Selasa, 31 Mac 2020

[Panas] SPRM buka siasatan kes tunai ‘meragukan’ bekas menteri

SPRM hari ini memaklumkan bahawa suruhanjaya itu telah membuka satu kertas siasatan berhubung seorang bekas menteri yang didakwa memiliki sejumlah wang tunai yang "meragukan”.

“SPRM telah menerima aduan berhubung pemilikan sejumlah besar wang tunai yang meragukan dipercayai milik seorang bekas menteri seperti dilaporkan oleh media semalam.“Berdasarkan aduan itu, SPRM telah membuka satu kertas siasatan bagi menjalankan siasatan terhadap aduan tersebut di bawah Akta SPRM 2009,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Apabila dihubungi Malaysiakini, pengarah siasatan SPRM Ahmad Khusairi Yahaya berkata, pihaknya menjangkakan suruhanjaya itu akan merakamkan kenyataan bekas menteri itu minggu depan.

mengenai sumber wang tunai yang besar dalam simpanan menteri itu.

"Berikutan laporan ini, kita telah membuka satu kertas siasatan dan akan merakamkan kenyataan daripada bekas menteri itu pada minggu depan.

"Pertama sekali, kita akan memintanya untuk mendedahkan sumber wang itu," katanya.


Bagaimanapun, disebabkan oleh pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) akibat Covid-19, Khusairi berkata mereka akan menghantar sebilangan kecil anggota untuk merakamkan kenyataan itu.

Walaupun SPRM tidak menyebut sebarang nama, namun adalah jelas ia merujuk kepada bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Abdul Rahman.

https://www.malaysiakini.com/news/517863

Tiada ulasan:

Catat Komen

Melampau tuduh Umno derhaka kepada Raja, adakah Annuar memang berniat jahat?

 Annuar Musa menuduh Umno menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong. Tuduhan itu dinyatakan dalam suratnya kepada Setiausaha Agung Umno. Annua...