Rabu, 25 Mac 2020

[#Global] Warga AS individu pertama disuntik vaksin percubaan Covid-19

PETALING JAYA: Seorang wanita dari Seattle, Amerika Syarikat (AS) menawarkan diri menjadi individu pertama disuntik vaksin Covid-19 dikenali sebagai RNA-1273, lapor Al Jazeera.

Jennifer Haller dilaporkan menawarkan diri selepas saintis mencari sukarelawan untuk menjalani ujian klinikal bagi memastikan keberkesanan vaksin itu.
“Semua pihak rasa tidak berdaya sekarang.

“Saya menyedari saya boleh lakukan sesuatu untuk membantu, dan saya teruja berada di sini,” katanya yang menjadi sukarelawan untuk percubaan fasa 1 yang bermula Isnin lalu di pusat kajian Kaiser Permanente di Seattle.


Suntikan yang diterima Haller dibangunkan syarikat bio teknologi berpangkalan di Boston, Moderna Inc.

Vaksin itu tidak menggunakan sebarang bentuk virus yang hidup atau lemah. Berikutan itu, Heller mungkin tidak akan dijangkiti COvid-19 namun, tidak bermakna ia tidak memberi sebarang risiko.

Seramai 4 pesakit disuntik dengan vaksin terbabit.

Heller berkata, suntikan itu menyebabkan lengannya sakit, namun tiada sebarang kesan sampingan.


Sukarelawan akan menerima 2 dos vaksin dalam tempoh 28 hari dan akan dipantau selama 14 bulan dengan ujian darah berkala untuk mengetahui sama ada vaksin itu mengaktifkan sistem imunisasi.

Menurut laporan, vaksin biasanya mengambil masa bertahun-tahun untuk dibangunkan sebelum dipasarkan kepada umum. Saintis biasanya menjalankan pelbagai ujian ke atas haiwan bagi memastikan vaksin terbabit bukan sahaja berkesan tetapi selamat.

Namun peningkatan mendadak jumlah kematian sebanyak 16,558 di seluruh dunia setakat ini, saintis merasakan mereka perlu segera menghasilkan vaksin bagi menghentikan penularan Covid-19.


Ketika China dan AS berlumba-lumba untuk menjadi pengeluar vaksin pertama Covid-19, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengumumkan sekurang-kurangnya vaksin 20 Covid-19 dibangunkan di seluruh dunia bagi menghentikan penularan wabak itu.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/03/24/warga-as-individu-pertama-disuntik-vaksin-percubaan-covid-19/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Melampau tuduh Umno derhaka kepada Raja, adakah Annuar memang berniat jahat?

 Annuar Musa menuduh Umno menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong. Tuduhan itu dinyatakan dalam suratnya kepada Setiausaha Agung Umno. Annua...