Selasa, 27 Oktober 2020

D4P juga tidak ikut jangan berpolitik kata Kit Siang

 KUALA LUMPUR – Veteran DAP, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan kenapa rakyat Malaysia khasnya ahli politik terus main politiking dan tidak mendahulukan krisis Covid-19 daripada terus berpolitik.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar Putri hari ini menulis dalam nada kecewa bagaimanakah titah Yang Dipertuan Agong (YDPA) untuk berhenti berpolitik dan bersatu memerani pandemik.

Jelasnya ia juga merupakan intipati pesanan Yang di Pertuan Agong dan Raja-raja Melayu pada hari Ahad lepas.

“Pada malam Ahad, persoalannya adalah sama ada Tan Sri Muhyiddin Yassin akan meletak jawatan sebagai Perdana Menteri berikutan penolakan YDPA terhadap cadangan Kabinet untuk mengisytiharkan darurat dan menggantung Parlimen.


“Malam semalam, persoalannya bertukar kepada adakah pemerintahan pintu belakang Muhyiddin akan tumbang sekiranya Majlis Tertinggi UMNO memutuskan untuk menarik diri daripada kerajaan Perikatan Nasional yang dibentuk melalui plot Langkah Sheraton pada bulan Februari lalu.

“Semua percakapan menggunakan bahasa politik perdamaian dan perpaduan nasional tetapi tindakan yang dilihat menunjukkan tanda-tanda politik perpecahan dan polarisasi nasional.

“Nampaknya, nasihat YDPA kepada rakyat Malaysia untuk berhenti berpolitik dan menggugat kestabilan kerajaan sebaliknya melawan penularan Covid-19 tidak diendahkan.

“Nasihat Raja-Raja Melayu untuk menterjemahkan prinsip-prinsip raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen menjadi budaya pentadbiran untuk memastikan keadilan dan membendung sebarang penyalahgunaan kuasa tidak diendahkan,” tulisnya.

Baca selanjutnya https://malaysiagazette.com/2020/10/27/dap-juga-tak-ikut-nasihat-jangan-berpolitik/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...