Ahad, 27 Disember 2020

Amboi Najib, mulut tak ada insurans - Salahuddin

 Bekas menteri pertanian dan industri asas tani (MOA) Salahuddin Ayub mencabar bekas perdana menteri Najib Razak menggesa penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat kes kartel daging import.

Ini selepas Najib mengatakan isu berkenaan tidak pernah timbul sepanjang tempoh dia menjadi perdana menteri.

“Amboi. Mulut tak ada insurans,” ciap timbalan presiden Amanah itu di Twitter.

“Kalau berani mari sama-sama perjuangkan supaya RCI ditubuhkan untuk siasat kes ni,” katanya yang turut memuatkan tangkap layar laporan berita mengenai kenyataan Najib sebelum itu.Najib hari ini mendakwa kerajaan pimpinannya tidak pernah menerima sebarang aduan rasmi mengenai isu kartel daging yang membawa masuk daging yang diragui status halalnya.

"Saya juga telah check dengan menteri-menteri berkenaan pada masa itu dan mereka juga mengesahkan tiada aduan pernah diterima dan media juga tak pernah timbulkan isu ini sepanjang masa saya PM.

"Oleh sebab isunya amat berat, sudah tentu kerajaan BN dahulu akan mengambil tindakan jika kita menerima aduan rasmi atau matlumat.

"Namun tidak pernah ada aduan rasmi diterima dan media juga tidak pernah timbulkan isu ini masa itu," katanya menerusi Facebook.

Sebaliknya, katanya, isu itu pertama kali dilaporkan pada tahun Okt tahun lepas ketika pentadbiran PH.

Najib turut memuatkan pautan-pautan berita yang menunjukkan menteri agama ketika itu, Mujahid Yusof dan timbalannya Fuziah Salleh menangkis dakwaan bahawa pegawai Jakim terlibat dalam kegiatan itu.

Selain itu dia juga berkongsi pautan berita mengenai jaminan bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya untuk menyiasat pembabitan pegawai Jakim dalam kartel berkenaan.

Bagaimanapun, kata Najib, Mujahid semalam berkata SPRM tidak pernah campur tangan atau menyiasat isu itu semasa dia menjadi menteri.

“Sebab itu, kita patut tanya Latheefa Koya, kekanda (Mujahid) dan Fuziah apa status siasatan berhubung kartel daging ini sepanjang tempoh empat bulan mereka menyiasat,” kata Najib.

Baca selanjutnya disini https://www.malaysiakini.com/news/556718

Tiada ulasan:

Catat Komen

Shahril Hamdan tegur Bersatu, usahlah pusing cerita dakwa Umno pula yang cetus masalah

 PETALING JAYA: Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalka...