Rabu, 29 Julai 2020

‘Di hari saya tidak berkuasa, masih ada sokongan ikhlas rakyat’ – Najib

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan hari yang beliau lalui semalam sebagai satu hari yang panjang.

Namun menurutnya, kehadiran rakyat rakyat dari segenap lapisan masyarakat yang memberi sokongan di tengah-tengah Covid-19 menjadi ancaman adalah sesuatu yang tidak beliau sangka.


Ahli Parlimen Pekan itu sebak kerana ketika dia tidak berkuasa masih ada sokongan ikhlas daripada rakyat yang hadir untuk menunjukkan persahabatan sejati.


“Ada seperkara yang saya tidak sangka. Bukan, bukan keputusan penghakiman.


“Apa yang saya lihat setibanya kereta saya di Masjid Wilayah pagi tadi. Menerusi tingkap kereta pada mulanya dan ketika berjalan menuju ke mahkamah.

“Saya lihat wajah anak-anak muda, dalam lingkungan 20-30an. Saya lihat ada warga emas, pakcik-pakcik dan makcik-makcik. Ada yang bertongkat, ada yang dipapah. Saya lihat ada golongan kurang berupaya di atas kerusi roda,” kata Najib.

Menurut Najib, beliau diberitahu kebanyakkan yang hadir terdiri daripada kalangan mereka orang kampung, pekerja kontrak, peniaga kecilan, buka warung, pengusaha kantin.


Kumpulan yang hadiri itu, kata beliau merupakan lapisan masyarakat yang menerima manfaat dan bantuan daripada dasar ketika dia menjadi Perdana Menteri.“Secara ikhlas dari hati saya, saya nak sampaikan satu mesej kepada semua. Saya tidak dapat berjumpa, tidak dapat membalas ucapan sokongan saudara-saudari satu-satu.


“Maafkan saya. Izinkan saya sampaikan penghargaan di sini. Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih tidak terhingga.

“Tidak saya sangka. Saya ada ‘aset’ yang begitu bernilai dalam saudara-saudari. Persahabatan sejati. Di hari saya sudah tidak berkuasa ini. Di hari saya sudah tiada apa-apa.


“Saya masih ada persahabatan sejati dan sokongan ikhlas rakyat. Andalah rakan dan keluarga yang saya ada. Ini bukan pengakhiran. Perjalanan saya masih jauh dengan proses lanjutan di peringkat kehakiman seterusnya. Saya mahukan keadilan,” kata Najib.

https://suaramerdeka.com.my/di-hari-saya-tidak-berkuasa-masih-ada-sokongan-ikhlas-rakyat-najib/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Agong berkenan Parlimen bersidang semula, tapi kenapa Putrajaya senyap, soal Najib

  PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak menyuarakan kehairanan beliau apabila kerajaan kerana tidak memberi sebarang maklum balas...