Selasa, 13 Oktober 2020

Agong: Anwar tidak senarai nama MP yang sokongnya

 Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengesahkan bahawa Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dalam majlis menghadap pagi tadi telah mengemukakan jumlah ahli-ahli Dewan Rakyat yang didakwa memberi sokongan kepada dirinya.


Walaubagaimanapun, kata Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin, presiden PKR itu tidak mengemukakan senarai nama mereka.

“Dalam sesi yang berlangsung selama lebih kurang 25 minit ini, Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim telah mengemukakan jumlah Ahli-ahli Dewan Rakyat yang didakwa memberi sokongan kepada beliau.

“Walaubagaimanapun, beliau tidak mengemukakan senarai nama Ahli-ahli Dewan Rakyat untuk mengukuhkan dakwaan tersebut.

"Sehubungan dengan itu, Al-Sultan Abdullah telah menasihati Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim untuk akur dan menghormati proses-proses perundangan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” kata Ahmad Fadil.

https://www.malaysiakini.com/news/546351?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

[Sah ada nombor] Anwar persembah dokumen sahih sokongan 120 MP pada Agong

Presiden PKR berkata telah mengemukakan dokumen sahih membuktikan sokongan lebih 120 ahli parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dalam pertemuan pagi tadi.

"Ia mencecah lebih dari 120 (ahli parlimen).

"Tapi oleh kerana Yang di-Pertuan Agong akan memanggil ketua-ketua parti, maka munasabah untuk kita bersabar, memberi ruang dan wewenang untuk YDPA memutuskan.


"Tak wajar tetapkan masa untuk YDPA memutuskan," katanya pada sidang media khas sebentar tadi.

Presiden PKR berkata telah mengemukakan dokumen sahih membuktikan sokongan lebih 120 ahli parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dalam pertemuan pagi tadi.

"Ia mencecah lebih dari 120 (ahli parlimen).

"Tapi oleh kerana Yang di-Pertuan Agong akan memanggil ketua-ketua parti, maka munasabah untuk kita bersabar, memberi ruang dan wewenang untuk YDPA memutuskan.

"Tak wajar tetapkan masa untuk YDPA memutuskan," katanya pada sidang media khas sebentar tadi.

https://www.malaysiakini.com/news/546343

[Biar Betul] Bekerjasama dengan Umno baik untuk imej Melayu DAP, kata penganalisis

 PETALING JAYA: Seorang penganalisis politik berkata, imej DAP dalam kalangan pengundi Melayu dan persepsi mereka terhadap parti itu boleh diperbaiki, jika ia setuju bekerjasama dengan Umno di bawah kerajaan pimpinan Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata, Anwar ialah pemimpin yang dilihat mampu mencari satu bentuk keterangkuman politik dan politik Malaysia tidak lagi perlu berpusat kepada etnik atau agama, sebaliknya mengenai kerakyatan.

“Jika DAP menolak kerjasama dengan Umno (di bawah kerajaan pimpinan Anwar), ia akan memberi persepsi salah kepada orang Melayu dan institusi diraja Melayu. DAP perlu mengelak daripada menghantar mesej atau persepsi DAP tidak boleh bertolak ansur dengan kerajaan Melayu-Islam yang dipimpin Anwar,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, DAP hanya boleh memenangi banyak kerusi bukan Melayu marginal disebabkan PKR dan parti itu bertanding di bawah panji parti Anwar pada Pilihan Raya Umum 2018.

Dengan asas sokongan DAP yang dilihat semakin tepu, beliau berkata, ia seolah-olah tidak mampu meningkatkan jumlah kerusi mereka tanpa sokongan PKR.

“Sokongan orang Melayu akan menentukan masa depan DAP kerana jika DAP mahu menambah kekuatan dari segi jumlah kerusi, mereka memerlukan sokongan orang Melayu di kawasan campuran.

“Jadi, tiba masanya DAP mengambil peranan progresif untuk menggantikan MCA, MIC serta Gerakan. Dan mereka perlu lebih sederhana untuk diterima etnik lain, khasnya Bumiputera di negara ini.”

