Jumaat, 7 Jun 2019

ADAKAH INI 'GAME' TERANGAN UNTUK TANAM HABIS MUSUH POLITIK TUN? #viralhancing


SEBAB LATHEEFA KOYA DILANTIK KETUA PESURUHJAYA SPRM

Oleh: ISHAM JALIL

Kelmarin Perdana Menteri Tun Mahathir telah mengumumkan perlantikan Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru.

Perlantikan ini merupakan satu perlantikan politik.

Latheefa Koya merupakan seorang peguam parti politik dan sebelum ini memegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa Pusat PKR, oleh itu beliau mempunyai kaitan rapat dengan pemimpin-pemimpin politik PH.

Selama ini beliau bekerja dengan firma guaman Daim & Gamany, firma guaman yang berkaitan dengan Tun Daim Zainuddin, penasihat Tun Mahathir.

Oleh itu persoalan bagaimana Latheefa Koya akan menjadi ketua penyiasat rasuah nombor satu di Malaysia tanpa pilih kasih dan berat sebelah menjadi tanda tanya yang besar.

Mungkin sebab ini perlantikan beliau tidak melalui jawatankuasa pemilihan Parlimen seperti yang dijanjikan di dalam Manifesto Pilihanraya PH.

Perdana Menteri Tun Mahathir berkata perlantikan ini adalah pilihan dan keputusan beliau sendiri.

Adakah selepas ini Latheefa akan menyiasat kes-kes rasuah besar yang melibatkan pemimpin-pemimpin politik atau Menteri-menteri PH terutamanya yang rapat dengan Tun Mahathir seperti Azmin Ali, Lim Guan Eng, Shafie Apdal, Tun Daim atau Tun Mahathir sendiri dan kroni-kroninya?

Atau besar kemungkinan Latheefa akan menutup sebelah mata ke atas kesalahan rasuah mereka-mereka ini tetapi sebaliknya mengambil tindakan ke atas musuh-musuh politik Tun Mahathir?

Perlantikan ini juga dilakukan secara tergesa-gesa memandangkan tempoh kontrak Ketua Pesuruhjaya SPRM sebelum ini iaitu Dato’ Seri Shukri Abdul masih belum tamat sehingga tahun depan.

Tun Mahathir berkata Shukri sendiri yang mahu meletakkan jawatan, dan Shukri pula berkata yang kerjanya sudah selesai, namun demikian kes Dato' Seri Najib masih belum tamat oleh itu tugas Shukri sebenarnya masih tergantung.

Dan sesiapa yang pernah bekerja atau memegang jawatan tinggi dalam Kerajaan tahu yang tiada sesiapa yang akan melepaskan jawatan tingginya di tengah-tengah tempoh kontraknya jika tiada masalah atau beliau tidak dipaksa.

Tambahan lagi apabila seseorang itu pencen, punca pendapatannya akan hilang sehingga lebih separuh.

Oleh itu, kenyataan Tun Mahathir dan Shukri ini langsung tidak masuk akal dan umpama cuba memperbodoh-bodohkan rakyat.

Persoalannya, mengapa Shukri "dibuang" dan digantikan, dan mengapa kini, dan mengapa Latheefa?

Perkembangan kes Dato’ Seri Najib di mahkamah kini semakin tidak menyebelahi Kerajaan.

Pihak pendakwaraya dan SPRM di bawah Shukri masih tidak dapat mengemukakan bukti kukuh bahawa Dato’ Seri Najib bersalah.

Mungkinkah Shukri tertekan dan ditekan oleh Tun Mahathir kerana tidak berjaya untuk mencari bukti yang sebenarnya tiada untuk mensabitkan Dato’ Seri Najib sehingga beliau (Shukri) terpaksa meletakkan jawatan atau diarah berhenti setahun sebelum tempoh kontraknya tamat?

