Rabu, 30 Disember 2020

Ka Siong main politik kotor, heret Anthony, adik saya – Guan Eng

 Menteri Pengangkutan dianggap emosional dan bermain politik kotor dalam usaha menutup penipuannya dalam isu penamatan feri Pulau Pinang.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong melakukan serangan peribadi terhadapnya.

“Tidak ada logik untuk dakwaan Wee bahawa saya bersikap seolah-olah saya adalah Ketua Menteri hanya kerana saya secara terbuka membawa isu perkhidmatan feri Pulau Pinang yang berusia 126 tahun ini.“Adakah salah untuk seorang Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri dari Pulau Pinang untuk bersuara bagi pihak rakyat Pulau Pinang, terutamanya apabila terminal feri di Seberang Perai terletak di kawasan saya dalam kawasan Parlimen Bagan?” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Guan Eng, Ka Siong tidak dapat menunjukkan bukti bahawa kerajaan Pakatan Harapan atau dirinya telah bersetuju untuk menamatkan dan menggantikan perkhidmatan feri Pulau Pinang.

“Dia telah berusaha mengheret mantan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dan bahkan adik saya, Senator Lim Hui Ying yang kononnya bersetuju terhadap penamatan perkhidmatan feri. Anthony dan Hui Ying telah menafikan dengan keras usaha Wee untuk memecahbelahkan pemimpin DAP dengan tuduhan palsu,” katanya lagi.

Menurutnya, adakah Ka Siong juga ingin mengatakan Menteri Kewangan, Datuk Tengku Zafrul bin Tengku Abdul Aziz telah berbohong di Parlimen pada 17 Disember kerana Zafrul telah mengesahkan bahawa Kementerian Kewangan di bawahnya dahulu telah menetapkan penerusan perkhidmatan feri ikonik sebagai syarat untuk meluluskan pemberian wang tunai RM30 juta kepada Penang Port Sdn Bhd untuk menjalankan perkhidmatan feri.

“Ka Siong mendakwa bahawa menggantikan perkhidmatan feri ikonik dengan katamar adalah langkah yang lebih praktikal untuk melindungi keselamatan penduduk Pulau Pinang.

https://malaysiagazette.com/2020/12/29/ka-siong-jangan-main-politik-kotor-heret-anthony-adik-saya-guan-eng/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...