Khamis, 14 Mei 2020

[Apa lagi?] Mahathir dakwa Muhyiddin dijangkiti penyakit UMNO dalam usaha singkirkan beliau

KUALA LUMPUR – Tun Dr. Mahathir Mohamad mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melakukan banyak tindakan yang bertentangan dengan dasar dan prinsip perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam usaha menyingkirkan beliau daripada jawatan pengerusi.


Tindakan tersebut, kata Dr Mahathir, termasuk tidak menjemput beliau untuk mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu yang disifatkan sebagai satu kesalahan serius.


Turut tidak dijemput ke mesyuarat itu Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Dr Mukhriz Mahathir.


“Kalau hendak singkirkan saya pun, jemputlah saya ke mesyuarat itu dulu. Kalau dulu biasa menjadi pengerusi dalam UMNO yang mana UMNO menyingkir Anwar Ibrahim, tetapi Anwar dijemput dan dibenarkan berucap dalam mesyuarat itu.

“Tetapi dalam PPBM hari ini, saya tak dijemput dan berucap itu adalah kesalahan besar sekali. Sebab itu, saya dapati mungkin Muhyiddin dijangkiti oleh penyakit UMNO kerana suka membuat sesuatu yang tidak mengikuti perlembagaan parti,” kata yang bersiaran di laman Facebook hari ini.

Menurut Dr Mahathir, beliau telah dilantik sebagai pengerusi Bersatu sejak parti itu ditubuhkan dan kedudukannya adalah yang terkanan sekali diikuti diikuti presiden, timbalan presiden dan naib presiden.

“Pengerusi biasanya mesti mempengerusikan mesyuarat MKT Bersatu dan akan menentukan segala dasar parti.


“Jadi saya lihat mereka tidak jemput saya dan Mukhriz untuk mesyuarat tersebut maka saya dapati bercanggah dengan undang-undang tubuh perlembagaan parti itu dan mesyuarat itu tidak sah,” katanya.

https://malaysiagazette.com/2020/05/14/mahathir-dakwa-muhyiddin-dijangkiti-penyakit-umno-dalam-usaha-singkirkan-beliau/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Muhyiddin sudah jadi seorang diktator dakwa Tun M

 KUALA LUMPUR Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin seorang diktator. Menur...