Isnin, 22 April 2019

[HEBAT] PH BERJAYA SELAMATKAN HAMPIR SETENGAH BILION RINGGIT KATA MENTERI WILAYAH #viralhancing

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah dapat menyelamatkan hampir setengah bilion ringgit wang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), kata Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad hari ini.


Beliau berkata ini dilakukan melalui rundingan semula 97 transaksi tanah di ibu negara, sekali gus menambah pendapatan DBKL dengan tepat sebanyak RM481 juta.

Beliau berkata ia merupakan antara kejayaan utama kementeriannya dalam tempoh setahun sejak PH mengambil alih tampuk pemerintahan negara daripada Barisan Nasional.

Menurut laporan media sebelum ini, rundingan semula itu diadakan susulan ada kes transaksi tanah yang dibuat tanpa melalui tender terbuka dan ada kes tanah dijual di bawah harga pasaran semasa pentadbiran BN.

Tambahan pendapatan itu diperoleh dalam bentuk tunai dan nilai tanah, antaranya termasuk lima transaksi tanah yang dirunding di luar mahkamah dan mendapat bayaran balik dalam bentuk infrasturktur, kata menteri itu dalam sidang media di kementeriannya di sini hari ini sempena setahun PH mentadbir negara.

Selain itu, kata Khalid, pewartaan Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2020 pada Oktober lepas juga merupakan langkah terbaik yang dilakukan kementerian bertujuan mengawal pembangunan bandar raya Kuala Lumpur.

Menyentuh perancangan masa depan, beliau berkata pihaknya sedang merangka Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2020-2040 dan akan dipamerkan kepada orang ramai pada penghujung tahun ini.

Khalid berkata apabila menerajui kementeriannya, beliau mendapati pada asalnya pembangunan yang dirancang di ibu negara mempunyai kepadatan penduduk dan pembangunan yang tinggi dengan densiti 2,000 orang bagi satu 0.4 hektar.

“Jadi bagi Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2020-2040 ini apa yang kita akan tetapkan dalam pewartaan ialah maksimum densiti tidak boleh melebihi 1,000 orang bagi satu ekar tanah,” katanya sambil menambah kata kepadatan pembangunan juga dikurangkan bagi mengawal pembangunan.

Bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas dan membantu golongan B40, Khalid berkata DBKL telah mengambil alih perkhidmatan Bas Go KL dan ditempatkan di kawasan kediaman Program Perumahan Rakyat (PPR).

Khalid berkata perkhidmatan itu memberikan servis percuma bagi perjalanan untuk ke kawasan mudah akses seperti stesen kereta api dan pengangkutan awam lain, selain memanfaatkan lebih 1,000 penumpang setiap hari.

Mengenai projek Taman Rimba Kiara, beliau berkata pihaknya telah berjaya membuat rundingan dengan pemaju untuk menurunkan keluasan pembangunan daripada 4.9ha (12 ekar) kepada 3.2ha (8 ekar) sahaja susulan terdapat bantahan daripada penduduk Taman Tun Dr Ismail (TTDI) yang tidak bersetuju dengan pembangunan projek tersebut.

“Saya telah berunding dengan pemaju untuk 'scale down' (mengecilkan) projek daripada lapan blok kepada empat blok pangsapuri sahaja dan satu blok pangsapuri akan tetap dibekalkan kepada 100 keluarga rumah panjang sepertimana yang dipersetujui sebelum ini," katanya.

Beliau juga berkata penubuhan Mesyuarat Majlis Menteri di bawah DBKL membuktikan ketelusan kerajaan PH dalam usaha membangunkan bandar raya Kuala Lumpur.

Perkara itu dapat dilihat dengan penglibatan 11 Anggota Parlimen yang turut menganggotai mesyuarat tersebut, selain Datuk Bandar Kuala Lumpur serta pegawai DBKL dan Kementerian Wilayah Persekutuan.

“Mesyuarat yang diadakan setiap dua bulan sekali ini merupakan satu inovasi apabila kita memanggil 11 Anggota Parlimen duduk bersama dengan DBKL dan kementerian di mana mereka turut sama memikirkan seolah-olah sebagai kerajaan yang memerintah KL dan merancang bersama untuk menentukan dasar dan polisi bagi pembangunan Kuala Lumpur.

“Sebelum ini anggota Parlimen tidak ada fungsi sangat dalam keputusan DBKL, jadi apabila kita ambil alih kita mahu mengimbangi kuasa wakil rakyat dan membuka jalan bagi mereka bersama-sama melontarkan idea,” katanya..

Khalid berkata usaha itu juga sekali gus dapat membawa suara rakyat di bawah kawasan Parlimen masing-masing termasuk isu seperti kesesakan lalu lintas, rumah mampu milik, kebersihan dan laluan pejalan kaki di kawasan Kuala Lumpur.

