Sabtu, 27 April 2019

"KERAJAAN PH MENUNJUKKAN PRESTASI YANG SANGAT POSITIF" #viralhancing

SHAH ALAM - Prestasi kerajaan PH menjelang setahun pentadbirannya dilihat positif kerana berjaya mencapai apa yang direncanakan termasuk janji dalam manifesto mereka.

Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd San

Penganalisis Politik Universiti Utara Malaysia (UUM), i berkata, walaupun tempoh setahun ini adalah tempoh pemulihan bagi mereka namun banyak perkara berjaya dicapai dan diselesaikan kerajaan baharu ini.

“Kita (rakyat) nampak seperti tidak ada prestasi tetapi realitinya mereka menunjukkan prestasi positif, cuma tidak dapat menunaikan segala janji dalam waktu singkat.

“Jika dilihat dari segi pembaharuan juga, ada undang-undang baharu dan isu-isu baharu telah diwujudkan.

“Janji dalam manifesto pula ada yang sudah ditunaikan dan ada yang masih dalam perancangan. Namun ia perlu dilihat secara berperingkat. Tidak boleh dalam masa setahun semua janji itu perlu dilaksanakan,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Menurutnya, rakyat perlu rasional dalam menilai prestasi kerajaan baharu dengan barisan menteri yang juga baharu dalam menguruskan hal negara.

“Terdapat juga janji kerajaan PH telah ditunaikan seperti cukai barang dan perkhidmatan (GST) diubah kepada cukai jualan dan perkhidmatan (SST). Selepas itu program E-Kasih yang diberi juga kepada orang miskin dan kerajaan baharu ini juga banyak perkenalkan benda baharu yang bermanfaat kepada rakyat,” katanya.

Mengulas mengenai sentimen rakyat terhadap kerajaan PH terutama pada keputusan PRK terkini, beliau berkata, ia tidak boleh diukur berdasarkan sentimen keseluruhan rakyat.

“Mereka perlu segera dalam proses pemulihan dalam masa sama melakukan pembaharuan. Jika tidak berlaku (pemulihan dan pembaharuan) mereka akan mengalami masalah,” katanya.

SinarOnline

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...