Selasa, 10 Mac 2020

Saya masih sabar, nak kutuk saya lagi buat apa, soal Anwar kepada Mahathir

Presiden PKR Anwar Ibrahim mempersoalkan keperluan untuk terus mengkritiknya, dipercayai ditujukan kepada bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Anwar berkata demikian ketika mengimbas kembali keruntuhan kerajaan PH dan apa yang berlaku selepas itu, dalam satu majlis di rumahnya di Bukit Segambut, Kuala Lumpur semalam.


Foto - FB Anwar Ibrahim


Beliau berkata, terdapat banyak dakwaan berkenaan siapa yang patut dipersalahkan atas apa yang berlaku, antaranya yang mengatakan beliau tergesa-gesa untuk memegang jawatan perdana menteri.

"Saudara tahu perjanjian (peralihan kuasa antara Mahathir dan Anwar) dibuat pada 2018. Sudah tandatangan semua.Ia tak ditunaikan (tetapi) saya tak bantah, terus sabar.

"Ada kawan cadang kalau boleh saya (dilantik) timbalan perdana menteri. (Mahathir jawab) 'Tak boleh'. Tak apa kita teruskan.

"Nak kutuk saya lagi buat apa?" kata Anwar.

Semalam The Sun melaporkan Mahathir berkata Anwar mencadangkan beliau menjadi timbalan perdana menteri jika Mahathir berjaya membentuk kerajaan baru.


Mahathir berkata cadangan itu dinyatakan dalam mesyuarat PH yang bersedia sekali lagi untuk menyokong pengerusi Bersatu itu, dalam usaha menggagalkan Muhyiddin Yassin daripada membentuk gabungan baru, yang kini dikenali sebagai Perikatan Nasional.

Bagaimanapun Mahathir berkata beliau menolak cadangan Anwar dan mahukan Dr Wan Azizah Wan Ismail kembali menjadi timbalannya.

Baca seterusnya https://www.malaysiakini.com/news/513903

Tiada ulasan:

Catat Komen

[Hot!] Jangan anggap PN kerajaan yang lemah – Razali

 KUALA LUMPUR – Jangan menganggap Perikatan Nasional (PN) sebagai satu kerajaan yang lemah atau tidak berwibawa. Ini kerana kerajaan PN tela...