Khamis, 30 Julai 2020

Kerana tiada majoriti, Shafie umum bubar Dun

Akhirnya, kerana koyak teruk, sebab Warisan sudah tidak cukup majoriti, maka Shafie Apdal dengan bangga umum bubarkan Dun Sabah.

Rasanya kerana tidak boleh terima kerana sokongan Adun berpihak pula kepada Musa Aman dengan kelebihan 1 kerusi.


Jadi tindakan Shafie ini nampaknya bakal memeningkan SPR sebab dengan keadaan pendemik yang belum selesai, ekonomi yang sedang merudum, maka dengan ego seorang ahli politik membuat satu perkara yang begitu mengejutkan.Lawan tetap lawan.

Dari Suara TV

Kuala Lumpur – Ketua Memteri Sabah, Datuk Seri Shafie Afdal mengumumkan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Beliau berkata demikian melalui satu sidang akhbar tergempar yang diadakan sebentar tadi.

Shafie berkata beliau telah memaklumkan perkara itu kepada Tuan Yang Terutama Sabah, Tun Juhar Mahiruddin ketika mengadakan perjumpaan lewat malam tadi.


Menurut Shafie sebagai seorang ketua menteri beliau mempunyai kuasa untuk mencadangkan kepada Tuan Yang Terutama bagi membubarkan DUN.

Bagaimanapun terserah kepada budi bicara Tuan Yang Terutama untuk menerima cadangan tersebut atau sebaliknya.


Sementara itu belas ketua menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman dijadualkan akan turut mengadakan satu sidang akhbar di kediamannya di Kota Kinabalu pada 12 tengah hari nanti.

https://suara.tv/30/07/2020/shafie-umum-bubar-dun-sabah/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Berdentum!! Musa Hitam bongkar yang Anwar Ibrahim sepatutnya sudah jadi Perdana Menteri...

 Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam berpendapat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya sudah menjadi Perdana Men...