Pada tahun lepas seminggu selepas Tun Mahathir melantik Shukri sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM, saya pernah membuat kenyataan yang disiarkan di akhbar menggesa Shukri untuk meletakkan jawatan kerana beliau prejudis terhadap kes Dato' Seri Najib dengan kenyataan-kenyataan yang mengiaskan Dato' Seri Najib telah bersalah walaupun siasatan masih belum bermula ke atas bekas Perdana Menteri tersebut.

Kini Shukri telah akhirnya meletakkan jawatan, namun bukan oleh sebab beliau prejudis, namun mungkin sebab beliau tidak kompeten di mata Tun Mahathir untuk mensabitkan Dato' Seri Najib secepat mungkin.

........

Walaupun Latheefa Koya pernah menjadi Ahli Jawatankuasa Pusat PKR, beliau bukanlah orang Anwar Ibrahim, sebaliknya beliau menentang kem Anwar Ibrahim serta penyokong-penyokong kuat Anwar seperti Rafizi Ramli.

Pada pemilihan PKR baru-baru ini, Latheefa pernah membuat kenyataan bahawa berlaku rasuah dan politik wang dalam kem Anwar Ibrahim iaitu yang melibatkan Rafizi Ramli yang dibelakangi Anwar semasa kempen pertandingan Timbalan Presiden PKR.

Latheefa menyokong Azmin Ali yang dibelakangi Tun Mahathir.

Kini apabila Latheefa adalah Ketua Pesuruhjaya SPRM, adakah beliau akan mendiamkan diri atau mengambil tindakan ke atas kesalahan-kesalahan rasuah politik kem Anwar Ibrahim tersebut seperti yang beliau (Latheefa) bangkitkan sebelum ini?

Sejarah berulang. Nampaknya kali ini lidah bercabang Tun Mahathir membawa salah satu lagi agenda bercabang serampang dua mata iaitu selangkah lagi ke arah menghapuskan Najib dan Anwar untuk beliau (Mahathir) terus berkuasa menjadi Perdana Menteri atau meletakkan proksi beliau untuk menjadi Perdana Menteri.

Dan bak kata Mat Sabu, "bila dua gajah bergaduh, rumput menjadi mangsa".

Dalam kes ini dua gajah itu ialah bos-bos beliau sendiri iaitu Mahathir dan Anwar. Dan Latheefa menjadi alat. Dan rumput itu adalah rakyat.

Dan DAP memerhati gembira.

Kepada Tun Mahathir. Baik letak Mat Sabu sahaja jadi Perdana Menteri PH. DAP pun suka dia.

ISHAM JALIL
6 Jun 2019

Selasa, 4 Jun 2019

FAIZ SOKONG DAN PUJI KEBERANIAN MAT SABU DIPENTAS DUNIA #viralhancing

Setelah hampir dua hari Mat Sabu dibahan bukan sahaja di Malaysia, malah di luar negara memperkatakan betapa sengalnya seorang menteri Pertahanan Malaysia berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Malah menjadi bahan jenaka warganet sehingga tiada 'mahacai' berani mempertahankan Mat Sabu.

Mungkin kerana kasihan atau nak sengaja menghulurkan kepala untuk dibahan dan dibalun. Maka Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil pun berani ke hadapan untuk maruah presiden partinya (Amanah).

Dalam artikel Malaysiagazatte

Faiz pertahan Mat Sabu

Keberanian Mohamad Sabu berkomunikasi bahasa Inggeris dalam sesi dialog antarabangsa berkenaan isu keselamatan perlu dilihat daripada sudut positif.

Gambar sumber Malaysiakini

Menurut Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil, apa yang dilakukan oleh Menteri Pertahanan itu menunjukkan Malaysia mempunyai pendirian tegas memerangi ancaman keganasan atau terrorism.

beliau, walaupun penguasaan bahasa Inggeris penting sebagai medium komunikasi antarabangsa namun ianya bukan ukuran kompetensi dan kebijaksanaan seseorang pemimpin.

