Rabu, 29 Julai 2020

Sah Warisan sudah tumbang, Musa Aman ambil alih kerajaan negeri Sabah

Agak mengejutkan setelah ura-ura kerajaan Warisan akan terlungkup, rupa-rupanya ia sangat menjadi kenyataan pada hari ini menurut portal Suara TV.

Shafie Apdal yang sebelum ini mengatakan Warisan masih kuat di Sabah, mustahil UMNO/BN akan mengambil alih akhirnya terlerai juga kata seorang yang sebelum ini diangkat sebagai calon Perdana Menteri PH.


Teringat dulu nyanyian Anwar Ibrahim, 'tanya sama pokok apa sebab goyang, nanti tanya Najib Sabah nak hilang'

Ingat lagi lagu sinis itu?

Selamat kembali Barisan Nasional

Dari Suara TV


Kota Kinabalu – Bekas ketua menteri Sabah, Musa Aman hari ini mengumumkan beliau mempunyai majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri baru selepas mendapat sokongan mencukupi daripada Adun negeri itu.

Adun itu datang daripada Warisan, PKR, PPBM dan Umno.

Foto - Astro Awani


“Langkah seterusnya ialah menemui gabenor Sabah dan menyerahkan akuan bersumpah daripada Adun kepada beliau,” kata Adun Sungai Sibuga itu pada sidang media di sini.

Beberapa minggu ini, timbul spekulasi akan berlaku perubahan dalam kerajaan Sabah pimpinan Warisan, susulan dakwaan 14 hingga 16 Adun yang menyokong gabungan parti pemerintah itu akan bertukar kem.


Ini bermakna pembangkang yang kini mempunyai 20 kerusi akan mempunyai sokongan mencukupi untuk mendapat majoriti mudah 33 kerusi yang diperlukan bagi menggulingkan kerajaan sedia ada berusia 27 bulan itu.Menurut khabar angin itu, Musa yang merupakan ketua menteri paling lama berkhidmat akan kembali menerajui negeri itu.

https://suara.tv/29/07/2020/warisan-tumbang-musa-aman-ambil-alih-kerajaan-negeri-sabah/

Tiada ulasan:

Catat Komen

[Hot!] Jangan anggap PN kerajaan yang lemah – Razali

 KUALA LUMPUR – Jangan menganggap Perikatan Nasional (PN) sebagai satu kerajaan yang lemah atau tidak berwibawa. Ini kerana kerajaan PN tela...