Sabtu, 20 Julai 2019

AZMIN TIDAK LAYAK JADI PM KATA DAP #viralhancing

KUALA LUMPUR 20 Julai - Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali perlu menyedari bahawa beliau tidak mempunyai peluang menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri berbanding Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Perkara itu disuarakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek, Ronnie Liu yang menegaskan majoriti kepemimpinan PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) menyokong penuh Anwar menggalas jawatan nombor satu pentadbiran negara itu.

Ronnie malah mengatakan pelantikan Anwar juga telah dipersetujui dalam Pakatan Harapan (PH) sebagai individu menggantikan Dr. Mahathir walaupun terdapat spekulasi bahawa Mohamed Azmin dikatakan pemimpin ‘kesayangan’ Perdana Menteri itu.

“Ini benar, Anwar mungkin bukan kegemaran Dr. Mahathir tetapi dia adalah pilihan PKR (sekurang-kurangnya majoriti dalam parti itu), DAP dan Amanah.

“Sekali pun beberapa ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PKR berada di belakang Mohamed Azmin, mereka tetap tidak akan menjadi majoriti dalam PH. Oleh itu, saya tidak fikir Mohamed Azmin berpeluang menjadi Perdana Menteri,” katanya dalam kenyataan seperti dipetik portal Malaysiakini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Jumaat, 19 Julai 2019

KALAULAH DALANGNYA ADALAH ANWAR? APA AKAN JADI AGAKNYA #viralhancing

APA AKAN JADI JIKA DALANGNYA ADALAH ANWAR?

Oleh : Kamarul Yusoff


Kata Ketua Polis Negara dalam kenyataan media beliau: "Hasil siasatan PDRM mendedahkan bahawa wujud pakatan jahat yang didalangi oleh seorang pemimpin sebuah parti politik bertujuan mengaib dan menjatuhkan reputasi individu tertentu."

Kenyataan Ketua Polis Negara ini terus sahaja menimbulkan banyak spekulasi mengenai identiti sebenar "seorang pemimpin sebuah parti politik" yang dikatakan menjadi dalang kepada "pakatan jahat bertujuan mengaib dan menjatuhkan reputasi individu tertentu ini".

Saya terbayang apa yang akan berlaku kepada Pakatan Harapan khususnya dan kepada politik negara umumnya jika yang diheret dan didakwa di mahkamah kerana menjadi dalang kepada pakatan jahat ini nantinya adalah Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saya tidak kata bahawa inilah yang akan berlaku, tetapi eloklah juga jika masing-masing dapat sediakan payung sebelum hujan 😀

Khamis, 18 Julai 2019

SAH VIDEO SEMBURIT HAZIQ DAN AZMIN TULEN #viralhancing

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador mengesahkan video intim Haziq Abdullah Abdul Aziz yang dikaitkan dengan seorang menteri adalah tulen.


Bagaimanapun katanya, pihak Cybersecurity tidak dapat memastikan seratus peratus pelaku dalam video berkenaan yang tular sebelum ini.

"Jawapan yang kami terima, mereka kata tulen. Tapi mereka tak dapat sahkan seratus peratus siapa pelaku-pelaku dalam tu (video).

"Saya selaku ketua polis negara tidak boleh memandai-mandai… perkara itu menjadi subjek dalam perbicaraan sekiranya dibawa ke muka pengadilan.

"Saya harap orang ramai khususnya faham tentang kekangan tanggungjawab saya sebagai ketua polis negara," katanya dalam satu rancangan televisyen terbitan RTM, malam tadi.

Isnin, 15 Julai 2019

KERANA FITNAH JAHAT, BEKAS PEGUAM NEGARA SAMAN LIM KIT SIANG RM10JUTA #viralhancing

Bekas peguam negara Mohamed Apandi Ali.

KUALA LUMPUR: Bekas peguam negara Mohamed Apandi Ali memfailkan saman fitnah sebanyak RM10 juta terhadap pemimpin kanan DAP Lim Kit Siang berhubung artikel yang mendakwa beliau membantu dan bersubahat dalam skandal 1MDB.

Dalam pernyataan tuntutannya, Apandi, yang merupakan peguam negara dari Julai 2015 sehingga pemecatannya selepas Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya tahun lalu, berkata Lim menulis satu kenyataan fitnah yang diterbitkan dalam portal berita.

Artikel bertajuk “Dangerous fallacy to think Malaysia is on the road to integrity” diterbitkan di Malaysiakini pada 6 Mei tahun ini.

Apandi, yang kini menjadi peguam berkata artikel itu menyatakan beliau terlibat dalam jenayah.

Dalam saman yang difailkan pada 5 Julai di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Tetuan Saibullah MV Nathan & Co, beliau berkata artikel itu menggambarkan beliau sebagai orang yang tidak bermoral tanpa integriti.

Beliau berkata artikel itu juga menyatakan beliau tidak beretika dan tidak bertanggungjawab, dan mengamalkan pilih kasih semasa memegang jawatan peguam negara.

Apandi mendakwa artikel itu tidak benar dan menyebakan beliau dipandang hina oleh masyarakat.

Ia juga diterbitkan semula dan dikongsi melalui WhatsApp, Twitter, Facebook dan lain-lain media sosial, katanya.

Apandi berkata peguamnya telah menghantar notis tuntutan kepada Lim pada 13 Jun, meminta veteran DAP itu membetulkan atau menarik balik kenyataannya dan memohon maaf mengikut terma dan syarat yang diberikan.

Bagaimanapun, beliau berkata Lim enggan atau tidak bersetuju dengan tuntutannya, menyebabkan beliau memfailkan saman tersebut.

Apandi menuntut ganti rugi am sebanyak RM10 juta dan ganti rugi tambahan serta ganti rugi teruk dan teladan termasuk 5% faedah.

Beliau juga menuntut kos dan relief lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah, serta injunksi untuk menghentikan Lim atau ejennya daripada menerbitkan artikel selanjutnya, sama ada sebahagian atau keseluruhannya.

Pada Januari 2016, Apandi membersihkan Perdana Menteri ketika itu Najib Razak dalam kes 1MDB dan SRC International kerana kekurangan bukti.

Beliau juga berkata RM2.6 bilion yang ditemui dalam akaun Najib adalah sumbangan daripada keluarga diraja Arab Saudi.

Tahun lepas, Najib didakwa terlibat dengan pengubahan wang haram, penyalahgunaan kuasa dan pecah amanah dalam 2 kes itu.

FMT

Akhirnya Maszlee jadi garang, sergah Ronnie Liu supaya jangan biadab dan kurang ajar

Akhirnya skrip yang sepatutnya terkeluar untuk merencahkan suasana drama hebat antara D4P dan Bersatu sudah nampak bayang-bayangnya. Selam...