Jumaat, 25 September 2020

[D4P pening?] Guan Eng: D4P tak akan kerjasama dengan Umno di bawah Zahid, Najib

 Selepas mendapat berita bahawa "ramai" Ahli Parlimen BN dan Umno menyokong rancangan rampasan kuasa Presiden PKR, Anwar Ibrahim, DAP menegaskan bahawa ia tidak akan bekerjasama dengan Umno.


Berkempen di Kota Kinabalu petang tadi, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menekankan pendirian parti itu tetapi tidak menyentuh secara langsung pengumuman Anwar baru-baru ini.

"Kita lawan Umno dan (Presiden Bersatu) Muhyiddin Yassin kerana kita tak boleh terima dasar memecahbelahkan rakyat

"Saya nak tegaskan di sini bahawa DAP tidak akan kerjasama dgn Umno di bawah pimpinan Zahid (Hamidi) dan di bawah pimpinan Najib (Razak). Sama sekali tidak.

"Tentu ini ditanya, kalau kita lawan dengan Umno ataupun PN di Sabah, macam mana boleh kerjasama dengan Umno di bawah Zahid atau Najib? Itu penting," katanya.

Lim hadir berkempen utnuk calon DAP bagi Luyang, Phoon Jin Zhe dan calon Likas, Tan Lee Fatt menjelang hari pengundian pilihan raya Sabah esok.

Ucapannya disiarkan di Facebook.

DAP adalah parti terbesar dalam Pakatan Harapan dengan 42 Ahli Parlimen.

Rabu lalu, Anwar mendakwa mendapat sokongan majoriti anggota parlimen untuk mengambil alih Putrajaya dengan selesa.

Tidak lama selepas pengumuman Anwar, Zahid mendedahkan "ramai" ahli parlimen Umno dan BN menyokong Anwar.

Masih belum diketahui siapa dari Umno dan BN di pihak Anwar.

Amanah dengan 11 Ahli Parlimennya menyokong penuh rancangan itu sementara DAP sebelum ini menawarkan sokongan bersyarat.

"Sejajar dengan keputusan majlis presiden Pakatan Harapan, 42 anggota parlimen DAP akan memberikan sokongan kepada Anwar sebagai perdana menteri jika dia memiliki sokongan yang cukup untuk membentuk kerajaan," kata Lim.

https://www.malaysiakini.com/news/544123

Bagaimana Presiden UMNO mampu membuatkan rakan dan musuh perlu beringat tentang sedang berkuasa dan hilang kuasa..

 Heboh bila Anwar Ibrahim umumkan yang dia sudah cukup nombor Ahli Parlimen untuk membolehkan dia menjadi Perdana Menteri dan kerajaan Muhyiddin jatuh.

Namun sejak pengumuman sejak hari rabu yang lepas, ingatkat ia bakal menjadi suasana panas, tetapi ia menjadi masalah besar pula kepada dipihak PKR.


Sebabnya ramai Ahli Parlimen Umno menafikan yang mereka menyokong Anwar, GPS Sarawak, PAS juga menafikan menyokong Anwar.

Ahli Parlimen nafi menyokong gerakan Anwar..  https://malaysiagazette.com/2020/09/25/ahli-parlimen-umno-nafi-bersama-anwar-bentuk-kerajaan-baharu/

Parti Pejuang juga jangan kata, zarah pun tak nampak yang mengaku menyokong Anwar. Hanya Amanah, DAP sahaja yang membuat kenyataan menyokong penuh sekiranya Anwar sudah cukup nombor.

Alangkah kelakarnya bila 'Langkah Anwar' ini sudah kena main oleh siapa? Hanya PKR sahaja yang tahu situasinya.

Malah Presiden Umno juga ibarat sudah memberi signal, yang ada dikalangan Ahli Parlimen Umno memang menyokong Anwar.

Ikutkan skrip, ikutkan perjalanan sebenar mengapa Presiden Umno mengatakan sebegitu, mudah, untuk meneritahu rakan dan lawan, janganlah sesekali memperkecilkan Umno, walaupun Umno menjadi kerajaan bersama Bersatu, Pas dan rakan parti lain.

https://malaysiagazette.com/2020/09/23/terkini-saya-datang-dari-pintu-istana-pm/

Harus diingan, jangan sesekali membuat keputusan yang memijak Umno tanpa berbincang, maaf kata, wujudnya Perikatan Nasional pun Umno dihenyak dipaksa dan dibelakangkan hanya nak jadi pak turut.

Salah cara begitu, kata muafakat, tetapi dalam diam perlakukan Umno macam anak tiri sahaja, hanya pemimpin Umno dalam Kerajaan Muhyiddin sahaja tahu.

Ingat Umno jangan diperkotak katikkan sama sekali. Nak menjadi rakan, sahabatlah dengan betul-betul, jangan kerap sangat baling batu sembunyi tangan.

Orang kata, buat orang boleh, nampak suci sahaja, ehh bila kena balik dekat batang hidung, wahh marah, emosi, kata Umno tidak sepakat.. eh eh.. 

Jadi sebenarnya yang kena main permainan gegar suasana ini adalah Anwar dan rakan sekutu PN. 

Itu sahaja, harap faham signal mengejutkan orang sombong dari khayal kuasa. ITU SAHAJA UMNO BUAT sejak dua tiga hari ini.

Sekian.

Pecah-belahkan perpaduan Melayu, Islam kerja syaitan

 KETUA Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal menyelar pihak yang cuba memecah-belahkan perpadua...