Jumaat, 8 November 2019

[Panas] Video mirip MB Perak kutuk D4P bukanlah perkara serius dan perlu diperbesarkan kata Muhyiddin

Nampaknya kerana video tular MB Perak membalun D4P tanpa selindung, telah membangkitkan suasana  tegang di kem PKR/PPBM dan D4P, malah memungkinkan pergolakan serius bakal berlaku di Perak.


Gambar sumber Google

Bukannya cakap-cakap kosong, perbalahan antara MB Perak dan D4P mungkin tidak dapat disorok secara terbuka lagi.

Kali ini memungkinkan tindakan desakan supaya MB Perak meletak jawatan, panasnya suasana PRK Tanjung Piai, lagi panas suasana di Perak.

Muhyiddin sedang membuat 'demage control'


PEKAN NANAS: Muhyiddin Yassin berkata video mirip Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang tular, memaparkan seorang individu bercakap mengenai usaha melindungi kepentingan Melayu, bukan perkara besar.

Presiden PPBM itu akan mendapatkan penjelasan lanjut daripada Faizal mengenai isu itu, malah beliau sendiri tidak mengikut isu itu sepenuhnya.

“Itu biasalah, mungkin sebab dia daripada PPBM. Tetapi kedudukan dia sebagai menteri besar boleh membantu (orang Melayu), itu pengalaman peribadi beliau,” katanya pada sidang media ketika pertemuan dengan polis petang tadi.

“Itu laman peribadi tetapi apa pun beliau menteri besar dan DAP rakan penting di kerajaan Perak,” tambahnya.

Terdahulu tular video mirip Faizal yang berkata di Perak beliau seorang terkontang-kanting melawan “puak-puak DAP”.


“Saya nak pertahankan tanah orang Melayu. Saya nak perjuangkan agama kita,” kata video itu.

“Saya buat itu perlahan-lahan, tapi Alhamdulillah…kat sana (Perak) kawan-kawan Umno saya tak adalah marah saya macam ini. Kawan-kawan Umno baik dengan saya.”


Sementara itu, Muhyiddin juga percaya penularan video itu tidak akan menjejaskan kempen Pakatan Harapan di Tanjung Piai. FMT

[Panas] Setelah tular video kutuk D4P Perak, akhirnya MB mengaku....

Kadang-kadang puak Bersatu ini kita tidak boleh percaya sangat, mereka ini naik menjadi pemimpin dan jawatan tinggi-tinggi pun sebab kerana Mahathir, kalau tidak kerana orang tua tu, tidak mungkin mereka-mereka yang sepatutnya tidak layak memimpin mendapat jawatan sedap-sedap yang orang lain pun anggap, menghabiskan beras sahaja.Foto - The Star

Semalam tular satu video, MB Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (Peja) mengutuk D4P Perak, katanya dia keseorangan melawan D4P.

https://www.facebook.com/sukakenakencing/videos/2403841896393163/?modal=admin_todo_tour

"Kawan kawan saya orang UMNO tak ada lah marah saya macam ni .. kawan kawan saya dalam UMNO tolong saya lawan DAP - kata MB PerakDatuk Seri Ahmad Faizal Azumu"

Keretakan dalaman Pakatan Harapan (PH) khususnya antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dengan DAP bukan perkara baru bahkan ianya diakui sendiri oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.


Pengakuan Ahmad Faizal itu ditularkan dalam media sosial ketika beliau turun padang berkempen bersama calon Pakatan Harapan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai, Karmaine Sardini.

Rakaman video klip berdurasi dua minit 46 saat yang dimuat naik di Facebook kurang lima jam tadi.

Dalam video klip itu menunjukkan Ahmad Faizal mengakui beliau keseorangan berdepan dengan para pemimpin DAP Perak lebih-lebih lagi ketika memperjuangkan hak orang Melayu.

“Macam saya kat Perak, saya seorang-seorang terkontang-kanting nak berlawan dengan puak-puak DAP ini. Saya nak pertahankan tanah orang Melayu, saya nak perjuangkan agama kita, saya buat tu perlahan-lahan.

“Tapi Alhamdulillah kat sana kawan-kawan UMNO tak ada marah-marah saya macam ini. Kawan-kawan UMNO sana baik dengan saya,” katanya dalam video klip yang dimuat naik di Facebook milik Azizi Safar hari ini.

Perbalahan di antara PPBM dengan DAP ketara apabila Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Ronnie Liu Tian Khiew pada 22 Oktober lalu yang antara lain berkata PH masih mempunyai kerusi Parlimen mencukupi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan tanpa kehadiran PPBM.


Ronnie turut memberi amaran kepada Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak membuat keputusan yang bertentangan dan tidak sehaluan dengan pendirian PH. MalaysiaGazatte

Peja sudah menjawab isu video tular itu, mengatakan luar pada konteks dan tidak perlu diperbesarkan
FMT


Shazni dilantik ketua pemuda PH, namun ditentang dalam AMK

 Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Mohd Ithnin dilantik sebagai Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) yang baru. Namun pelantikan itu, yang diput...