Jumaat, 3 Julai 2020

Kenapa D4P tidak namakan calon PM kata Naib Pengerusi D4P

DAP antara parti dalam Pakatan Harapan (PH) Plus yang tidak menamakan calon Perdana Menteri bagi kerajaan parti itu sekiranya dapat memerintah semula pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRK15) akan datang.

Sebaliknya, menurut Naib Pengerusi DAP, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji berkata, dalam PH Plus, semua keputusan dibuat secara konsesus dengan rakan gabungan politik, bukan berdasarkan parti mana mempunyai majoriti di dalamnya.Kata beliau, DAP tidak menamakan calon perdana menteri kerana menerima hakikat politik sebagaimana parti itu tidak mampu menarik Ahli Parlimen dengan tawaran jawatan dalam syarikat milik kerajaan (GLC) atau agensi kerajaan untuk meraih kuasa.


“Kalau kita buat juga, bermakna kita telah membelakangkan prinsip serta reformasi PH yang telah dijanjikan kepada rakyat.

“Begitu juga sebagaimana sebelum ini ada yang mengatakan DAP parti Cina, sedangkan ada Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melayu di dalamnya,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Tengku Zulpuri Shah, dalam DAP ketika ini ada lapan ADUN Melayu dan seorang Ahli Parlimen


Katanya, rakyat boleh menilai Ahli-ahli Parlimen yang sebelum ini menggunakan pelbagai dalil untuk menunjukkan mereka memperjuangkan agama dan bangsa, tetapi apabila sudah mendapat jawatan, terus senyap. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/07/03/kenapa-dap-tidak-namakan-calon-pm/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...