Selasa, 12 Mei 2020

Kit Siang! Pakatan Harapan tak tumbang jika janji Anwar PM ke-8 tidak dimungkiri

SATU punca sahaja tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) Februari lalu – kegagalan Tun Dr Mahathir Mohamad mengotakan janjinya untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kelapan (PM ke-8) kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jika janji yang berulang kali diluahkan oleh Pengerusi PH dan Parti BERSATU itu tidak dimungkiri, nescaya kerajaan PH masih tertegak sehingga hari ini.

Dan tidaklah sehingga Penasihat DAP, Lim Kit Siang terpaksa bertaruh hal itu pula dengan sDatuk Seri Mohamad Hasan manakala Dr Mahathir sendiri dikatakan tersungkur akibat `tulah’ janji-janji manis yang ditaburnya kepada presiden PKR tersebut.Sepatutnya Kit Siang yang mengetuai parti kedua terbesar kerusi Parlimen (42 kerusi) selepas PKR (50) pada masa PH berkuasa, berusaha keras meyakinkan Dr Mahathir supaya menyerahkan tampuk kuasa kepada Anwar.

Tapi sayangnya supremo DAP itu sekadar membuat `taruhan’ dan kemudian berdolak dalik pula menyalahkan ‘langkah Sheraton’ sebagai punca mega peralihan kepimpinan kerajaan dari PH kepada Perikatan Nasional (PN).

“Apabila memasuki Dewan Rakyat 18 Mei ini, tidakkah suatu yang pelik dengan situasi Anwar sebagai Ketua Pembangkang memandang Dr Mahathir di sebelahnya yang telah mengkhianati janji berhubung PM ke-8.


“Itu sebabnya ada seorang veteran politik percaya Dr Mahathir pasti akan berasa malu alah sekiranya masih terus bersekongkol dengan PKR dan DAP,” kata sumber kepada SUARA MERDEKA hari ini.

Walaupun `nasi sudah jadi bubur’, Kit Siang yang kini mengetuai parti terbesar dari jumlah kerusi Parlimen mengatasi PKR sepatutnya bertanya Dr Mahathir untuk merungkai sebab mengapa beliau enggan menyerahkan kuasa kepada Anwar.

Tidakkah Penasihat DAP itu berasa pelik kerana bukan sekali PM ke-7 itu menjanjikan Anwar akan menggantikannya.

Bahkan, masuk kali ketiga pertemuan empat mata Anwar dengan negarawan terbilang itu, walaupun sebahagian besar pemimpin dalam PH maklum akan `janji-janji manis’ kepada ketua pembangkang baharu itu.


Anwar dalam isu PM ke-8 bagaimanapun tidak boleh diperlecehkan. Beliau juga insan biasa yang ada hati dan perasaan – setia dan berpegang kepada janji bab PM ke-8 itu.

https://suaramerdeka.com.my/kit-siang-pakatan-harapan-tak-tumbang-jika-janji-anwar-pm-ke-8-tidak-dimungkiri/

Tiada ulasan:

Catat Komen

[Setelah tular] Tok Mat nafi jadi calon PM Muafakat Nasional

 TIMBALAN Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan menafikan dirinya telah dipilih sebulat suara sebagai calon perdana menteri bagi  Muafakat ...