Ahad, 17 November 2019

Kisah Pakatan Harapan terbenam teruk di Tanjung Piai akibat sabotaj dari D4P dan PKR?

Ramai penganalisis politik agak terkejut dengan kemenangan paling hebat oleh Barisan Nasional menumbangkan Pakatan Harapan di Tanjung Piai, walaupun desas desus sebelum hari mengundi, propaganda dipihak PH sendiri mengatakan akan menang bergaya, kekalkan kerusi, menterinya juga turut berkempen mengiyakan kemenangan bakal milik PH.


Namun apa yang terjadi amat memalukan Pakatan Harapan itu sendiri, terkedu, ada yang terdiam, sedih sampai berguling, menampar kawan sebelah tanpa sebab dan paling dashyat membakar baju berlogo PH tanpa segan silu.

Kalau PRK boleh kalah seteruk ini, anda bayangkan kalau PRU dengan tiba-tiba? Mahu bateri jantung atuk hank sebentar.

Munurut sumber juga, D4P dan PKR amat gembira dengan kekalahan Bersatu di Tanjung Piai, ketara kegembiraan mereka, tanpa disorok kenyataan mereka, kritikan agak keras tanpa tapis juga bertebaran di media sosial mengkritik Mahathir.
Anwar Ibrahim tersenyum sahaja dengan keadaan ini, Lim Kit Siang tidak sabar pula menunggu peralihan kuasa Perdana Menteri ke-8 pada tahun hadapan dijangkakan pada Mei nanti.

Penganalisis jangka Dr M akan didesak berundur selepas PH kalah di Tg Piai

Penganalisis politik mencadangkan Dr Mahathir Mohamad menetapkan tarikh melepaskan jawatan perdana menteri kerana mereka menjangkakan beliau berdepan tekanan lebih besar untuk berbuat demikian susulan kekalahan Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Tanjung Piai.


Kamarul Zaman Yusoff dari Universiti Utara Malaysia berkata, kemenangan besar Barisan Nasional di Tanjung Piai sudah dijangkakan berdasarkan perkembangan terkini keadaan politik di bawah pemerintahan PH.

Katanya, tumpuan terarah kepada pentadbiran PH di bawah Mahathir sebagai perdana menteri yang ditambah pula PH memilih calon PPBM bertanding di PRK Tanjung Piai.

“Dijangkakan tekanan akan memuncak mendesak Tun Mahathir letak jawatan.

“Belum keluar lagi keputusan rasmi PRK Tanjung Piai, pemimpin veteran PKR, Syed Husin Ali terus mendesak Tun Mahathir melakukan sesuatu dengan segera. Malah, desakan sama juga dijangka datang daripada pemimpin lain,” katanya ketika dihubungi FMT.


Beliau berkata, kemenangan BN juga disebabkan faktor calonnya, Wee Jeck Seng yang lebih popular daripada calon PH, selain protes pengundi Cina.

“Lazimnya, pengundi Cina juga akan mengundi calon Cina bila berdepan calon Melayu, ini terbukti dalam PRK Teluk Intan (pada Mei 2014).”


BN merampas kembali kerusi Parlimen Tanjung Piai daripada PH dengan majoriti besar 15,086 undi, di mana Wee mendapat 25,466 undi berbanding calon PH, Karmaine Sardini yang sekadar meraih 10,380 undi. FMT

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...