Khamis, 27 Februari 2020

[PANAS] Tun M tak ambil pandangan ketua parti untuk senaraikan Kabinet – Mujahid

KUALA LUMPUR – Naib Presiden Amanah, Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa mendakwa konsep yang cuba dibawa oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mewujudkan kerajaan perpaduan masih kabur.

Ahli Parlimen Parit Buntar itu berkata, definisi perpaduan yang difahami parti politik yang menguasai Parlimen atas mandat rakyat tidak semestinya menjadi ahli Kabinet.


Beliau mendakwa, Dr Mahathir telah menjadikan kuasa Perdana Menteri sebagai penentu tanpa perlu mengambil pandangan ketua-ketua parti secara konsensus untuk senarai Kabinet.

“Ini adalah ironinya kehadiran Pakatan Harapan (PH) adalah untuk mereformasikan instituisi kerajaan bagi memelihara kepentingan negara dan perpaduannya. Kehadiran PH di persada kuasa adalah atas mandat rakyat.

“Kehendak rakyat mahukan perubahan dengan usaha melawan rasuah, memulihkan tatakelola kewangan yang bobrok dan menuntut keperibadian pemimpin yang telus dan bertanggungjawab.


“Ini adalah hasrat murni untuk memelihara perpaduan dan PH cuba memenuhinya selama hampir dua tahun,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Mujahid yang merupakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri mempersoalkan mengapa pembentukan kerajaan dengan mandat dan dalam usaha memenuhi manifesto yang dipersetujui oleh parti-parti dalam PH dibuangkan begitu saja dan mahu diganti pula dengan konsep Kerajaan Perpaduan yang kabur.

Ujar, PH telah membawa usaha-usaha memulihkan negara dengan meletakkan dasar-dasar utama seperti termasuk memperkenal dasar Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030), Negara Rahmah, Pelan Induk Memerangi Rasuah, dan Isytihar Harta anggota Kabinet dan Ahli Parlimen.


Akta-akta pula dibawa untuk memenuhi tuntutan reformasi Akta Parlimen, antara lain pengundian umur 18 tahun, menarik balik akta anti berita palsu, pindaan untuk memenuhi MA 1963 dan Akta Profesion Guaman Syarie dan lain-lain lagi, tambahnya.

“Kesemua usaha ini yang baru berumur tak sampai dua tahun diganggu-gugat dengan nuansa perkauman, agama sempit dan politiking berterusan oleh pembangkang yang menggugat stabiliti dan perpaduan.

“Sepatutnya kerajaan PH perlu dipertahankan kerana isunya bukan hendak menggantikan sistem dengan Kerajaan Perpaduan tetapi meneruskan usaha reformasi demi memelihara Perpaduan.


“Mereka yang menggangu-gugat perpaduan dengan berbagai sabotaj kepada usaha pemulihan termasuk Lembaga Tabung Haji (TH) dan lain-lain sepatutnya diambil tindakan bukan dengan cubaan menjatuhkan kerajaan PH yang hadir untuk perpaduan atas asas ketelusan dan demokrasi,” jelasnya.

Katanya lagi, mungkin apa yang pernah disebut oleh Dr Mahathir bahawa Kerajaan Perpaduan banyak cabarannya merupakan perkara betul tetapi menafikan usaha pembaharuan selama hampir dua tahun itu atas alasan politiking adalah keterlaluan. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/02/27/tun-m-tak-ambil-pandangan-ketua-parti-untuk-senaraikan-kabinet-mujahid/

Mereka sudah kritik secara keras, Itu kerajaan Mahathir bukan kerajaan PH – DAP

KUALA LUMPUR – Hanya Tun Dr Mahathir Mohamad yang akan menentukan siapa menteri-menteri Kabinet dalam kerajaan perpaduan manakala DAP dan parti-parti lain tidak akan dirunding dalam proses tersebut.


Itu rumusan DAP dalam satu kenyataan yang dikongsi kebanyakan ahli Parlimen parti itu di laman Facebook termasuk bekas Menteri Perusahaan Utama, Teresa Kok.Menurut DAP, selepas menerima sokongan daripada semua parti untuk terus memegang jawatan perdana menteri, Dr Mahathir mengetengahkan cadangan penubuhan kerajaan perpaduan yang terdiri daripada individu.

“Ini bermakna hanya Mahathir yang akan menentukan siapa menteri-menteri Kabinet. DAP dan parti-parti lain tidak akan dirujuk dalam proses tersebut.

“Malah, cadangan Kabinet oleh Mahathir ada kecenderungan menyenaraikan personaliti-personaliti yang sama yang mencetuskan krisis ini, begitu juga ahli-ahli Parlimen dari UMNO dan PAS,” kata DAP.

Menurut kenyataan itu lagi, hasilnya yang terbentuk adalah kerajaan Mahathir dan bukannya kerajaan Pakatan Harapan, justeru janji-janji yang terkandung di dalam manifesto PH tidak ditunaikan.


Kata DAP, mereka telah menjemput Dr Mahathir untuk menghadiri mesyuarat Majlis Presiden PH untuk membincangkan keprihatinan mereka terhadap cadangan tersebut, namun Perdana Menteri Interim itu menolak.

Oleh itu, para pemimpin PH memutuskan untuk mempertahankan mandat rakyat yang diberikan kepada kerajaan PH dan menunaikan janji-janji dalam manifesto dengan mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri PH.


“Kami mengajak semua rakyat Malaysia menyokong pencalonan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri Malaysia yang kelapan, menghormati mandat yang diberikan pada pilihan raya umum ke-14 dan memastikan kestabilan negara yang berterusan,” kata DAP.

https://malaysiagazette.com/2020/02/27/itu-kerajaan-mahathir-bukan-kerajaan-ph-dap/

Agong berkenan Parlimen bersidang semula, tapi kenapa Putrajaya senyap, soal Najib

  PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak menyuarakan kehairanan beliau apabila kerajaan kerana tidak memberi sebarang maklum balas...