Khamis, 9 Mei 2019

DEKLARASI RAKYAT 2.0 : SATU JUTA TANDATANGAN MOHON PERDANA MENTERI DIPECAT #viralhancing

KUALA LUMPUR 9 Mei - Satu gerakan yang diwujudkan bagi mengumpul sejuta tandatangan untuk dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memohon perkenan memecat Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dijangka dapat dicapai dalam tempoh enam bulan lagi.

Gambar - Utusan On9

Ketua Sekretariat Gerakan Rakyat Bebas, Mohd. Khairul Azam Abdul Aziz menjelaskan, gerakan menerusi Deklarasi Rakyat 2.0 itu dilakukan kerana Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri dilihat telah gagal memastikan kerajaan Pakatan Harapan (PH) memenuhi janji manifesto yang dilakukan semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

Selain itu, Mohd. Khairul Azam malah mendakwa Dr. Mahathir telah melanggar sumpah memegang rahsia dan taat setia untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang telah diikrarkan semasa mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri.

“Terdapat tiga situasi di mana Dr. Mahathir telah melakukan kesalahan melanggar sumpah jawatan beliau. Kesalahan pertama dilakukan pada 29 November tahun lalu apabila Perdana Menteri telah mengelirukan Seri Paduka dengan menghantar representasi mengandungi kesilapan kenyataan untuk menubuhkan tribunal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memecat enam orang ahli SPR sedangkan faktanya mereka telah meletak jawatan.

“Kesalahan kedua pula apabila kerajaan menandatangani instrumen meratifikasi Statut Rom, 4 Mac lalu tanpa mendapat perkenan Majlis Raja-Raja terlebih dahulu di samping bertindak tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan apabila membantah proses rombakan Exco Kerajaan Negeri Johor sedangkan beliau tiada kuasa langsung menentukan perkara tersebut,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

270,000 PELUANG PEKERJAAN BAHARU BERJAYA DIWUJUDKAN DALAM TEMPOH LAPAN BULAN KATA MAHFUZ #viralhancing

KUALA LUMPUR - Sebanyak 270,000 peluang pekerjaan baharu berjaya diwujudkan dalam tempoh hanya lapan bulan selepas Pakatan Harapan (PH) memerintah, Dewan Negara diberitahu hari ini.


Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar berkata, jumlah berkenaan melebihi sasaran awal kerajaan yang menganggarkan hanya dapat mewujudkan sekitar 240,000 peluang pekerjaan dalam tempoh setahun.

"Ini berdasarkan kepada data yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia, sasaran itu dicapai bagi tempoh Julai 2018 sehingga Februari 2019," katanya pada sesi soal jawab lisan, di sini hari ini.
Beliau menjawab soalan Senator Sabani Mat yang mahu tahu tindakan diambil kerajaan bagi merealisasikan manifesto PH dalam mewujudkan satu juta peluang pekerjaan.
Bagaimanapun, Mahfuz berkata, cabaran kerajaan hari ini bukan hanya daripada segi mencapai kuantiti yang disasarkan tetapi mewujudkan pekerjaan berkualiti dan berkemahiran yang boleh menawarkan gaji lebih tinggi.
"Ini yang harus kita lihat, kalau tidak nanti peluang pekerjaan itu akan diisi oleh rakyat asing. Sebab itu kerajaan sentiasa membuat galakan ke arah penghasilan 'high value job' ataupun
'knowledge workers' yang bertepatan dengan kelayakan kemahiran," katanya.
Mahfuz berkata, kerajaan juga yakin sasaran satu juta pekerjaan dalam tempoh lima tahun akan dicapai melihat kepada prestasi semasa.
Beliau berkata, kerajaan turut mengalakkan majikan menyerap perkerja latihan industri  di organisasi masing-masing. - Bernama

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...