Sabtu, 6 Jun 2020

Muhyiddin pengecut kata Hanipa

Demikian dakwaan Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin yang menuduh Perdana Menteri takut membentangkan pakej rangsangan ekonomi di Parlimen.

Berdasarkan kenyataan yang dipetik portal Malaysiakini melalui Facebook ‘Peguam Pas – Dulu’, Mohamed Hanipa cuba mengatakan pakej yang diumumkan Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam mengenepikan rakyat.


Foto - The Star

“Dari rakyat kepada rakyat, tetapi tak pernah pergi Dewan Rakyat!


“Kasihan. Ketakutan menyelubungi beliau. Apa pun, dalam sistem demokrasi berparlimen, hendak isytihar apapun isytiharlah tetapi kena ingat mesti bagi Parlimen lulus,” katanya.

Bagaimanapun, dalam keadaan seluruh negara yang menghadapi tekanan ekonomi, jika dibahaskan pasti akan lambat diterima rakyat.

Berdasarkan sikap pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang begitu terang-terangan menghentam dan menolak pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional, pasti sukar untuk rakyat menerima bantuan.


Dalam situasi negara tertekan dengan kesan ekonomi akibat daripada serangan pandemik Koronavirus (Covid-19), rakyat pasti mahukan bantuan segera supaya kelangsungan hidup boleh diteruskan.

Kenyataan Mohamed Hanipa itu seolah-olah merendah-rendahkan pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


“Dalam mana-mana negara yang maju demokrasinya sesebuah kerajaan tak akan boleh biarkan walau satu pakej wang negara dibiarkan untuk dilaungkan dan dibelanjakan tak ketahuan tanpa dapat restu Parlimen.

“Kerajaan ‘tebuk atap’ kata akan terbitkan sukuk prihatin bernilai RM 500juta dengan tema ‘daripada rakyat, kepada rakyat’, tetapi tak pernah pergi Dewan Rakyat!” tempelaknya.

Semalam, Muhyiddin mengumumkan peruntukan sebanyak RM30 bilion bagi merangsang semula ekonomi dalam jangka masa pendek.

Menerusi pakej yang dinamakan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana), 40 inisiatif bakal dilaksana meliputi tiga teras utama.

Teras tersebut adalah, memperkasakan rakyat, melonjakkan perniagaan dan merangsang ekonomi.


Pakej tersebut juga merupakan tambahan perbelanjaan negara daripada Pakej Rangasangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) yang bernilai RM260 bilion.

https://suaramerdeka.com.my/hanipa-tuduh-muhyiddin-takut/

PH akan sokong calon bebas di PRK Chini walaupun PKR tidak bertanding

PKR dan Pakatan Harapan (PH) Pahang akur dengan keputusan pucuk pimpinan pusat gabungan itu untuk tidak bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini pada 4 Julai ini.

Pengerusi PH Pahang, Fuziah Salleh bagaimanapun berkata, gabungan itu akan menyokong calon Bebas yang bakal bertanding menentang calon Barisan Nasional (BN) di situ.“Itu adalah keputusan selepas perbincangan Majlis Presiden PH, jadi walaupun PKR Pahang telah bersiap sedia dan memulakan gerak kerja, tetapi kita terpaksa akur dengan keputusan pimpinan.

“Kita tahu wabak Covid-19 meletakkan risiko tinggi kepada petugas, selain petugas dari negeri lain tidak boleh merentas negeri untuk membantu calon.


“Apapun kita akur dan besar kemungkinan akan sokong calon Bebas yang kita rasa layak dan mengikut cita rasa kita nanti.

“Kita akan sokong untuk lawan Umno. Keputusan PKR tidak meletak calon tidak bermakna petugas kita akan terus tarik ‘handbrake’, kita akan sokong calon Bebas,” katanya kepada FMT.

Fuziah yang juga pengerusi PKR Pahang berkata, keputusan tidak meletakkan calon tidak bermakna mereka “takut” pada BN.

“Saya sudah buat pengumuman minggu lepas, kita (PKR Pahang) sudah sedia bertanding, tetapi keputusan dibuat PH pusat itu kena diterima,” katanya.


Beliau tidak menolak kemungkinan prosedur operasi standard (SOP) yang akan disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk PRK itu juga tidak memihak kepada pembangkang.

Beliau berkata, walaupun pembangkang mempunyai peluang untuk merampas kerusi DUN Chini, namun hasil tinjaun yang dilakukan, menunjukkan kelebihan berada di pihak BN, termasuk penggunaan jentera kerajaan ketika berkempen.

“Kita tahu Umno akan guna jentera kerajaan. Kita tengok ketika PRK Cameron Highlands, masa itu kita kerajaan PH, tetapi mereka (BN) guna agensi kerajaan pusat seperti Felda buat program untuk menteri besar.

“Kita tahu apa yang mereka akan lakukan kali ini. Ia tidak memberi kelebihan kepada kita,” katanya.

Katanya, tinjauan juga mendapati banyak isu rakyat gagal diselesaikan di bawah BN, antaranya masalah bekalan air.


“Antara isu paling besar ialah air. Selama 60 tahun isu air di Chini tidak selesai. Itu rintihan penduduk.

“Juga isu Tasik Chini yang mati, isu pengondolan bukit dan perlombongan haram,” katanya.

Semalam PKR memutuskan untuk tidak akan bertanding dalam PRK Chini Julai ini.

Setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution Ismail berkata, keputusan itu yang turut dipersetujui Majlis Presiden PH dibuat selepas mengambil kira penularan Covid-19 yang belum ditangani sepenuhnya.


DUN Chini kosong ekoran kematian penyandang, Abu Bakar Harun, 60, kerana serangan jantung pada 6 Mei.

Wakil rakyat BN itu menewaskan pencabarnya, Mohd Fadhil Noor Abdul Karim dari PAS dan Mohamad Razali Ithnain dari PKR dengan majoriti 4,622 undi, selepas meraih 10,027 undi berbanding 5,405 undi dan 1,065 undi.

Hari penamaan calon ditetapkan pada 20 Jun.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/06/06/ph-sokong-calon-bebas-selepas-putus-tidak-tanding-prk-chini-kata-fuziah/

MB Perak selamba 'sound' Bersatu, jangan curi ahli dan bertanding tempat UMNO

 UMNO Perak akan mempertahankan kerusi-kerusi tradisi miliknya pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti sambil mengharapkan gandingan d...