Sabtu, 20 Jun 2020

Saya tidak pernah mungkir janji kata Tun M

Dr Mahathir Mohamad, 95, kini berusaha untuk menjadi perdana menteri sekali lagi dalam langkah mengambil alih kerajaan dari Perikatan Nasional yang diterajui Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun, ia menyebabkan perselisihan dengan sekutunya dalam Pakatan Harapan (PH).


Sejak dua hari lalu, pelbagai kenyataan terbuka oleh pemimpin PH mendedahkan bahawa Mahathir mencadangkan agar diberi tempoh memegang jawatan perdana menteri selama enam hingga 12 bulan sekiranya mereka berjaya mengambil alih kerajaan.Namun, ada keraguan terhadap Mahathir untuk melepaskan jawatan itu mengikut tempoh yang ditetapkan, sekiranya PH dan sekutu mereka berjaya membentuk kerajaan baru.

Dalam wawancara dengan Malaysiakini pagi ini, Mahathir memberi jaminan bahawa beliau sentiasa menunaikan janjinya,


"Kalau sampai masa saya janji, saya akan tunaikan janji.

"Boleh semak saya punya kelakuan sejak saya jadi perdana menteri bahkan sebelum itu, saya tak pernah mungkir janji," katanya.

Sebagai contoh, Mahathir berkata beliau menepati janjinya untuk mengundurkan diri pada tahun 2002, yang memungkinkan peralihan kuasa yang lancar setelah 22 tahun menerajui pentadbiran.


"Pada masa itu, (Lim) Kit Siang berkata saya tak mungkin letak jawatan. Ini semua sandiwara. Tapi seperti mana yang kita tahu, sampai masa yang cukup, saya letak jawatan. Saya tak pernah mungkir janji. Tunjuk di mana saya mungkir janji?" katanya.

Sokongan parti Melayu


Ketika ini, Pakatan Harapan (PKR, DAP dan Amanah) sedang berunding dengan Warisan dan bekas anggota parlimen Bersatu yang setia kepada Mahathir mengenai kemungkinan pembentukan kerajaan baru.

Namun sejak rundingan bermula pada 30 Mei, timbul pertikaian berhubung peneraju utama pentadbiran baru itu kelak, sama ada Mahathir atau Presiden PKR Anwar Ibrahim.


Daripada kenyataan umum yang dibuat oleh pemimpin parti setakat ini, Warisan, DAP dan Amanah nampaknya menyebelahi Mahathir sementara PKR memihak kepada Anwar.

Baca ulasan Tun M disini https://www.malaysiakini.com/news/530942

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...