Isnin, 19 Ogos 2019

DAP BUKAN ABANG BESAR DALAM PH KATA GUAN ENG

PETALING JAYA: Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menafikan parti itu adalah “kingmaker” seperti yang didakwa bekas perdana menteri Najib Razak.

Lim berkata dakwaan itu jelas terbukti apabila DAP gagal meyakinkan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad supaya menutup kilang pemprosesan nadir bumi itu di Gebeng.


“Bekas perdana menteri Najib Razak mendakwa DAP merupakan ‘kingmaker’ dalam Pakatan Harapan (PH), di mana menteri DAP yang dilantik menyebabkan peningkatan dalam ketegangan dalam kalangan orang Melayu.

“Penipuan sebegini daripada Najib serta-merta didedahkan apabila DAP tidak berjaya meyakinkan perdana menteri menutup kilang memproses nadir bumi Lynas.

“Tetapi (DAP) akan terus berusaha meyakinkan perdana menteri untuk memahami keresahan tulen yang dinyatakan pejuang alam sekitar,” katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, Najib mendakwa DAP merupakan “kingmaker” selepas PH berjaya merampas kerajaan dari Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Katanya, sebelum PRU14, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mencadangkan penguasaan PH di Putrajaya dapat dicapai melalui rampasan 10 hingga 15% daripada undi Umno.

Najib berkata maklumat tersebut diperolehi daripada pemimpin yang dahulunya pernah bersama Mahathir ketika menentang Umno, dan kini pemimpin yang tidak dinamakan itu merupakan salah seorang teman rapatnya.

Minggu lalu, Putrajaya mengumumkan lesen operasi Lynas dilanjutkan, tetapi tempoh itu dipendekkan kepada 6 bulan berbanding kebiasaan 3 tahun.

Lesen operasi Lynas akan tamat pada 2 September ini dan kilangnya di Gebeng, Pahang menjadi punca kontroversi sejak 2012 disebabkan pelupusan sisa radioaktif tahap rendah, dengan kumpulan pencinta alam sekitar, ahli politik PH dan masyarakat setempat mengadakan bantahan atas alasan kesihatan.

FMT

UTAMAKAN BAHASA MELAYU BUKAN TULISAN JAWI KATA ANWAR IBRAHIM

Keutamaan perlu diberikan terhadap penguasaan Bahasa Malaysia (BM) dan bukan membahaskan isu remeh seperti pengajaran Jawi atau khat, kata Presiden PKR Anwar Ibrahim.


“Kita tidak boleh mempersoalkan status Bahasa Malaysia. Penting untuk menegakkan statusnya sebagai bahasa kebangsaan.

“Selepas itu, jika mahu, kita boleh perbaiki pengunaan bahasa-bahasa lain jika dibenarkan secara adil.

“Dengan itu (tumpuan untuk menguasai BM) isu-isu lain yang lebih kecil, seperti khat dan Jawi, menjadi remeh," kata anggota parlimen Port Dickson selepas menyampaikan ucapan di Konvensyen Motivator Profesional Malaysia di Shah Alam hari ini.

Bagaimanapun, Anwar cepat menjelaskan beliau bukanlah tidak bersetuju dengan rancangan kementerian pendidikan untuk memperkenalkan tulisan Jawi dalam sukatan pelajaran Bahasa Malaysia darjah empat di sekolah vernakular Cina dan India.

“Saya tidak kata yang saya tidak sokong. Bagi saya, keutamaan adalah untuk mengukuhkan penguasaan bahasa.

“Tidak ada kompromi mengenai perkara itu,” katanya.

Anwar selanjutnya menggesa orang Melayu untuk melangkah keluar dari zon selesa dan lebih terbuka untuk mempelajari bahasa-bahasa lain bagi membawa perubahan.

Terdahulu menerusi ucapannya, Anwar berkata beliau mempertahankan pendiriannya mengenai kepentingan belajar bahasa Inggeris dan Mandarin, di samping menguasai bahasa Malaysia.

Katanya lagi, walaupun bahasa Melayu diperlukan dalam pembentukan teras jati diri budaya rakyat Malaysia, namun bahasa Inggeris dan Mandarin merupakan bahasa ekonomi serta bidang-bidang penting lainnya.

Terdahulu, Kementerian Pendidikan bercadang untuk memperkenalkan enam halaman pelajaran Jawi di dalam buku teks Tahun 4 Bahasa Malaysia sekolah vernakular.

Pada 8 Ogos lalu pula, selepas mendapat maklum balas masyarakat bukan Melayu, kementerian telah menghadkan pengenalan tulisan itu kepada tiga muka surat sahaja dan menjadikannya pelajaran pilihan.

Bagaimanapun, ramai pihak masih merungut keputusan kementerian itu masih tidak menjelaskan maksud subjek pilihan itu.

Berikutan itu, kementerian pendidikan, selepas berunding dengan kabinet, mengumumkan bahawa pengajaran Jawi hanya akan diajar di sekolah-sekolah vernakular Cina dan Tamil jika dipersetujui oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...