Rabu, 17 April 2019

BURSA SAHAM SUSUT RM157 BILLON SEJAK PRU14, SALAH SIAPA AGAKNYA? #viralhancing

PETALING JAYA: Permodalan pasaran Bursa Malaysia susut RM157 bilion sejak pilihan raya umum ke-14 lalu, dengan penanda aras pasaran FBM KLCI mencatatkan 1,629 mata berbanding 1,846 mata sebelum 9 Mei 2018.


Ketua penyelidik di Inter-Pacific Securities Sdn Bhd, Pong Teng Siew memberitahu FMT, satu daripada punca utama penurunan prestasi secara drastik ialah langkah penjimatan kerajaan.

Katanya, ini diburukkan lagi dengan langkah bank mengawal penciptaan kredit.

“Tindakan ketat bank menyebabkan kecairan dan penawaran wang menyusut. Ini ketara daripada pengeluaran besar dana asing daripada pasaran Malaysia.”

Satu-satunya tanda positif untuk pertumbuhan mudah tunai ialah angka lebihan dagangan berkembang yang menyumbang kepada kecairan dagangan.

Pong berkata, antara cabaran besar bagi kerajaan ketika ini ialah tahap hutang yang perlu ditanganinya.

Beliau berkata, pembiayaan luar kunci kira-kira dilaksanakan kerajaan tidak muncul dalam angka hutang rasmi.

Katanya, kerajaan tidak salah dalam meletakkan hutang negara pada paras RM1 trilion kerana ia mengambil kira pembiayaan akaun luar kunci kira-kira, termasuk inisiatif pembiayaan swasta (PFI).

PFI ialah pinjaman diambil sektor swasta bagi pihak kerajaan, di mana kerajaan membayar keuntungan dan kosnya. Ia boleh diklasifikasikan sebagai hutang tertunda kerana kerajaan tidak dikehendaki membayarnya serta-merta.

Ketua strategi Phillip Capital Bhd, Phua Lee Kerk memberitahu FMT impak paling besar ke atas penyusutan nilai pasaran ialah kehilangan kekayaan bagi pelabur.

Katanya, ini akan menjejaskan kadar penggunaan kerana kekayaan mereka berkurangan secara ketara.

“Agak biasa untuk negara membangun menyaksikan kemerosotan dalam pasaran mereka apabila berlaku pertukaran kerajaan. Ini disebabkan pelabur akan mengambil pendekatan tunggu dan lihat untuk menilai dasar kerajaan baru. Mereka tidak memasuki pasaran.”

Katanya, kerajaan baru perlu diberi masa 2 tahun sebelum penilaian “bermakna” boleh dilakukan mengenai dasar ekonomi mereka.

Semalam, Bloomberg melaporkan prestasi pasaran Malaysia tahun ini antara terburuk di dunia.

KAWAN KEPADA SYED SADDIQ, AKTIVIS KONTROVERSI DIPANGGIL POLIS #viralhancing

KUALA LUMPUR 16 April - Aktivis kontroversi, Numan Afifi dipanggil oleh pihak polis susulan ucapannya sewaktu Semakan Berkala Sejagat (UPR) Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) di Geneva, Mac lalu.


Menurut Numan dalam akaun Facebook miliknya, pihak polis memanggilnya untuk hadir ke Ibu pejabat Polis Bukit Aman, 26 April depan memberi keterangan bagi membantu siasatan berhubung ucapan itu.

Walaupun akan disiasat polis, namun aktivis yang mendakwa memperjuangkan hak lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) itu tetap dengan pendiriannya meneruskan usaha sedemikian.

“Saya tidak akan tunduk kepada tindakan-tindakan untuk mengganggu atau menakut-nakutkan saya sebagai pembela hak asasi manusia di Malaysia. Saya berjuang demi hak asasi untuk semua dan akan tetap meneruskan usaha ini.

“Marilah bersolidariti dengan kami dalam rangka mengembangkan ruang sivik di Malaysia dan mengecam mereka yang cuba menyempitkannya,” katanya hari ini.

Dalam pada itu, memetik laporan The Star Online hari ini, Numan mendakwa kenyataan yang dibacakannya dalam majlis di Geneva itu merupakan hasil usaha 12 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Malaysia yang memperjuangkan identiti jantina dan orientasi seksual.

Numan malah berkata, kenyataan yang disampaikan itu juga sebagai tanda persetujuan kepada kenyataan Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa isu LGBT bukanlah isu yang dianggap tabu.

“Kami memuji langkah kerajaan yang telah menerima satu cadangan iaitu kempen anti buli di sekolah tetapi apa yang menimbulkan kebimbangan apabila Malaysia telah menolak cadangan lain berkaitan identiti jantina dan orientasi seksual.

“Kita juga menyebut tentang bagaimana penyertaan LGBT sewaktu perarakan Women’s March, 9 Mac lalu telah disensasikan sehingga membuatkan Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan kenyataan supaya hak golongan LGBT untuk berhimpun ada batasnya,” ujarnya lagi. - UTUSAN ONLINE

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...