Khamis, 14 Mei 2020

PH Selangor berdepan risiko hilang kuasa?

Selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) Kedah ditumbangkan, tumpuan kini turut diberikan kepada Selangor yang masih digenggam PH.

Sinchew Daily melaporkan, PH Selangor berdepan risiko sendiri terutamanya kerana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perikatanan Nasional (PN) dikatakan kerap menghubungi rakan sejawat mereka dari PH termasuk semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).Sumber memberitahu, antara yang disasarkan PN adalah ADUN Amanah yang berjumlah lapan orang di Selangor.


Selain itu, disebabkan PKR sedang giat mengambil tindakan terhadap ahli yang cenderung ke arah Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, keadaan itu juga menimbulkan rasa tidak puas hati.

Walaupun sebanyak sembilan ADUN PKR dilihat sebagai penyokong tegar Datuk Seri Anwar Ibrahim dan 16 ADUN DAP dilihat setia kepada PH, tetapi apa-apa pun boleh berlaku.

“Di Perak, pengunduran ADUN Titi Serong, Hasnul Zulkarnain Abd. Munaim dan ADUN Tronoh, Yong Choo Kiong adalah mengejutkan.


“Oleh itu, adalah sukar untuk menjangka apa yang akan berlaku selepas ini,”kata sumber itu. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/05/14/ph-selangor-berdepan-risiko/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Pemimpin Umno ada kes mahkamah jangan ugut keluar PN - Bersatu Kepong

Pemimpin Umno yang sedang melalui perbicaraan di mahkamah dinasihatkan supaya jangan melakukan ugutan politik mahu keluar daripada kerajaan ...