Khamis, 21 Mei 2020

Anwar sahkan audio mesyuarat PH yang tegang itu asli, saksikan sendiri pertikaman lidah

KUALA LUMPUR – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan rakaman audio mesyuarat gabungan itu pada 21 Februari lalu yang ditularkan baru-baru ini adalah sah.

Anwar turut berkata semua pertikaman lidah dalam mesyuarat itu juga benar-benar berlaku dan disaksikan sendiri oleh beliau.“Memang tepat apa yang disuarakan itu bukan palsu memang berlaku begitu, dan saya tidak fikir ia berlaku tanpa perancangan baru, tanpa dalang besarnya kerana seperimana kita tahu yang dibangkitkan itu soal kedudukan Tun Mahathir sebagai perdana menteri,” katanya di laman Facebooknya hari ini.

Baru-baru ini tersebar rakaman audio lebih dua jam semasa mesyuarat Majlis Presiden PH yang kedengaran tegang apabila pertikaman lidah tentang penetapan tarikh peralihan kuasa daripada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Anwar.

Antara suara yang kedengaran dalam rakaman audio itu adalah Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Lim Guan Eng, Datuk Seri Azmin Ali dan ada juga suara Anwar.


Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata situasi itu tegang kerana ada pihak yang tidak puas hati dengan indidivu yang menyingkap kembali janji yang dibuat PH bahawa jawatan perdana menteri hanya digalas sementara oleh Dr Mahathir dan patut diserahkan kepada beliau.

Malah perkara itu pernah dipersetujui semua parti gabungan parti dalam PH.

“Disebut mulanya setahun, dua tahun, kemudian lepas APEC, saya setuju semua, itupun tidak memuaskan hati golongan ini, ada kakak itu sebut kalau boleh biarlah (Mahathir) selamanya, ini putar belit politik, paling rendah dan jijik dalam sejarah,” katanya.

Kakak yang dimaksudkan dipercayai merujuk kepada bekas Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin.

Kata Anwar, semuanya bermula apabila beberapa pemimpin Bersatu dan bekas pemimpin PKR bertindak membuat bantahan jika isu peralihan kuasa terus dibangkitkan.


“Bila dalam mesyuarat itu, beberapa orang PPBM dan pengkhianat dalam PKR merancang membuat gesaan yang keras membantah apa-apa pandangan tentang transisi menyebabkan beberapa teman kita dari Amanah, PKR dan DAP bersuara

Baca seterusnya https://malaysiagazette.com/2020/05/21/anwar-sahkan-audio-mesyuarat-ph-saksikan-sendiri-pertikaman-lidah/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Najib balun lagi dan lagi kerajaan PN, Sektor perkilangan, pembinaan dibenar beroperasi punca kes Covid-19 naik

 KERAJAAN sepatutnya menjangka lebih awal untuk menyekat operasi sektor perkilangan dan pembinaan sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Perge...