Ahad, 16 Ogos 2020

PRK Slim : Calon pro Mahathir ada peluang menang dengan tidak disangka?

Kalau kajian begini yang boleh dibanggakan, maksudnya parti bebas pro Mahathir boleh lepak santai jelah, kerja tarik pengundi ala santai sahaja.

Ketara sumber kajian Dr Bridget ini ibarat semacam memerli calon pro Mahathir pula, namun tidak boleh diambil enteng dengan mereka, sebab mereka ini memang hebat menghasut, modalnya sudah tentu nama Najib paling utama.
Calon logo pokok - Amir Khusyairi Mohamad Tanusi

Harap pengundi di Slim, jangan terciduk dengan janji manis parti-parti yang sembang kencang ini, cukuplah memberi ruang 22 bulan mereka berkuasa.

Ingat salah undi...


Dari Facebook Kamarul Yusoff

PRK SLIM: CALON PEJUANG ADA PELUANG MENANG?

Ikut kajian Dr Bridget Welsh, calon PEJUANG ada peluang menang dalam PRK Slim kerana:
(1) Dalam PRU 14, calon BERSATU memenangi 86% pengundi Cina, 78% pengundi India dan 20% pengundi Melayu di Slim.

(2) Walaupun sokongan pengundi Cina dan India kepada PH menurun sebelum ini kerana tak puas hati dengan kepimpinan Tun Dr Mahathir, ada kemungkinan mereka mengundi calon PEJUANG yang disokong oleh PH kerana PN kononnya meminggirkan golongan minoriti di dalam kerajaannya (pinggir kot mana lah tau) dan kerana mereka kononnya marah bila PN mendakwa Lim Guan Eng .


(3) Calon UMNO dalam PRU 14 hanya memenangi 51.4% pengundi Melayu di Slim, dan calon UMNO akan menang besar jika pengundi PAS mengundi beliau, tetapi ada kemungkinan mereka mengundi calon PEJUANG kerana kononnya mereka marah bila PAS asyik diketepikan dalam agihan kerusi (marah kot mana lah tau) dan kerana calon PEJUANG kononnya mempunyai latar belakang agama yang kuat, dan jika ini berlaku maka peluang untuk calon UMNO menang menipis.


Sama-sama kita tengok sejauh mana benarnya ramalan Dr Bridget Welsh ini.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/columns/538819?fbclid=IwAR1bESqypsO_rq6YWE4V6GC7SgoXjXy6D204HRy32aCm68ziIMEdnlii9Pc

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shazni dilantik ketua pemuda PH, namun ditentang dalam AMK

 Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Mohd Ithnin dilantik sebagai Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) yang baru. Namun pelantikan itu, yang diput...