Ahad, 27 Oktober 2019

[Panas] Tumpu pada akhirat membuatkan ramai umat Islam ketinggalan dan mundur kata ahli akademik Indonesia

Moga dijauhan golongan keparat begini di Malaysia, nasib manusia liberal (mungkin) ini dari Indonesia, kalau di sini, mesti dianggap hero (mungkin).

Akhir zaman, muncullah golongan sebegini, dengan apa yang telah diperkatakan dalam Al-Quran dan hadis sahih.


Yudi Latif menghadiri Wacana Ilmiah Masa Depan Budaya Ilmi Dalam Peradaban Nusantara di Universiti Islam Antarabangsa di Kuala Lumpur hari ini. - Gambar FMT

Maka muncul golongan sesat yang suka-suka membuat andaian sendiri, sedangkan ilmu sebenar mereka tidak pelajari ataupun tidak berguru langsung.

Apa nak jadi, moga kita di Malaysia terlindung dengan golongan sesat begini.

Terlalu fokus akhirat punca tamadun Islam mundur, kata ahli akademik Indonesia

KUALA LUMPUR: Sikap umat Islam kini yang terlalu menumpukan kehidupan selepas mati dilihat sebagai punca kemunduran tamadun Islam, kata seorang ahli akademik Indonesia.

Yudi Latif dari Akademi Ilmu Pengetahuan Indonesia berkata, sikap itu bercanggah tuntutan agama yang menekankan pembangunan tamadun tanpa meminggirkan soal kehidupan selepas mati.

“Sekarang ini, pemikiran orang Islam itu terlalu menekankan soal kehidupan selepas mati, terlalu menekankan pencapaian sewaktu kehidupan selepas mati, seolah-olah isu ekonomi adalah isu kotor.

“Orang Islam sekarang merasakan seolah-olah mereka tidak ada kaitan dengan pembangunan ekonomi. Mereka cuma berdoa, fokus bagaimana hendak dapatkan syurga di akhirat nanti.

“Kita lupakan syurga di sini dan di sana (akhirat),” katanya dalam Wacana Ilmiah Masa Depan Budaya Ilmi Dalam Peradaban Nusantara di Universiti Islam Antarabangsa hari ini.

Yudi berkata, perkara sedemikian pernah berlaku pada zaman gelap Eropah, apabila gereja terlalu memainkan peranan dalam isu membabitkan agama hingga terpisah daripada masalah realiti yang dihadapi masyarakat.


“Islam itu membawa perkara penting dalam satu peradaban di mana ajaran agama, ilmu pengetahuan dan ekonomi itu merupakan satu tautan yang mempunyai hubung kait.

“Sebelumnya berlaku di gereja Eropah, apabila agama dan ekonomi terpisah. Tetapi, Islam pula membawa agama dan ekonomi, bukanlah sebagai perkara eksklusif, tetapi mempunyai hubung kait.

“Jadi, apa yang boleh saya katakan, masalah tamadun Islam pada hari ini adalah apabila umat Islam merasakan agama dan ekonomi itu sekarang ini berlaku pemisahan.”


Katanya, umat Islam harus segera mengubah pemikiran mereka dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencipta “syurga” di dunia dan akhirat. FMT

Nak sangat jadi PM ke 8? Boleh bincang di Majlis Presiden jika mahu, Mahathir beritahu Anwar

Tidak selesai-selesai ceritera penyerahan kuasa jawatan Perdana Menteri kepada Anwar, makin gusar dan tidak tenteram nampaknya, ini kerana cara Mahathir bercakap perihal peralihan kuasa ini semacam melepaskan batuk di tangga.

Gambar - Free Malaysia Today

Mungkin bersebab Mahathir agak berat nak lepaskan jawatan itu, punca utama adalah kerana D4P, kalaulah Anwar yang menjadi Perdana Menteri, sudah pasti apa sahaja D4P buat lebih dashyat dengan apa yang berlaku sekarang.

Sedangkan sekarang pun sudah macam-macam D4P telah buat dan melakukan kerosakan, itu belum lagi Menteri Kewangannya yang sudah nampak gagal membawa Malaysia ke mercu sebagai Harimau Asia.

Kita tunggu dan lihat, kurang lebih, tidak mungkin peralihan kuasa itu bakal berlaku secepat yang disangka, kalau paling cepat pun 2022 mungkin.

Melepas lagi insan sepi mengharap menjadi Perdana Menteri, melopong tak sudah.

Mahathir: Boleh bincang peralihan kuasa dalam Majlis Presiden jika mahu

BAKU: Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau bersetuju jika isu peralihan jawatan Perdana Menteri dibincangkan dalam Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH).

“Kalau nak bincang, boleh bincang dalam Majlis Presiden,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang menyatakan kesediaan beliau untuk berbincang peralihan jawatan Perdana Menteri menerusi mesyuarat Majlis Presiden PH.

Mahathir berkata beliau bersetuju berbuat demikian kerana dalam Majlis Presiden PH itulah cadangan untuk melantik para pemimpin PH dibuat dahulu.

“…dan juga kedudukan Anwar Ibrahim dan cadangan saya jadi pengerusi, dan bakal perdana menteri,” kata beliau pada sidang media bersama wartawan Malaysia sebelum berangkat ke Turkmenistan untuk lawatan rasmi dua hari. FMT


Lim Guan Eng risau dan membidas pihak cuba pecah belahkan PH secara haram

Lim Guan Eng hari ini menggesa tindakan diambil terhadap pihak yang cuba menyingkirkan mana-mana parti komponen Pakatan Harapan (PH) secara haram, susulan spekulasi cubaan seorang bekas menteri membentuk kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah.Setiausaha agung DAP itu berkata, cubaan sedemikian satu “pengkhianatan terhadap demokrasi” dan mandat jelas rakyat dalam pilihan raya umum tahun lalu.

“DAP menggesa semua parti menghormati mandat pilihan raya PH untuk memerintah Malaysia melalui lima parti komponen PH yang terdiri daripada PPBM, DAP, PKR, Amanah dan Warisan,” katanya dalam perutusan sempena sambutan Deepavali esok.

Lim berkata, rakyat tidak boleh memandang rendah ancaman yang ditimbulkan pihak mahu menggugat perpaduan negara dengan kenyataan-kenyataan melampau dan perkauman.

“Kita perlu kekal berhati-hati terhadap mereka yang secara terbuka ingin menggantikan PH melalui cara tidak demokratik atau ‘deep state’ yang merendah-rendahkan pentadbiran dan perpaduan PH,” katanya sambil menambah, DAP menyokong kepimpinan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan rancangan peralihan kuasa kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim pada tarikh yang belum ditentukan lagi.

Baru-baru ini, bekas menteri pertahanan, Hishammuddin Hussein didakwa cuba membentuk kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah. Bagaimanapun, beliau yang juga bekas naib presiden Umno menolak dakwaan itu sebagai tidak masuk akal.


PH mendakwa beliau turut mempromosikan politik berasaskan kaum dalam tulisannya, tetapi beliau menepis dakwaan berkenaan.

Sementara itu, Lim berkata, DAP menentang undang-undang bersifat menindas seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma), di mana dua Adun DAP ditahan atas dakwaan mempunyai kaitan dengan kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang sudah terkubur.

Katanya, undang-undang itu perlu dimansuhkan seperti yang dijanjikan dalam manifesto PH. FMT

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...