Rabu, 15 April 2020

'Salah lantik MP terajui GLC ketika rakyat bergelut cari makan' kata Anwar Ibrahim

Presiden PKR, Anwar Ibrahim menyifatkan keputusan Perikatan Nasional untuk melantik semua ahli parlimennya menjadi pengerusi agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sebagai satu “jenayah” sedangkan rakyat sedang bergelut dengan masalah kewangan akibat pandemik Covid-19.


"Kamu bercakap tentang menolong rakyat miskin, kamu bercakap tentang kesulitan ekonomi (tetapi) pada masa yang sama, kamu bercakap tentang melindungi kepentingan ahli parlimen dan kroni kamu. Ini perlu dihentikan."Saya berpendapat bahawa (jika kamu) mempunyai seorang dua ahli parlimen dengan kelayakan luar biasa (untuk memimpin GLC), maka okay boleh dipertimbangkan. Saya tidak fikir ia menjadi satu isu utama.

"Tetapi jika kamu jadikannya sebagai peraturan, setiap ahli parlimen akan diberi jawatan tambahan, ganjaran tambahan sedangkan rakyat sedang bergelut untuk mencari makan - ini bagi saya, adalah satu jenayah, justeru kita akan menentang," katanya semasa ditanya pada persidangan akhbar dalam talian pagi ini.

Pada Ahad lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Takiyuddin Hassan berkata, beliau difahamkan semua anggota parlimen kerajaan akan diberi tanggungjawab mengendalikan GLC.


Katanya, mereka yang tidak dilantik sebagai menteri dan timbalan menteri akan dilantik mempengerusikan GLC.

"MP PAS ada 18 orang, lapan orang dah jadi menteri dan timbalan menteri, seorang jadi duta khas perdana menteri ke Timur Tengah.

"Tinggal sembilan orang (lagi). Alhamdulillah saya difahamkan semua MP kerajaan akan diberikan tanggungjawab mengendalikan GLC ,” kata Takiyuddin.

Menurutnya, semua pelantikan perlu melalui Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sebelum disahkan.

https://www.malaysiakini.com/news/520535

Tiada ulasan:

Catat Komen

[Gempar] Pemimpin Armada ditangkap miliki ganja dalam jumlah besar

 Seorang tokoh Pemuda Bersatu (Armada) telah ditangkap polis pada 20 Jan lalu atas dakwaan memiliki dadah dalam jumlah yang besar. Perkara i...