Isnin, 21 September 2020

Tahniah Kit Siang ucapkan kepada Syed Saddiq

Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengucapkan tahniah kepada pengasas Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda Malaysia) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.


Ini kerana, Ahli Parlimen Muar itu telah menunjukkan cara bahawa Malaysia memerlukan pemikiran baru.
“Bahawa kita mesti buta warna dan tidak terikat dengan pandangan sempit mengenai pembangunan negara, bahawa kita tidak boleh dan tidak boleh memenjarakan diri kita sendiri berdasarkan kaum atau agama eksklusif.


“Syed Saddiq sedang menubuhkan parti politik untuk golongan muda,” kata Kit Siang.


Syed Saddiq muncul dalam kempen calon DAP pada Pilihan Raya Negeri Sabah malam tadi.


Kit Siang berkata, definasi belia tidak dapat ditentukan oleh usia secara kronologi.


Ini kerana menurut Kit Siang, terdapat orang muda yang mempunyai pemikiran yang sangat tua dan orang tua dengan idea yang sangat muda.


“Apa yang Malaysia perlukan hari ini adalah kesatuan semua rakyat Malaysia, tanpa mengira usia, jantina, bangsa, agama atau geografi untuk membina Sabah Baru dan Malaysia Baru.


“Pilihan raya umum negeri Sabah dibezakan oleh Warisan Plus di satu pihak yang menekankan perpaduan dan keterangkuman di Sabah majmuk dan Malaysia majmuk dan di sisi lain, oleh “pakatan dalam pakatan” PN, BN dan PBS dan 3Dnya perselisihan, perpecahan dan perpecahan,” kata Kit Siang.


Syed Saddiq yang merupakan bekas Menteri Belia dan Sukan, telah mengemukakan permohonan pendaftaran Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda Malaysia) kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) pada 17 September lalu.


Dalam ciapannya semalam, Syed Saddiq mendakwa seramai 10,000 orang telah mengisi borang untuk menyertai Muda Malaysia secara dalam talian.


Jumlah tersebut dicapai tidak sampai 48 jam selepas borang tersebut dilancarkan di internet.-SM

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...