Isnin, 13 Mei 2019

SEJARAH 50 TAHUN TRAGEDI BERDARAH 13 MEI 69, RAKYAT DIINGAT JANGAN MAIN API PERKAUMAN #viralhancing

KUALA LUMPUR: Peristiwa berdarah rusuhan kaum paling dahsyat di negara ini pada 13 Mei 1969, perlu menjadi pengajaran betapa pentingnya masyarakat berbilang kaum di negara ini terus bersatu padu dan hidup dalam harmoni.

Gambar arkib-Utusan Melayu

Bagi felo utama Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia, Teo Kok Seong, pengajaran daripada peristiwa 50 tahun lepas itu penting bukan untuk rakyat sahaja dari segi kerukunan, namun bagi meningkatkan kemajuan negara.

“Peristiwa 13 Mei memberi peringatan tentang kebenaran peribahasa kalah jadi abu, menang jadi arang, kerana konflik itu merugikan semua kaum, selain menjejaskan imej negara di persada antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata, kejadian itu turut menuntut keperluan menghormati kontrak sosial (kini perlembagaan persekutuan) tentang agama Islam, bahasa kebangsaan, kedudukan istimewa orang Melayu dan kelompok asal Sabah dan Sarawak, serta kedaulatan raja Melayu.

“Peristiwa ini perlu selalu diperingat kepada rakyat agar kita semua bukan sahaja perlu muhasabah diri pada setiap masa, lebih penting lagi ialah kita hendaklah memastikan ia tidak berulang lagi dengan menentukan hubungan etnik sentiasa baik,” tambahnya.

Gambar Arkib 

Bagaimanapun, Teo tidak menolak keharmonian masyarakat berbilang kaum di negara ini boleh kembali terjejas dengan perkembangan etnopopulisme, iaitu fahaman yang mengarah kepada pembahagian masyarakat kepada 2 kelompok berdasarkan kaum dan agama, yang berpotensi bersengketa antara satu sama lain.

Jelas beliau, politik yang diamalkan mana-mana pihak di negara ini sebaliknya perlu memberi perhatian utama kepada soal perpaduan kaum yang harus dipertingkatkan di Semenanjung Malaysia dan integrasi wilayah yang lebih baik antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Dekan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Ahmad Marthada Mohamed juga senada mahu ahli politik berhenti memainkan sentimen perkauman dan menyentuh isu sensitif yang boleh membangkitkan ketegangan dalam negara.

Beliau berkata, dalam usaha mengekang rusuhan kaum daripada kembali berulang, pihak kerajaan juga perlu mengambil tindakan tegas dan segera terhadap pihak yang membangkitkan sentimen perkauman dan menghina agama.


“Dalam era teknologi masa kini, ada segelintir individu yang memberi komen melampau dalam media sosial. Jika tidak diambil tindakan tegas terhadap mereka, akan menyebabkan individu lain melakukan perkara sama dan tindakan provokatif sebegini amat berbahaya kepada keharmonian negara,” katanya.


Gambar Arkib

Selain itu, kerajaan perlu terus meningkatkan usaha memperkasa orang Melayu dan Bumiputera, terutama golongan berpendapatan rendah dalam pelbagai bidang, serta merapatkan jurang ekonomi antara kaum.

“Antara punca berlakunya peristiwa 13 Mei adalah kerana orang Melayu berasa mereka tertinggal jauh di belakang dalam bidang ekonomi, lalu diperkenalkan Dasar Ekonomi Baru,” katanya sambil menambah bantuan terhadap bukan Melayu yang memerlukan juga tidak boleh diabaikan.

Berdasarkan angka rasmi peristiwa yang terpahat sebagai sejarah hitam negara itu, dari 13 Mei hingga 31 Julai 1969, mencatatkan 196 orang kehilangan nyawa, walaupun terdapat pihak yang menganggarkan jumlah kematian adalah lebih tinggi.

FMT

LAPORAN MINDEF DAPATI 'LAND SWAP' JUGA BERLAKU ERA MAHATHIR MENJADI PM KE-4 #viralhancing

Rumusan laporan akhir jawatankuasa siasatan Kementerian Pertahanan berhubung projek 'land swap' menunjukkan berlakunya "pertimbangan politik melebihi kepentingan kerajaan," termasuk ketika penggal pertama Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri.

Gambar sumber Malaysiakini

Ketika membentangkan laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan & Kewangan Kerajaan di Dewan Negara pada Khamis lalu - ulang tahun tahun pertama PH berkuasa - Menteri Pertahanan Mohamad Sabu menegaskan bahwa kepentingan politik berlaku dalam 13 dari 16 transaksi pertukaran tanah yang berlaku sejak 1997.

Walaupun tidak menyebutkan nama secara spesifik, Mohamad berkata perdana menteri dan menteri pertahanan dalam pentadbiran sebelum ini turut terlibat dalam urusan berkenaan.

Bagaimanapun, dalam sidang akhbar susulan pada hari sama, Mohamad menafikan penglibatan Mahathir dalam kes-kes berkenaan.