Katanya, ramai juga pemimpin utama negara lain masih mengekalkan bahasa ibunda masing-masing dalam dialog atau persidangan antarabangsa.

“Oleh itu, rakyat perlu menilai intipati asas ucapan Mohamad atau Mat Sabu, bukan kekhilafan yang langsung tidak mencacatkan substance ucapan beliau.

Jika didengar semula ucapan Mohamad, beliau merujuk Perdana Menteri New Zealand sebagai she namun di penghujung ayat menggunakan perkataan him yang tidak mengubah intipati  ucapannya.

Sudah tentu Mat Sabu tahu jantina Perdana Menteri itu itu adalah seorang wanita, katanya.
“Di samping itu, penggunaan perkataan mother dan fatheradalah merujuk kepada penaja pengganas yang merupakan terma biasa digunakan dalam counter-terrorism. Perkataan tersebut tidak seharusnya diterjemah secara literal,” katanya dalam kenyataan kepada media semalam.

Dalam pada itu, beliau menempelak kenyataan Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong terhadap Mat Sabu berhubung penguasaan bahasa Inggeris dalam dialognya di Singapura baru-baru ini.
Katanya, kenyataan Presiden MCA itu tidak lain sebagai cubaan mengalihkan perhatian rakyat terhadap skandal korupsi pemimpin kleptokrat Barisan Nasional (BN) yang berhadapan dengan berpuluh tuduhan di mahkamah.
Justeru, Faiz mahu rakyat positif untuk bersama kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang diangkat atas suara keramat mahukan perubahan dilakukan.

Perubahan asas yang sedang dilakukan kerajaan hari ini adalah memerangi rasuah dan korupsi dan usaha inilah yang menakutkan pemimpin BN.

“Korupsi dilakukan pemimpin BN adalah berskala besar yang melibatkan kehilangan wang berbilion ringgit seperti skandal 1MDB, Felda, Tabung Haji dan banyak lagi institusi dana awam lain.

“Skandal mega ini menyebabkan negara berhutang lebih RM1 trilion dan kerajaan PH dalam usaha mengurangkan hutang negara kepada 54 peratus bagi memulihkan ekonomi negara, dan seterusnya mengurangkan beban kos sara hidup.

“Jangan kita lupa kepada ucapan Peguam Negara Amerika Syarikat, Jeff Sessions bahawa “1MDB scandal is kleptocracy at its worst” yang menjadi mimpi ngeri kepada pemimpin BN yang sedang dibongkarkan pihak berkuasa,” ujar beliau. – MalaysiaGazette


Isnin, 3 Jun 2019

PERMASALAHAN DI KEDAH SELESAI BILA ANWAR MENJADI PM KATA JOHARI ABDUL #viralhancing

SUNGAI PETANI: Semua permasalahan di Kedah akan berubah sekiranya Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik menjadi Perdana Menteri.

Gambar sumber Yahoo News Singapore

Demikian harapan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Keadilan Negeri Kedah, Datuk Johari Abdul yakin masalah di Kedah akan dapat diselesaikan dalam tempoh empat atau lima bulan akan datang.

Johari berkata, penyelesaian akan dapat diatasi apabila Perdana Menteri ketika ini Tun Dr Mahathir Mohamad menyerahkan jawatan itu dalam tempoh terdekat berdasarkan perjanjian sosial di kalangan pucuk pimpinan Pakatan Harapan (PH).

Katanya, beliau orang pertama yang akan mengemukakan kepada Anwar untuk penstrukturan semula Kedah agar menjadi sebuah negeri maju di Malaysia.

Beliau berkata, Kedah kaya dengan sumber alam untuk dibangunkan tetapi sayangnya kini menjadi negeri kedua termiskin di negara ini.

