Rabu, 11 Mac 2020

AMK Perlis mohon Rafizi kembalilah bantu PKR, bantu Anwar Ibrahim

KANGAR - Angkatan Muda Keadilan (AMK) Perlis memohon Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli kembali bersama-sama parti bagi membantu menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).


AMK Perlis dalam satu kenyataan hari ini berkata, Rafizi merupakan arkitek Pakatan Harapan (PH) yang telah menyumbang kepada kejayaan pakatan itu melawan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang didakwa kleptokrat sehingga berjaya menawan Putrajaya pada PRU lalu.


"Kami memohon jasa baik saudara Rafizi Ramli untuk kembali bersama saf pimpinan parti dalam masa terdekat.

"Kami amat menyambut baik kepimpinan dan kebijaksanaan Rafizi bersama-sama dengan Yang Berhormat Nurul Izzah Anwar untuk kembali bersama-sama dengan pimpinan parti dan menerajui PRU yang akan datang," katanya.

Sebelum ini pada 10 Disember 2019, media melaporkan Rafizi mengumumkan keputusan meninggalkan dunia politik dan mahu menumpukan kepada kehidupan baharu.

Menurut bekas Ahli Parlimen Pandan itu, beliau juga ingin memberi tumpuan kepada soal pembelajaran di samping lebih tertarik untuk menceburi bidang teknologi seperti kecerdasan buatan (AI) dan internet kebendaan (IOT).

Sementara itu, dalam perkembangan sama, AMK Perlis juga menzahirkan taat setia dan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada parti dan Presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha meneruskan agenda reformasi dan membela nasib rakyat.

"Kami mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan pengkhianatan yang dilakukan oleh segelintir ahli politik elit yang melaungkan slogan menyelamatkan negara tetapi sebenarnya lebih mengutamakan kepentingan dan nafsu diri sendiri.


"Rampasan kuasa ini untuk membentuk kerajaan pintu belakang diibaratkan suatu perkosaan terhadap prinsip demokrasi yang diamalkan selama ini dalam negara kita.

"Rakyat dengan jelasnya telah menolak kerajaan kleptokrat Barisan Nasional dalam PRU14," katanya.

Walaupun tindakan pengkhianatan segelintir pemimpin telah mengakibatkan keruntuhan kerajaan PH, AMK Perlis terus komited mempertahankan mandat yang diberi oleh rakyat pada PRU14 dengan memperkukuhkan gerak kerja parti di peringkat akar umbi.

"Susulan daripada pengkhianatan ini, kami mengalu-alukan tindakan pembersihan dan pemutihan dalam parti untuk memastikan parti ini bertambah kuat pada masa yang akan datang.

"Kami telahpun mengenal pasti nama-nama anggota parti yang bersekongkol dengan kumpulan pengkhianat dan tidak lagi selari dengan prinsip perjuangan parti untuk dihantar kepada Lembaga Disiplin," katanya.


Katanya, AMK Perlis turut menyarankan pimpinan dan anggota parti yang masih bersekongkol dengan kumpulan pengkhianat tetapi masih kekal di dalam parti agar menjelaskan pendirian masing-masing sama ada mereka masih memperjuangkan agenda parti atau tidak.

"Jika tidak, sila keluar parti dan usahlah cuba untuk merosakkan parti ini dari dalaman," katanya.

[D4P Panas] D4P pecat serta merta Adun sokong Perikatan

KUALA LUMPUR: DAP memecat 3 Adunnya di Perak dan Melaka yang menyokong Perikatan Nasional.

Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP, Chong Chieng Jen berkata, mereka ialah Adun Tronoh, Paul Yong Choo Kiong dan Adun Buntong, A Sivasubramaniam dari Perak, serta Adun Pengkalan Batu di Melaka, Norhizam Hassan Baktee.


DAP memecat Norhizam Hassan Baktee, Paul Yong dan A Sivasubramaniam.


Yong dan Sivasubramaniam mengumumkan keluar parti, manakala Norhizam menyokong Perikatan Nasional.

Pada 2 Mac lalu, Norhizam yang juga timbalan pengerusi DAP Melaka menyatakan sokongan kepada kerajaan negeri baru di bawah Perikatan Nasional.

Yong dan Sivasubramaniam pula mengisytiharkan mereka wakil rakyat bebas dan memberi sokongan kepada Perikatan Nasional kelmarin.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/03/11/dap-pecat-3-adun-sokong-gabungan-baru/

Mukhriz ibarat telur dihujung tanduk kata Tun M

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa nasib anaknya yang juga Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz kini diibaratkan seperti telur di hujung tanduk selepas terbentuknya Perikatan Nasional yang meruntuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) baru-baru ini.

Dr Mahathir dalam wawancara eksklusif bersama Sinar Harian di pejabatnya di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini semalam menegaskan 15 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Pas boleh bertindak mengikut Pas Pusat selari dengan pembentukan kerajaan Perikatan Nasional.


“Banyak bergantung kepada ahli Pas. Kalau mereka tarik diri (ikut keputusan Pas Pusat), jatuhlah kerajaan dia. Waktu ini mereka tidak tarik diri walaupun bercanggah dengan pendirian Pas Pusat.


“Mereka masih mengekalkan sokongan kepada Mukhriz dan dia masih Menteri Besar. Tetapi situasi Mukhriz diibaratkan seperti telur di hujung tanduk. Kalau goncang sedikit, jatuhlah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan adakah kerajaan Kedah yang dipimpin PH dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan tumbang seperti Johor, Melaka dan Perak selepas terbentuknya kerajaan Perikatan Nasional.

Dr Mahathir ketika berucap pada Majlis Penerangan Isu Politik Semasa di Langkawi pada Sabtu lalu mengakui beliau pelik Pas masih menyokong kerajaan negeri di Kedah yang diterajui oleh Bersatu.

Namun, Dr Mahathir tidak menolak kemungkinan keadaan itu akan berubah kerana beliau percaya pimpinan Pas Kedah akan menerima tekanan daripada ibu pejabat parti berkenaan.


Kedudukan kerajaan negeri diterajui Mukhriz yang juga Timbalan Presiden Bersatu dilaporkan dalam keadaan tidak menentu berikutan perpecahan dalam parti berkenaan selepas Bersatu keluar PH pada 24 Februari lalu.

Bagaimanapun, Mukhriz pada sidang medianya 4 Mac lalu menafikan kedudukan kerajaan negeri PH dan Bersatu goyah sambil mendakwa kedudukan sebanyak 19 kerusi yang dimiliki pakatan berkenaan menjadikan kerajaan negeri stabil.– AstroAwani

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...