Rabu, 7 Oktober 2020

Percepat ujian Covid-19 untuk kekang wabak, kata bekas Timbalan Menteri Kesihatan zaman PH

PETALING JAYA: Pegawai kesihatan digesa mempercepatkan ujian Covid-19 berikutan peningkatan jumlah jangkitan kes baharu yang dilaporkan minggu ini.

Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye, berkata keputusan ujian perlu tersedia dalam tempoh 24 jam. Keputusan yang pantas akan membantu memastikan kontak rapat dikuarantin dengan segera.


Lee mengulas laporan mengatakan seorang wartawan di Sabah mengetahui keputusan ujiannya hanya selepas 6 hari.

Katanya, kelewatan akan menyebabkan kontak rapat yang tidak dapat dikesan menyebarkan jangkitan.

Lee juga menyeru agar lebih banyak makmal dibuka supaya ujian saringan harian kepada komuniti boleh dilaksanakan.

“Untuk itu, Kementerian Kesihatan perlu menggerakkan lebih banyak petugas kesihatan, dengan lebih banyak pengangkutan tersedia untuk membawa ujian. Lebih banyak peralatan diperlukan,” kata Lee, yang merupakan timbalan menteri kesihatan pada pentadbiran lepas.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Zulkifli Mohamad Al-Bakri, disahkan positif Covid-19, selepas menghadiri Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN). Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan menteri lain akan menjalani kuarantin kendiri di kediaman masing-masing.

Ahli politik lain juga dijangkiti, antaranya Adun di Selangor, Kedah, dan Melaka.

Dalam pada itu, Lee berkata Kementerian Kesihatan mesti membuat keputusan tentang penutupan kawasan lain dengan segera.

Mengulas kenyataan menteri bahawa 1% orang yang diuji terbukti dijangkiti, Lee berkata “1% adalah perkara yang serius” kerana ia boleh mencecah sehingga 35,000 kes di Sabah, yang memiliki populasi 3.5 juta itu.

Katanya, ujian perlu diperluas sebanyak mungkin di 3 negeri yang paling teruk terjejas iaitu Sabah, Kedah, dan Selangor.

Baca selanjutnya https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/10/06/percepat-ujian-covid-19-untuk-kekang-wabak-kata-ahli-parlimen/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...