Selasa, 14 Mei 2019

MELAYU BERBALAH, KITA TAHU SIAPA YANG UNTUNG, MASALAHNYA KITA TETAP SENTIASA BERBALAH #viralhancing

SYUKUR, Tumpang dan rakan-rakan di Utusan dapat menyempurnakan ibadah puasa bulan Ramadan yang sudah masuk hari kesembilan.

Gambar Arkib

Syarikat akhbar Tumpang seperti mana saban tahun, kali ini masih lagi meneruskan tradisi menyediakan juadah berbuka percuma kepada kakitangannya. Alhamdulillah.

Malam tadi selepas tarawih, membuka mesej dalam aplikasi WhatsApp, Tumpang tersentak seketika. Senarai tetamu yang mengesahkan kehadiran ke majlis berbuka puasa dan tarawih di Wisma Majlis Perundingan Melayu (MPM), Jalan Ledang, Kuala Lumpur esok (Rabu) antaranya terpapar nama-nama Tengku Razaleigh Hamzah, Tun Hanif Omar, Tan Sri Zaman Khan dan banyak lagi tokoh Melayu.

Kalangan ahli akademik termasuklah Prof. Emeritus Tan Sri. Dr. Anuwar Ali, Prof Datuk Dr. Zainal Kling, Tan Sri Ibrahim Abu Shah dan ramai lagi ilmuan Melayu turut akan berbuat demikian.


Syabas Tumpang ucapkan kepada Datuk Dr. Hasan Mad, pengerusi MPM yang mengusahakan majlis itu yang diiringi bacaan yasin dan tahlil untuk para arwah pemimpin kita yang sudah pergi.

Tengah hari ini, Tumpang ke Cheras pula mewakili Utusan ke satu mesyuarat disertai beberapa pertubuhan Melayu yang merancang mengusahakan satu himpunan generasi muda muslim.

Himpunan yang akan diselang seli dengan dialog meja bulat itu khabarnya bakal disertai mereka daripada parti-parti Melayu kerajaan dan pembangkang.

Sekali lagi Tumpang memanjatkan syukur ke hadrat-Nya. Masih sayang lagi umat Melayu kepada kesatuan dan perpaduan ummah biarpun Melayu berpecah lima (mungkin enam dan tujuh) sebelum dan pasca PRU-14.

Melihat orang Melayu dari kalangan empat, lima parti politik Melayu ‘berperang’ dalam pilihan raya umum lepas, terdetik dalam diri Tumpang, “ Tak belajarkah daripada sejarah mereka?

Ada kalangan dari kita suka menyebut ungkapan Hang Tuah yang kononnya berkata, “Tak akan Melayu hilang di dunia”.

Hari ini benarlah Melayu tidak hilang, tapi apakah jenis Melayu yang tidak hilang ini - dengan berpecah belah sesama sendiri?

Ilmuan agama dan reformis Mesir, Syeikh Muhammad Abduh pernah mengingatkan yang Islam itu didindingi oleh umat Islam. Dan ummah sewajarnya mengingatkan bahawa Melayu itu juga didindingi oleh orang Melayu.

Syeikh Rashid Ganusi, pemimpin gerakan An-Nahdah di Tunisia mengutarakan, jika ada dua parti politik orang Islam yang berebut kuasa, di situlah punca perpecahan umat Islam di mana-mana negara.

Ini kerana politik itu mencetuskan kebencian yang luar biasa sehingga umat tidak boleh bersikap rasional lagi. Zahirnya, perpecahan ummah diandaikan terbelah dalam dua kabilah politik.

Begitupun, lebih dalam lagi kerana dua kabilah politik itu dianggotai pelbagai individu - tiap seorang memiliki pelbagai kerenah, agenda, hasrat dan niat. Ada jurang antara tersurat dan tersirat. Antara akal dan nafsu, antara kata dan kota.

