Rabu, 11 September 2019

Khianat negara dengan menjual MyKad kepada warga China, bahaya untuk masa hadapan anak bangsa

Semalam pihak Polis telah menahan beberapa pegawai kerajaan berpangkat tinggi kerana kantoi meluluskan kad pengenalan berwarna biru pula tu kepada warga China.

Setelah viral satu gambar pasport dan kad pengenalan seorang warga China, pada mulanya pihak JPN menafikan dan membuat laporan Polis terhadap penularan gambar IC biru warga asing dimedia sosial.


Ini mendatangkan kemarahan rakyat Malaysia yang cukup risau dengan keadaan ini, tidak dipastikan berapa ramai pula yang diluluskan MyKad oleh pengkhianat yang gila duit haram ini.

Moga pihak polis siasat dengan telus dan heret siapa sahaja yang terlibat dalam jenayah yang boleh meruntuhkan negara ini.


Pegawai berpangkat tinggi jual MyKad kepada warga China tumpas ditahan Polis dalam satu operasi khas

PETALING JAYA: Beberapa pegawai kerajaan berpangkat tinggi ditahan dalam operasi khas pada minggu lalu bagi membantu siasatan berhubung kegiatan menjual MyKad kepada warga China di Pulau Pinang, lapor Harian Metro.


Akhbar itu melaporkan polis turut menahan beberapa individu dalam satu operasi sulit kerana disyaki terbabit dalam penjualan MyKad berjumlah RM350,000 kepada warga asing.

Sumber dipetik akhbar itu berkata, sindiket terbabit terbongkar susulan laporan Jabatan Imigresen Pulau Pinang berhubung seorang wanita China berusia 25 hingga 30 tahun yang mahu membuat pasport Malaysia menggunakan MyKad sah.

Katanya, Jabatan Imigresen meragui status kerakyatan wanita itu yang berdepan masalah berkomunikasi dengan pegawai bertugas.

Indonesia anggap jerebu Malaysia bukan datang dari negara mereka, ia sangat mustahil

JAKARTA 11 Sept. - Indonesia sekali lagi menafikan berlakunya jerebu rentas sempadan dari republik ini yang menjejaskan negara jiran, Malaysia.

CNN Indonesia yang memetik Ketua Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG), Dwikorita Karnawati sebagai berkata, berdasarkan pemantauan menerusi Satelit Himawari-8, milik Jepun dan Satelit Sentinel milik Eropah, jerebu yang dikesan di Malaysia adalah tidak berpunca dari wilayah Sumatera.


Beliau menjelaskan, terdapat beberapa faktor yang menghalang jerebu dari wilayah itu merentasi sempandan dan memasuki Malaysia seperti yang didakwa media asing sebelum ini.

Antaranya kata beliau, berdasarkan data yang dikumpul daripada satelit dari 5 September hingga 9 September lalu mendapati, pergerakan angin direkodkan dari tenggara ke barat data, sementara titik panas dikesan di wilayah Sumatera Selatan.

“Maka ada sesuatu yang mustahil asap yang dikatakan mengakibatkan jerebu di Malaysia dibawa masuk dari Sumatera Selatan,” katanya di pejabat Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan (KLHK), Jakarta di sini semalam.

Kenyataan yang sama sebelum ini dikeluarkan oleh Menteri Lingkungan Hidup dan Kehutanan (LHK), Siti Nurbaya, dua hari lalu.

Menjelaskannya, Dwikorita memberitahu, ekoran itu,asap di Sumatera tidak dapat merentasi Selat Melaka kerana terhalang oleh angin kencang yang bertiup dari arah tenggara ke barat laut itu. -AGENSI

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...