Selasa, 1 Oktober 2019

Agak sukar nak menang di Tanjung Piai kata Mat Sabu sambil ketawa

Untuk Makluman, PRK Tanjung Piai akan diadakan pada 16 November 2019, bersamaan tarikh Perhimpunan Agong Umno.

Tidak dipastikan mengapa pula SPR pilih tarikh itu, adakah kerana tarikh lain tidak sesuai untuk Menteri PH turun padang atau kerana Belanjawan 2020. Atau kerana tahu kekalahan bakal terjadi, maka tarikh sama dengan PAU pula dipilih, mungkin itu sahaja tarikh yang sesuai kot.

SPR Umumkan Tarikh-tarikh penting sempena (P165)PRK Tanjung Piai :

Penamaan Calon : 
2 November 2019 ( Sabtu)
Lokasi : Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Pontian.

Hari Mengundi Awal :
12 Nov 2019 ( selasa)

Hari Pengundian :
16 November 2019 (Sabtu )
Tempoh Kempen 14 hari.

Permohonan Undi Pos :
Buka 3 Oktober 2019
Tutup 31 Oktober 2019

Kenyataan Mat Sabu mengatakan peluang PH untuk menang adalah tipis, adakah itu cara propaganda biasa yang nampak macam konon payah nak menang dan memberi pihak Muafakat Nasional khayal dan mungkin ramai tidak turun mengundi.

Berbeza dengan PRK sebelum ini, PH nampak lantang dan yakin, malah siap kata BN hilang deposit, yakin calon mereka terbaik, tetapi bila keputusan tiga PRK yang memihak BN, rakyat sudah membuka mata, Pakatan Harapan hanyalah satu entiti yang merosakkan.

Rakyat juga melihat, pemimpin PH ini hanyalah nakkan jawatan dan publisiti sahaja, dengan keadaan ekonomi yang teruk, gangguan terhadap Islam dan Melayu Bumiputera membuatkan majoriti rakyat terutama Melayu pasti akan menolak PH.

Kita tunggu sahaja 16 November nanti, adakah benar kata Mat Sabu tu.

Mat Sabu akui PH sukar menang di Tanjung Pia

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengakui sukar bagi Pakatan Harapan mengekalkan kemenangan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai.

Menurutnya, faktor pengundi luar yang dijangka tidak ramai pulang mengundi menyukarkan PH mempertahankan kerusi tersebut yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.
"Selalunya PRK memang kita (PH) sukar untuk mencapai kemenangan. Terutama sekali pengundi-pengundi luar, sama ada bekerja di Singapura, Australia dan tempat-tempat lain. 

"Banyak yang tidak pulang sebab mereka menganggap siapa menang pun tak dapat mengubah kerajaan.
"Tapi kalau PRU, mereka sanggup berbelanja sendiri untuk pulang, walaupun mereka habis lima atau enam ribu Ringgit," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Sekalung Budi Media Pertahanan di Hotel Istana, Kuala Lumpur, hari ini. - Malaysiakini

Gelar Mahathir sebagai 'Reformis palsu', Ezam palu gendang perbalahan

Bibit perang terbuka sudah bermula, setelah dimulakan oleh Syed Husin dengan mengatakan kata Mahathir tidak boleh dipercayai, malah mempersoalkan kerja sampai 18 jam tetapi hasil langsung tidak nampak.

Anwar Ibrahim sedang mulakan siri serangan terbuka dengan menggunakan orang-orang yang dia rasa boleh beri satu balingan tepat kepada kem Mahathir.Mana boleh sorok keadaan ini, semalam Syed Saddiq panjang lebar membalas balik apa yang dikatakan oleh Syed Husin, Khairuddin juga sedang memulakan serang balas yang keras sehingga mengugut pula mahu membuat kempen tolak Anwar secara berdepan sekiranya pihak yang berkaitan secara terbuka lagi mengkritik Mahathir.

Hari ini pula Ezam Mohd Nor secara terbuka membuka ruang perbalahan, menyokong apa yang diperkatakan oleh Syed Husin, memang Mahathir itu 'Reformis palsu'

Apa lagi PKR, jadi anak jantanlah, jadi pertahanan presidenmu. Ini dikalangan pemimpin pro Anwar kecut telur nak berbicara mengkritik cara Mahathir.

Cuma nak bagitahu, yakin ke boleh lawan kem Mahathir ni?
 Ezam sokong Syed Husin, gelar Dr M 'reformis palsu

Mohamad Ezam Mohd Nor menggesa Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad, yang disifatkannya sebagai "reformis palsu", untuk berhenti "menipu" rakyat.

Dalam kenyataan media hari ini, bekas setiausaha politik Presiden PKR Anwar Ibrahim itu berkata, Dr Mahathir perlu berhenti daripada membuat "kenyataan palsu" di pentas dunia bagi mengambarkan diri sebagai pejuang keadilan.

"Dr Mahathir jelas gagal mempertahankan prinsip dan semangat reformasi sama ada secara sengaja atau tidak.

"Dan atas semangat dan prinsip reformasi dan demi kelangsungan hidup rakyat miskin yang semakin terhimpit saya menyarankan agar Dr Mahathir berhenti daripada jawatan PM dalam kadar segera agar proses reformasi sebenar boleh dilaksanakan tanpa tangguh lagi," katanya. - Malaysiakini

[Hot!] Jangan anggap PN kerajaan yang lemah – Razali

 KUALA LUMPUR – Jangan menganggap Perikatan Nasional (PN) sebagai satu kerajaan yang lemah atau tidak berwibawa. Ini kerana kerajaan PN tela...