Rabu, 22 Julai 2020

Permohonan Tony Pua berhubung penarikan balik saman oleh Najib ditolak

Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua Kiam Wee gagal memperoleh kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu keputusan Mahkamah Rayuan yang mengekalkan penarikan balik saman fitnah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terhadapnya.


Saman itu berkaitan pembentangan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) atau RUU355.Panel tiga hakim diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk P. Nallini memutuskan bahawa permohonan Pua tidak memenuhi kehendak di bawah Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 yang memperuntukkan syarat-syarat rayuan.

“Inti pati hujah peguam Datuk Malik Imtiaz yang mewakili Pua ialah anak guamnya telah berdepan prasangka kerana Mahkamah Tinggi telah mengeluarkan perintah injunksi terhadapnya dan kemudian bekas perdana menteri itu tiba-tiba memutuskan untuk menarik balik saman tersebut.


“Oleh itu, permohonan untuk mendapatkan kebenaran oleh perayu (Pua) ditolak,” kata Nallini yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Zabariah Mohd Yusof dan Datuk Rhodzariah Bujang.

Mahkamah itu kemudian memerintahkan Pua membayar RM20,000 kepada Najib sebagai kos.


Pua memohon kebenaran untuk merayu keputusan Mahkamah Rayuan pada 15 Okt 2019 yang membenarkan sebahagian daripada rayuannya.


Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Dr Hamid Sultan Abu Backer telah membenarkan Pua menerima ganti rugi selepas Mahkamah Tinggi pada 2018 membenarkan permohonan Najib untuk menarik balik saman fitnah terhadapnya (Pua) berkaitan pembentangan RUU355.

https://malaysiagazette.com/2020/07/22/permohonan-tony-pua-berhubung-penarikan-balik-saman-oleh-najib-ditolak/

Guan Eng di SPRM berhubung projek terowong, kata sumber

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dikatakan memanggil Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng untuk diambil keterangan hari ini berhubung projek terowong dasar laut, kata sumber.

Wartawan FMT di lapangan mengesahkan bekas ketua menteri Pulau Pinang itu tiba di ibu pejabat SPRM pada 1.05 petang tadi, ditemani peguam Gobind Singh dan RSN Rayer.
Terdahulu, beberapa pemimpin kerajaan negeri dan bekas dipanggil untuk diambil keterangan berhubung siasatan SPRM ke atas projek itu.

Awal bulan ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki berkata siasatan ke atas projek RM6.3 bilion itu sekitar dakwaan pengubahan wang dan dijangka selesai dalam tempoh 2-3 minggu.


Beliau berkata tanggapan kes itu ditutup tidak betul dan siasatan masih berjalan sejak 2017.

Azam memaklumkan SPRM sudah mengambil keterangan daripada 32 orang sehingga kini dan mahu menemubual 10-15 lagi.


Setakat ini, dilaporkan seorang bekas pegawai Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang ditahan dan 3 syarikat diserbu dalam siasatan ke atas projek itu.


https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/07/22/guan-eng-dipanggil-ke-sprm-kata-sumber/

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...