Sabtu, 24 Oktober 2020

Darurat hanya beri lebih kuasa kepada Muhyiddin – Tun M

 KUALA LUMPUR – Segala tindakan yang telah dilakukan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selama ini tidak dapat mengurangkan masalah politik, ekonomi dan sosial di negara ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, langkah mewujudkan darurat di negara ini hanya akan menambahkan kuasa seorang Perdana Menteri.

“Isu Covid-19 telah digunakan untuk menangguhkan sidang Parlimen, pendekkan dan mengelak daripada sebarang perdebatan.“Sekarang ia digunakan untuk membenarkan darurat berlaku. Tetapi kuasa dan pemerintah pada hari ini sudah cukup untuk menangani wabak tersebut.

Mahathir berkata demikian mengulas mengenai Mesyuarat khas Kabinet yang berlangsung kira-kira tiga jam di Perdana Putra dikatakan membuat keputusan untuk menggantung sidang Parlimen yang dijadual pada 2 November ini bagi membolehkan usaha menangani pandemik Covid-19 dilaksanakan sepenuhnya.

Langkah bersifat darurat itu diputuskan berikutan peningkatan mendadak kes baharu Covid-19 yang sehingga semalam masih melebih paras 800 kes, malah setiap hari ada sahaja kluster baharu dikenal pasti.

Hari ini, Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyatakan Istana Negara akan mengadakan rundingan dengan Raja-Raja Melayu bagi membincang dan memperhalusi cadangan dikemukakan Muhyiddin.

Mengulas lanjut, Mahathir berkata, sekiranya darurat ini tetap dilaksanakan, ia akan memberi kesan kepada pasaran saham Malaysia dan ekonomi negara.

Malah katanya pasaran saham negara akan merudum kerana pelaksanaan darurat oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Para pelabur tidak percaya Perdana Menteri dapat menguruskan ekonomi negara. Dia mengacau-bilau keadaan Covid-19 dengan cuba merebut Kerajaan Sabah. Lonjakan kes positif Covid-19 sekarang disebabkan sepenuhnya oleh Pilihan Raya Negeri Sabah.

“Disebabkan itu, kerajaan Sabah telah diubah. Apa kebaikan yang dibawa ke Sabah.

“Negara-negara dengan masalah Covid-19 yang lebih parah belum mengisytiharkan darurat untuk seluruh negara tetapi hanya untuk kawasan yang terjejas,” katanya. – MalaysiaGazette

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...