Khamis, 10 Disember 2020

Ahli MPT Bersatu: Tiada istilah puas hati dalam konflik MB Perak

 Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Muhammad Faiz Na'aman menganggap tiada istilah ‘puas hati’ susulan kemelut antara parti-parti Perikatan Nasional (PN) di Perak yang bermula minggu lalu.

Malah, Muhammad Faiz berkata ketetapan yang diambil dengan melantik Saarani Mohamad sebagai menteri besar Perak yang baru hanyalah suatu bentuk kompromi sahaja."Tiada istilah puas hati dalam konflik yang dicipta oleh pihak yang kita anggap sebagai rakan dalam kerajaan sendiri.

"Apa yang diputuskan sebagai penyelesaian di Perak itu merupakan suatu bentuk kompromi supaya keadaan tidak menjadi lebih rumit lagi terutama untuk peringkat rakyat dan negeri Perak," katanya kepada Malaysiakini.

Muhammad Faiz berkata demikian mengulas pelantikan Saarani sebagai menteri besar Perak yang baru.

Pada 4 Disember lalu, kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang diterajui Adun Chenderiang yang juga Timbalan Presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu tumbang apabila dia gagal mendapat sokongan majoriti daripada wakil-wakil rakyat negeri itu dalam undian percaya.

Sebanyak 48 undi menolak usul percaya itu berbanding 10 yang menyokongnya. satu undi rosak atau berkecuali. Dengan itu Ahmad Faizal terpaksa berundur daripada jawatannya sebagai menteri besar.

Selepas hampir seminggu rundingan, PN akhirnya berjaya mengekalkan penguasaan di Perak selepas kesepakatan antara tiga pemimpin paling kanan dalam gabungan itu - Bersatu, Umno dan PAS yang sekali gus mengangkat Saarani sebagai menteri besar.

Bagaimanapun, Muhammad Faiz dalam satu kenyataan sebelum ini menyifatkan tindakan Adun-Adun Umno di Perak yang bersengkongkol dengan pembangkang untuk menumbangkan kerajaan negeri yang dipimpin oleh Ahmad Faizal Azumu sebagai satu pengkhianatan.

Baca selanjutnya https://www.malaysiakini.com/news/554686

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...