Di dalamnya pula muncul musang berbulu ayam, gunting dalam lipatan, sokong membawa rebah. Juga, perebutan kuasa sesama sendiri, adu domba, apatah lagi apabila kuasa dilihat dan digunakan sebagai duit untuk membina kekayaan diri, keluarga dan kroni.

Hadis diriwayatkan oleh al-Bukhari mencatatkan ketika mula menghadapi keuzuran kesihatan, Rasulullah SAW menyuarakan kebimbangan baginda akan selepas kewafatannya, terjadi pertelingkahan ummah kerana merebut kekayaan.

Kebimbangan baginda suatu jangkaan tepat suasana yang akan berlaku selepas baginda wafat - bahawa ummah walaupun kekal berpegang kepada Tuhan yang Esa.

Tetapi mereka berpecah belah kerana faktor-faktor pangkat, kuasa, kekayaan dan afiliasi, hingga ummah menyisihkan semangat persaudaraan.

Bahkan, akibat persaingan politik kita hari ini (maaf cakap), telah menghalalkan cara hingga merentasi etika yang dianjurkan Islam. Fitnah, pemalsuan dan penghinaan yang keterlaluan berlaku berleluasa.

Perbalahan dipanjangkan dalam penulisan, disebarkan melalui alam siber. Dan sehingga akhirnya dibimbangi tidak akan ada lagi tokoh Melayu yang credible dan boleh dipercayai.

Tapi, cuba kita lihat orang bukan Melayu. Antara kata pujangga Confucius berbunyi: “Tidak menjadi salah untuk sesuatu terusan mempunyai sampan yang banyak asalkan kesemua sampan menuju haluan yang sama”.

Ungkapan tersebut sebenarnya menjadi kompas pelbagai organisasi bukan Melayu. Meski mereka berada dalam kabilah berlainan, tetapi dalam perkara-perkara asas menyentuh bahasa, kebudayaan, pendidikan dan perniagaan, mereka bersatu suara, bersatu tindakan.

Mereka tampak berselisih dari segi pendekatan tetapi mempunyai matlamat perjuangan yang sama. Kepentingan mereka tidak pernah terjejas walau kabilah politik mana yang menang atau kalah di dalam pilihan raya.

Kabilah politik bukan Melayu memiliki kebijaksanaan strategi. Mengambil posisi sayap kanan - sayap kiri, tetapi sama-sama melambung bola ke petak penalti untuk menjaringkan gol kemenangan.

Ketika berlaku perselisihan di antara Sayidina Ali dengan Muawiyah, kerajaan Rom menawarkan bantuan kepada Muawiyah untuk menentang Sayidina Ali dengan harapan mendapat manfaat jangka panjang.

Tawaran itu ditolak secara tegas oleh Muawiyah. Malah secara keras Muawiyah memberi amaran kepada Kerajaan Rom:

“Jangan terpedaya kerana perbezaan kami. Jika kamu berhasrat menentang umat Islam, aku akan menjadi tentera Ali yang pertama untuk menentangmu (Rom).”

Sumber Utusan

AMAZON TAWARKAN RUMAH BOLEH DIBINA HANYA 8 JAM, SANGAT MENARIK #global #kehidupan

Sebut mengenai Amazon, pasti ramai yang cukup tahu dengan laman popular yang menawarkan pelbagai barangan dan kelengkapan.Terbaru, Amazon melalui lamannya telah mula menawarkan rumah kecil yang mampu dihasilkan secara DIY. Lebih menarik, dikatakan rumah ini mampu disiapkan dalam tempoh kurang daripada lapan jam dengan dua tenaga kerja.


Ditawarkan dengan saiz 172 kaki persegi, penawaran rumah ini dilihat sebagai sebuah tempat rehat yang cantik ditambah pula dengan rekaannya yang tampak moden.

Rumah dengan saiz comel ini mula ditawarkan dengan harga $7,250 (RM30,183.92) sebuah. Penawaran rumah ini dilihat sebagai langkah awal sebelum lebih banyak rumah ditawarkan dengan saiz yang lebih besar khusus untuk tempat tinggal sekeluarga

Sumber - TheVocket

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...