Ahad, 23 Ogos 2020

[Panas] Ibuyati mahu polis siasat Tun M, Kamal Ashnawi

KUALA LUMPUR – Wartawan bebas yang dikenali sebagai Ibuyati telah membuat empat laporan polis dan tiga daripada mengenai kekayaan luar biasa keluarga bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.Selain itu, Ibuyati atau nama sebenarnya Wan Noor Hayati Wan Alias juga membuat laporan polis mengenai kehilangan wang atas penama Kamal Ashnawi yang didakwa melebihi RM11 trilion.

Laporan dibuat di Balai Polis Wangsa Maju.


Menurut Ibuyati, dua kategori laporan polis dibuat iaitu mengenai orang yang mendakwa duitnya hilang secara luar biasa dan satu lagi mengenai orang yang didakwa mempunyai kekayaan luar biasa.

“Menjadi persoalan adakah keduanya ini saling berkait? Itu yang saya minta polis siasat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Menurut Ibuyati, dia membuat laporan polis juga bagi membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan menyiasat sekiranya ada kesalahan jenayah mengenainya.


Menurutnya, jika bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dihukum penjara 72 tahun dan didenda RM210 juta kerana ada RM42 juta dalam akaun perbadinya tindakan yang sama juga perlu dibuat sekiranya benar ada pemimpin lain yang ada sejumlah wang dalam akaunnya sebelum ini.

“Anehnya, kenapakah orang yang dilaporkan ada kekayaan luar biasa RM100 bilion ini tidak ditangkap atau disiasat polis?

https://malaysiagazette.com/2020/08/21/ibuyati-mahu-polis-siasat-tun-m-kamal-ashnawi/

Tiada ulasan:

Catat Komen

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...