Sabtu, 5 Disember 2020

[Dashyat] Politik Melayu seperti bersilat kata Pengarah Strategi PKR

 PULAU PINANG – Plat politik Melayu yang kurang stabil sejak awal tahun telah beralih sehingga gempa bumi berlaku di Perak.

Pengarah Strategi PKR, Sim Tze Tzin berkata, keadaan politik semasa di Perak yang bakal memperlihatkan pertukaran Menteri Besar jelas menunjukkan UMNO telah bertindak.

Beliau berkata, apa yang sedang berlaku adalah babak politik Melayu yang klasik yang diibaratkan seperti seni pertahanan silat.“Apabila orang yang bertarung sedang bersilat, mereka secara tiba-tiba akan menghunuskan keris. Yang kelihatan sekarang adalah UMNO sudah bertindak,” katanya kepada Sinchew Daily.

Katanya, pada ketika terdapat khabar angin  penolakan terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijalankan melalui penolakan bajet, drama yang betul tiba-tiba mengambil tempat di Perak.

“UMNO telah memutuskan hubungan secara rasmi dengan Bersatu dengan tindakan di Perak kerana Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu merupakan Timbalan Presiden Bersatu.

“Perikatan Nasional sudah dibentuk, tetapi ia penuh dengan konflik dalaman,” kata Tze Tzin.

Beliau bagaimanapun mengucapkan tahniah kepada Ahmad Faizal kerana membuat keputusan yang tepat dan berani.

“Ahmad Faizal dapat menerima keputusan ini dengan hati terbuka di Dewan Undangan Negeri.

“Beliau bertindak dengan berani untuk berdepan cabaran dalam sistem demokrasi dewan undangan,” katanya.

Menurutnya, Ahmad Faizal menunjukkan contoh yang baik dalam sistem demokrasi kerana tidak mencari jalan lain untuk mengekalkan kuasa.

Katanya, keberanian Menteri Besar Perak itu wajar dicontohi menteri besar, ketua menteri, malahan Perdana Menteri. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/12/05/politik-melayu-seperti-bersilat/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...