tun Dr Mahathir ke atas soalan Emmanuel mengenai sama ada pemilikan 30% saham Bumiputera untuk syarikat-syarikat tersenarai akan dikekalkan atau tidak menjadi petunjuk mengenai komitmen beliau untuk mengekalkan dasar afirmatif.

Malangnya, jawapan positif Tun Dr Mahathir ini telah menghadapkan beliau dengan kritikan keras Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong, yang antara lainnya menyebut semalam bahawa dasar tindakan afirmatif ini adalah “outdated, short-sighted, and doomed to fail”.

Sama ada Datuk Dr Wee Ka Siong bercakap atas kehendak atau bagi mewakili pihak lain adalah soal lain, tetapi kenyataan begini dan kenyataan-kenyataan seumpamanya dari pemimpin MCA meletakkan MCA bagai duri dalam daging dengan UMNO dan PAS.

Jika beginilah sikap MCA nescaya tidak lama hubungannya dengan UMNO dan PAS.

HIBAH TABUNG HAJI MASIH BELUM BOLEH DIISYTIHARKAN KATA MUJAHID #viralhancing

KUALA LUMPUR: Bayaran hibah bagi tahun kewangan 2018 kepada pendeposit Tabung Haji (TH) akan dimuktamadkan tidak lama lagi.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa, berkata pihaknya akan memastikan imbangan aset dan tabungan diselesaikan terlebih dahulu sebelum hibah diisytiharkan.

Ini kerana, katanya, hibah sebelum ini menyalahi undang-undang mengikut Akta Lembaga Tabung Haji 1985.

“Kita mahu memastikan pemberian hibah kepada pendeposit TH menepati Akta Lembaga Tabung Haji 1995,” katanya ketika menggulung usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong, di Dewan Rakyat, hari ini.

Sebelum ini, Mujahid dilaporkan berkata bayaran hibah bagi tahun 2018 kepada pendeposit TH dijangka diumumkan pada Mac.

Sebelum ini, Mujahid dilaporkan berkata bayaran hibah bagi tahun 2018 kepada pendeposit TH dijangka diumumkan pada Mac.

“Penubuhan SPV yang diuruskan oleh Prokhas Sdn Bhd yang juga anak syarikat Kementerian Kewangan Diperbadankan untuk membantu mengambil alih aset TH yang didakwa tidak membawa keuntungan,” katanya.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/04/547773/belum-tiba-masa-umum-hibah-th

Agong berkenan Parlimen bersidang semula, tapi kenapa Putrajaya senyap, soal Najib

  PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak menyuarakan kehairanan beliau apabila kerajaan kerana tidak memberi sebarang maklum balas...