Ahad, 5 April 2020

Banduan yang kesalahan tidak serius cadang dibebaskan kata Lim Kit Siang

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mencadangkan banduan untuk kesalahan tidak serius diberi pembebasan awal bagi mengurangkan kesesakan dalam penjara.

Ia susulan permintaan Jabatan Penjara agar mahkamah tidak menjatuhkan hukuman penjara bagi mereka yang melanggar perintah kawalan pergerakan (PKP).Permintaan itu disampaikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Penjara Zulkifli Omar menerusi surat kepada Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Ahmad Terrirudin Mohd Salleh.


Selain itu, seorang jurucakap Jabatan Penjara juga mendedahkan kini terdapat 73,000 banduan di ruang yang sewajarnya hanya untuk 52,000 orang.

Dalam kenyataan hari ini, Lim berkata kerajaan United Kingdom, India dan Indonesia sedang mempertimbangkan pembebasan awal kepada banduan bagi kesalahan tidak serius, di tengah-tengah kebimbangan Covid-19 boleh menular di penjara.

"Kerajaan Malaysia harus melakukan perkara sama untuk mengelakkan penularan Covid-19 dengan keadaan penjara Malaysia yang sesak, dengan membenarkan pembebasan awal banduan, terutama warga emas, mereka yang disabitkan kesalahan kecil atau tidak melibatkan keganasan, individu yang keadaan kesihatannya mempunyai risiko jangkitan Covid-19 yang jenayahnya tidak melibatkan ancaman fizikal kepada orang lain," katanya.

Dalam suratnya, Zulkifli berkata setakat 1 April lalu, seramai 378 orang telah dihukum penjara kerana melanggar PKP.

Lebih seratus lagi kini sedang dibicarakan atas kesalahan berkaitan PKP.

Lim berkata, dengan keadaan penjara yang sesak sekarang, penjarakkan sosial tidak boleh dilakukan.

Oleh itu, katanya lagi, hukuman untuk pesalah yang ingkar PKP perlu ditukar kepada hukuman bukan penjara.

“Ini juga bagi melindungi kakitangan penjara, yang tiada pakaian perlindungan peribadi (PPE) dan paling mudah terdedah jika berlaku penularan Covid-19 di sana," katanya lagi.


Menurut PKP, orang ramai tidak dibenarkan berada di luar rumah untuk urusan tidak penting.

Mereka yang melanggar perintah itu boleh dihukum penjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM1,000, atau kedua-duanya sekali.


Bagaimanapun pesalah juga boleh dikenakan pendakwaan lain seperti menghalang pegawai awam menjalankan tugas, yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun, atau denda sehingga RM10,000, atau kedua-duanya sekali.

https://www.malaysiakini.com/news/518868

[Manja] Rakyat Malaysia banyak songeh, gantikan polis dengan komandoKUALA LUMPUR – Pelanggaran arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih berterusan oleh segelintir individu menyaksikan trend sikap rakyat Malaysia yang semakin terlalu individualistik.

Keadaan ini diburukkan lagi apabila tindakan-tindakan tegas oleh polis yang didakwa menengking dan merotan individu-individu yang ingkar PKP dipersoalkan dan disiasat.


Felo Utama Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Teo Kok Seong yang kecewa dengan sikap rakyat Malaysia menyifatkan trend sikap ini sebagai tidak baik kerana Malaysia memerlukan kerjasama kolektif daripada semua pihak dalam membendung wabak Covid-19.Menurutnya, individu-individu yang melanggar arahan PKP yang sudah memasuki fasa kedua seperti orang yang hilang akal kerana terlalu mementingkan kehendak sendiri hingga tidak peduli keselamatan rakyat terbanyak.

“Ini satu isyarat yang tidak betul kepada masyarakat. Saya harap perkara ini dilihat semula secara berhati-hati. Kalau isu ini silap ditangani, rakyat Malaysia semakin banyak songeh,” tegasnya.


Melihat perkembangan mutakhir itu, Teo mencadangkan agar kerajaan menempatkan lebih ramai tentera komando sebagai barisan hadapan dalam mengawasi pergerakan rakyat.

Pendekatan ini bukan untuk menafikan peranan polis tetapi mengajar rakyat Malaysia lebih berdisiplin dan menghormati arahan terutama ketika situasi getir seperti hari ini.

“Polis selalu berada dalam masyarakat menyebabkan rasa takut rakyat kepada mereka walaupun yang berpangkat tinggi semakin berkurangan berbanding askar yang kurang berada dalam masyarakat.


”Selain itu, kedudukan askar dipandang secara simbolik sebagai benteng pertahanan negara. Warna, pakaiannya sahaja sudah menggerunkan rakyat, itu belum lagi mereka menjerit. Walaupun jika seorang prebet yang menjerit tiada siapa yang berani, apatah lagi menularkan video-video.

“Pada saya kalau dengan meletakkan askar dapat mendisiplin rakyat daripada bergerak, sekali gus dapat membendung penularan wabak ini, tidak ada salah kerajaan menempatkan askar-askar komando,” tambahnya. – MalaysiaGazette

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...