Johari yakin, Kedah akan membangun menjadi negeri maju apabila Anwar menerajui kepimpinan negara dalam sedikit masa lagi dan beliau percaya masalah yang selama ini menghantui rakyat negeri Kedah akan dapat diselesaikan.

"Saya amat mengharapkan, bila Datuk Seri Anwar menjadi Perdana Menteri sayalah orang pertama akan memohon kepada Datuk Seri Anwar untuk melihat semula apakah perkara yang boleh kita bangkitkan, dan bangunkan dengan pantas

"Saya mempunyai idea-idea tertentu dan begitu saya yakin dengan adanya Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri, masalah-masalah yang selama ini menghambat kita akan dapat kita selesaikan," katanya selepas menutup siri Jelajah MPN Keadilan Negeri Kedah 1.0 Parlimen Sungai Petani di Kampung Pengkalan Pengapit Batu, Sungai Petani, Kedah pada petang sabtu.

Cabang Keadilan Sungai Petani merupakan cabang terakhir dalam siri Jelajah itu setelah 14 cabang di seluruh negeri telah di lawati dalam Jelajah MPN Keadilan 1.0 bermula April lepas.

Sementara itu, Johari berkata siri Jelajah 2.0 akan bermula selepas hari raya aidilfitri tidak lama lagi.

Jelajah MPN Keadilan Negeri Kedah 2.0 akan memberi nafas baharu, bertemu dan berkampung bersama penduduk.

Pada lawatan setiap cabang Keadilan, MPN akan memberi fokus penduduk luar bandar terutama di penempatan kawasan tanah rancangan seperti Felda, Felcra ataupun KEDA.

Beliau berkata lawatan itu nanti pemimpin akan menyelami dan mengenalpasti masalah yang dihadapi penduduk serta mencari jalan untuk menanganinya.

Astro Awani

Ahad, 2 Jun 2019

INTIPATI UCAPAN MAT SABU YANG MENGHARUMKAN NAMA MALAYSIA DI IISS SHANGRI-LA DIALOQUE 2019 #viralhancing

1. Terorisme tidak diwarisi. Cari siapa ibu bapa para teroris ini dah dedahkan mereka. Ini dapat mengurangkan aktiviti keganasan. 


2. PM New Zealand, Jacinda Adern adalah laki-laki. 

3. Malaysia tidak mampu menjaga sempadan. 

4. Isytihar ke seluruh dunia betapa Angkatan Tentera Malaysia tidak mampu dan lemah dalam mempertahankan kedaulatannya dengan berkata, kapal pesisir pantai China lebih besar dari kapal perang Malaysia. Malaysia tak akan mampu melawan. 

5. Gajah sama gajah lawan, rumput mati di tengah-tengah. Sambil tiba-tiba petik nama PM Singapura. 

6. Saya terpaksa berlawan dengan kuasa-kuasa besar dengan cara soft way and hard way. Perasan Avengers le tu. Padahal bunyi macam soft porn and hardcore saja. 

7. Fail geografi. Isu penculikan di Filipina dia tarik Thailand. Juga kata Malaysia bersempadan dengan China.1. Terrorism is not inherited, find their mother and father to limit terrorist activities?

2. Did you forget Jacinda Adern is a woman?

3. Kidnap for money, kidnap for ransom, coming from the defense minister, what are you trying to say? Malaysia incompetent at guarding its border? Of course after hearing this speech, many would believe so.

4. China’s coast guard is bigger than Malaysia’s war ship, we cannot chase nor fight them? Are you telling the world the Malaysian Navy is so incompetent, weak and hopeless?

The Shangri-la Dialogue, every year, is watched and scrutinized by the whole world. Who voted this guy?

Pakatan sangat yakin akan menang besar di Tanjung Piai, rakyat tetap memilih kami, bukan BN

Nampaknya PH sedang menggunakan gear terakhir untuk meyakinkan kepada semua jentera mereka yang lemau kerana kurangnya orang hadir ke cerama...