Isnin, 13 April 2020

Tak semua pelajar ada akses ke internet, kata Teo Nie Ching

Bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching menggesa kerajaan menyediakan pelan bagi membantu pelajar mengikuti pembelajaran dari rumah.

Katanya, amalan pendidikan dari rumah akan menjadi kelaziman baru tetapi kerajaan perlu memahami tidak semua pelajar mempunya akses kepada platform digitan.

"Kementerian Pendidikan perlu menangani jurang digital ini segera.


"Ia termasuk melihat kepada berkaitan akses, kesediaan guru dan komunikasi di antara sekolah dan keluarga," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baru-baru ini Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semasa mengumumkan lanjutan tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) berkata, semua sekolah akan terus ditutup sehinggalah ancaman Covid-19 dapat diatasi sepenuhnya.

Untuk rekod, sejurus sebelum PKP dilaksanakan, sesi persekolahan di negara ini memasuki awal cuti penggal pertama.Sejak itu sekolah terus ditutup dan kini genap sebulan pelajar di negara ini tidak bersekolah.

Menurut Teo jika di Singapura, kementerian pendidikan negara itu menyediakan 3,300 peranti dan lebih 200 unit 200 dongle untuk menyediakan akses kepada pelajar di negara itu.


Risiko terdedah lama pada skrin

Dongle ialah peranti yang disambungkan kepada komputer untuk membolehkan capaian internet jalur lebar diperolehi, atau menjadi pelindung perisian.

"Apakah rancangan kita untuk membantu pelajar yang tiada peranti sepatutnya semasa proses pembelajaran dari rumah?" kata Teo.

Ahli parlimen Kluang itu juga berkata, Kementerian Pendidikan menetapkan tempoh maksimum pembelajaran dalam talian di negara ini selama dua jam sedangkan di Singapura, ia adalah empat jam untuk pelajar sekolah rendah dan lima jam bagi sekolah menengah.


"Sangat penting untuk kerajaan untuk menyediakan garis panduan e-pembelajaran.

"Ibu bapa juga harus dinasihatkan tentang risiko terdedah kepada skrin untuk tempoh masa yang lama," katanya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan menambah lebih banyak mata pelajaraan serta kumpulan sasaran yang dapat mengikuti pembelajaran melalui TV Pendidikan.

TV Pendidikan disiarkan melalui saluran TV Okey selama dua jam sehari.

Buat masa ini ia memancarkan pembelajaran bagi murid tahun satu, empat lima dan enam, selain tingkatan empat serta lima.

https://www.malaysiakini.com/news/520343

Netizen minta Fahmi perangi Covid-19, henti berpolitik

KUALA LUMPUR - Tindakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil yang bertanya status isytihar harta dalam kalangan jemaah menteri mengundang rasa kurang senang netizen.

Status dikongsi dalam Facebooknya dimuat naik bersama laporan berita Sinar Harian pada 11 Mac lalu bertajuk 'Jemaah menteri diarah isytihar harta' pada jam 2.20 petang tadi dianggap bersifat politik dan tidak sesuai dengan keadaan negara yang sedang bergelut dalam memerangi koronavirus (Covid-19).


Foto - The Star

Status ditulis Fahmi mempersoalkan Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) sama ada sudah mengisytihar harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seperti yang diluluskan pada 1 Julai lalu.

"Sebulan sudah berlalu. Adakah semua ahli jemaah menteri dan timbalan-timbalan menteri sudah isytihar harta kepada SPRM?


"Adakah SPRM akan papar maklumat pengisytiharan kepada umum seperti ketelusan yang wujud sewaktu pentadbiran sebelum ini?

"Adakah semua Ahli Parlimen PN (yang belum isytihar) akan isytihar harta kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat? Ingat usul diluluskan 1 Julai 2019 yang mewajibkan semua Ahli Parlimen mengisytihar harta kepada Dewan Rakyat," tulis Fahmi yang juga Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagaimanapun, status itu mendapat perhatian netizen, malah pengguna Facebook dikenali Fairuz Ali meminta Fahmi untuk berhenti politik dan fokus di kawasannya Lembah Pantai yang mencatatkan kes tertinggi Covid-19 setakat hari ini.

"Kawasan sendiri dah zon merah pun sibuk nak politik lagi? Adeehh. Fokus yang lebih penting dulu YB (Yang Berhormat)," tulisnya.


Seorang lagi pengguna Facebook dikenali Hanisah Nordin juga turut memberikan pandangan sama susulan kebimbangan Covid-19 di Lembah Pantai.

"YB berhentilah politik. Tolong fokus kawasan anda. Dah ramai yang kena Covid-19 di Lembah Pantai," katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/78595/EDISI/Selangor-KL/Netizen-minta-Fahmi-perangi-Covid-19-henti-berpolitik

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...