Penelitian ke atas rumusan lapran setebal 59 muka surat yang dimuat naik di laman web Kementerian Pertahanan, bagaimanapun, mendapati empat daripada 13 perjanjian pertukaran tanah berlaku semasa penggal pertama Mahathir menjadi perdana menteri.

Empat kes pertukaran tanah itu adalah:

Pembangunan Semula Kem Transit dan Kem Rejimen 502 Askar Wataniah di Jalan Ampang yang bernilai RM66 juta. Ia diluluskan pada peringkat dasar oleh kabinet pada Oktober 1995 melalui tender terbuka. Syed Hamid Albar adalah menteri pertahanan ketika itu. Ia hanya siap pada September 2008.

Pembangunan Markas 7 Bridged Skudai di Lot 2967,2763 dan 2764 Mukim Pulai, Johor, sebagai ganti tanah seluas 154.6 hektar di Plentong, Tebrau, bernilai RM256 juta. Ia diluluskan pada peringkat dasar oleh kabinet pada Februari 1997, tetapi merupakan projek yang gagal. Syed Hamid adalah menteri pertahanan ketika itu.

Pembinaan Kompleks 1 Div & Kem 4 RRD, Muara Tuang, Kota Samarahan, Sarawak dan Pembinaan Akademi Tentera Malaysia (ATMA) Pakej IV di Sungai Besi, sebagai ganti 284.9 hektar tanah di Kapar dan Kuching melalui rundingan terus. Ia diluluskan pada peringkat dasar oleh kabinet pada Mei 1996. Syed Hamid adalah menteri pertahanan pada masa itu. Perjanjian itu hanya ditandatangani satu dekad kemudian, di bawah pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi. Ia siap pada Ogos 2011.

Pembinaan kemudahan sukan di Kem Sungai Besi dan menaik taraf enam buah rumah keluarga angkatan tentera (RKAT) untuk batalion Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) di Kedah, dan empat batalion RAMD di Tapah, sebagai ganti kepada 1.6ha tanah ibu pejabat tentera di Jalan Kuching. Ia diluluskan pada peringkat dasar oleh kabinet pada Februari 1997. Syed Hamid adalah menteri pertahanan ketika itu. Sehingga hari ini, perjanjian itu belum ditandatangani.
Malaysiakini sudah menghubungi Mohamad untuk mendapatkan penjelasan.

Dua kontrak diberikan kepada satu pemaju sama

Nama syarikat pemaju yang dikaitkan dengan urusan tukar tanah disunting dalam laporan itu.

Bagaimanapun, dua projek yang disenaraikan di atas - pembinaan Kem Rejimen

502 Askar Wataniah di Kuala Lumpur dan Markas 7 Briged Skudai di Pulai - diberikan kepada kontraktor sama yang tidak berkelayakan.

Walaupun gagal menyelesaikan projek Kem Rejimen 502 Askar Wataniah pada masa yang ditetapkan, kontraktor itu dianugerahkan projek Markas 7 Briged Skudai, yang bernilai empat kali ganda kos yang projek yang pertama.

Nasihat audit diabaikan

Kegagalan menyiapkan Kem Rejimen 502 Askar Wataniah dibangkitkan dalam laporan audit pada 2002, yang mencadangkan agar kerajaan menamatkan kontrak untuk mengelakkan risiko kerugian.

Namun, kata laporan itu, kontrak masih diteruskan dan disiapkan pada tahun 2008.

"Syarikat didapati tidak dapat menyelesaikan menyiapkan kecacatan dan pembaikan. Kos penambahbaikan selepas Perakuan Siap Kerja (CPC) adalah dianggarkan sebanyak RM15.9 juta (kos projek RM66 juta).

"Bon penyelenggaraan gagal dicairkan oleh KEMENTAH kerana entiti yang mengeluarkan bon tidak lagi beroperasi dan bukan didaftarkan di bawah Kementerian Kewangan," kata rumusan laporan itu.

Bon penyelenggaraan yang dikeluarkan bagi projek itu gagal dikeluarkan, kerana kedua-dua piha terlibat tidak didaftarkan di bawah Kementerian Kewangan. Kedua-dua syarikat itu telah berhenti beroperasi.

Walaupun keputusan kerajaan hanya memberi tanah pajakan selama 99 tahun kepada pemaju swasta yang terlibat dalam perjanjian pertukaran tanah, pemaju untuk projek Kem Rejimen 502 Askar Wataniah menerima 4ha tanah pegangan bebas di Jalan Ampang.

Projek itu dikatakan mengandungi pelbagai kelemahan - termasuk kekurangan usaha wajar yang dijalankan, seperti kontrak yang ditandatangani sebelum skop terperinci projek dimuktamadkan.

Gagal melengkapkan bangunan Politeknik

Menurut laporan itu lagi, kegagalan Menteri Pertahanan untuk mengeluarkan sijil ketidakpatuhan kerja (CNC) memburukkan keadaan.

Tanpa sijil itu, kerajaan tidak dapat mengenakan ganti rugi yang telah dipersetujui untuk projek berkenaan.

Anak syarikat pemaju projek itu juga telah dianugerahkan projek pembinaan Politeknik Muadzam Shah di Pekan, yang juga gagal diselesaikan.

SUMBER MALAYSIAKINI

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...