Jumaat, 31 Mei 2019

ISU LYNAS - PENINGGALAN BN PUNCA PH TERBEBAN KATA FUZIAH #viralhancing

KUANTAN - Kerajaan Pakatan Harapan (PH) terpaksa memikul beban dengan membetulkan kesilapan kerajaan terdahulu yang menggadaikan keselamatan rakyat atas nama keuntungan dengan membenarkan loji pemprosesan nadir bumi dari Lynas Malaysia Sdn Bjd (Lynas) beroperasi di Gebeng.

Sumber gambar themalaysianriserve

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, sama ada kerajaan dahulu telah tertipu dengan mempercayai naratif Lynas atau hanya mementingkan keuntungan tanpa memikirkan keselamatan rakyat sewaktu membenarkan operasi terbabit.

Menurutnya, hakikatnya ia tetap sama kerana kerajaan hari ini perlu mencari jalan penyelesaian ke atas sisa buangan radioaktif tersebut.

“Saya mengambil masa untuk meneliti video rakaman wawancara Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir di Jepun semalam, berkenaan beberapa isu termasuk Lynas.

“Daripada pengamatan saya, isu sisa buangan radioaktif Lynas yang diperkatakan oleh PM (Dr Mahathir) tidak dilaporkan oleh pihak media secara menyeluruh.

“Sebaliknya yang dilaporkan hanya sebahagian daripada ucapan PM di dalam wawancara tersebut, yang menyebut tentang aspek pelaburan dan perlesenan sahaja, tanpa dikaitkan dengan sisa buangan radioaktif tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sinar Online

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...