-- BERNAMA

BERSATU SAMA SAHAJA PERANGAI MACAM UMNO KATA RAMASAMY #viralhancing

Kenyataan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyokong pengekalan dasar penawaran 90 peratus tempat pelajar Bumiputera dan 10 peratus kepada bukan Bumiputera dalam Program Matrikulasi tidak mencerminkan era Malaysia Baharu.

Gambar - MalaysianInsight

Malah Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Dr. P. Ramasamy berkata, kenyataan itu sebenarnya mencerminkan pendirian Bersatu yang tidak ubah seperti UMNO yang mengamalkan perjuangan politik perkauman melampau selama ini.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II itu meluahkan perasaan dengan memberikan ratio 90:10 bagi kemasukan pelajar bumiputera sebenarnya tidak boleh diamalkan lagi seperti pemerintah dulu.

Sebaliknya kata beliau, sudah ada keperluan mendesak pada masa kini yang memerlukan perubahan lebih baik dan memberikan keadilan kepada para pelajar bukan bumiputera yang mempunyai pencapaian baik.

“Nampaknya pemikiran Bersatu ini masih lagi ‘terperangkap’ dengan kepompong politik perkauman melampau UMNO. Bersatu yang menjadi salah satu komponen Pakatan Harapan (PH) sepatutnya memberikan gambaran kita melangkaui UMNO dan Pas.

“Adalah tidak bagus untuk parti ini berpegang kepada keputusan yang dibuat oleh UMNO ketika berkuasa pada satu masa dahulu.

“Formula 90:10 itu merupakan sesuatu yang menjadi amalan UMNO sebelum ini dalam kemasukan pelajar bukan bumiputera ke matrikulasi sebelum ini. Sepatutnya sudah tiba masanya, kita keluar dari kepompong ini demi kebaikan semua.

“Untuk terus berpegang dengan dasar serta prinsip kerajaan terdahul tidak akan sesekali membawa sebarang kebaikan kepada komponen lain dalam PH pada masa kini,” katanya dalam kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook hari ini.

Ramasamy mengulas kenyataan Bersatu menyokong penuh pengekalan dasar penawaran 90 peratus tempat kepada pelajar Bumiputera dan 10 peratus tempat kepada pelajar bukan Bumiputera untuk mengikuti program matrikulasi di bawah Kementerian Pendidikan.

Ketua Penerangan Bersatu, Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin semalam berkata, pengekalan dasar itu adalah selaras dengan matlamat asal program matrikulasi iaitu membangunkan potensi pelajar Bumiputera dalam bidang sains, teknologi dan profesional melalui pendidikan prauniversiti yang berkualiti.

“Kita memahami hakikat bahawa dengan lebih ramai pelajar memperoleh keputusan Sjil Pelajaran Malaysia (SPM) yang cemerlang, persaingan untuk mengikuti program matrikulasi menjadi semakin sengit.

“Tambahan pula, dengan dasar kerajaan memberikan keutamaan kepada pelajar cemerlang daripada keluarga B40, akan menyebabkan terdapat pelajar cemerlang SPM daripada keluarga bukan B40 yang tidak mendapat tawaran ke program tersebut. Oleh itu, alternatif lebih baik perlu disediakan kepada pelajar cemerlang itu,” katanya.

Jelas Ramasamy lagi, selain daripada alasan tawaran ‘one off’, nisbah pengambilan semasa berdasarkan kepentingan mata pelajaran teras selain kriteria kriteria B40 mungkin mempengaruhi pengambilan pelajar Cina dan India kelak.

“Saya berharap sangat Kabinet akan melihat kelemahan dalam prosedur kemasukan untuk menerima pakai dasar yang lebih jelas mengenai pengambilan pelajar bukan Melayu pada masa hadapan,” tegasnya. –MalaysiaGazette

TARIF AIR NAIK TIDAK AKAN BEBANKAN RAKYAT BAWAHAN KATA KERAJAAN PH #viralhancing

KUALA LUMPUR: Kementerian Air, Tanah Dan Sumber Asli beri jaminan bahawa kenaikan tarif air secara berperingkat tahun ini tidak akan membebankan golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40).


Setiausaha Bahagian Perkhidmatan Air Dan Pembentungan Dr Ching Thoo Kim berkata ini kerana kadar tarif air yang dikenakan adalah lebih rendah berbanding kos utiliti lain yang dibayar oleh kebanyakan rakyat Malaysia.

“Tentang bagaimana tarif ini menjamin kumpulan B40 tidak terkesan, kalau kita lihat sekarang hampir 50 peratus pengguna hanya menggunakan 20 mililiter padu air.

“Apa yang dibuat oleh kementerian adalah memastikan (kenaikan tarif air) penggunaan jumlah ini tidak akan membebankan rakyat. Itu yang akan dipastikan 50 peratus tidak akan terbeban,” katanya ketika menjadi panel pada program debat di Astro AWANI, pada Ahad.

Baca seterusnya AstroAwani

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...