Beliau berkata, politik Malaysia perlu sejajar populasi negara, di mana Bumiputera terdiri daripada kira-kira 60%, untuk meningkatkan keharmonian antara kaum dan membangunkan negara dengan lebih baik.

“Rakyat mahukan kestabilan politik dan penglibatan pelbagai etnik untuk pembangunan negara yang lebih stabil.”

Bagaimanapun, penganalisis politik, Azmi Hassan berkata, DAP akan dilihat sebagai oportunistik, jika parti itu bekerjasama dengan ahli Parlimen Umno di bawah Anwar.

“Dan, kesannya, ahli Parlimen Umno yang bekerjasama dengan DAP akan dianggap pengkhianat orang Melayu,” katanya kepada FMT.

Walaupun kedua-dua parti itu bekerjasama, beliau berkata, satu-satunya cara bagi DAP meningkatkan popularitinya dengan pengundi Melayu ialah jika Umno mengatasi musuh lama.

“Jika kerjasama itu setara, ini tidak akan meyakinkan orang Melayu. Sebaliknya, jika kerjasama itu berdasarkan ahli Parlimen Umno secara individu dan bukan Umno sebagai sebuah organisasi, maka impak terhadap imej DAP tidak begitu besar.”

Bulan lalu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dilaporkan berkata, 42 ahli Parlimen parti itu akan memberikan sokongan kepada Anwar, jika benar presiden PKR itu mempunyai sokongan mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Namun, ketika berkempen untuk Warisan di Sabah seminggu kemudian, beliau berkata, DAP tidak akan bekerjasama dengan Umno selagi parti itu masih di bawah pimpinan Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak.

Susulan pengumuman awal Anwar, Zahid yang juga presiden Umno berkata, beliau dimaklumkan ramai ahli Parlimen Umno menyokong Anwar dan beliau tidak dapat menghalang mereka berbuat demikian.

Anwar akan menghadap Yang di-Pertuan Agong hari ini.

Selepas Anwar, Ku Li pula dipanggil ke istana hari ini

Selain Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan diterima menghadap Yang Dipertuan Agong jam 10.00 pagi ini, Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah atau Ku Li juga dijadualkan menghadap hari ini.

Beliau dijangka akan menghadap jam 2.30 petang ini selepas selesai Anwar menghadap dan mempersembahkan jumlah Ahli Parlimen yang bersama beliau.


Namun tidak diketahui kenapa beliau turut dipanggil oleh istana. Persoalan ini menjadi pertanyaan di kalangan wartawan yang menunggu di pintu istana.

Menurut sumber, selepas kedua-dua mereka, turut dipanggil menghadap adalah ketua-ketua parti termasuk Bersatu, Umno, Pas, DAP, AMANAH dan juga Warisan.

Perdana Menteri yang juga Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mempunyai 18 ahli Parlimen (MP) turut dipanggil ke istana hari ini.

“Lim Guan Eng dipanggil Rabu ini manakala Mohamad Sabu dipanggil Khamis,” kata sumber itu.

ANWAR TIBA JAM 10.25 PAGI

Sementara itu, kenderaan yang membawa Anwar tiba di pintu Istana Negara jam 10.25 pagi dan akan menghadap Yang Dipertuan Agong jam 11 pagi.

Selepas Anwar, semua pemimpin parti yang menyokong kerajaan Perikatan Nasional dijangka akan menghadap baginda hari ini sebelum pemimpin parti pembangkang pula dipanggil, kata sumber itu juga.

Pada 23 September lepas, Anwar mengumumkan beliau mempunyai sokongan yang kuat untuk membentuk kerajaan baru dan mengisytiharkan kerajaan PN pimpinan Tan Sri Mahyuddin Yassin telah jatuh dengan sokongan itu.

https://malaysiadateline.com/selepas-anwar-ku-li-pula-dipanggil-ke-istana-hari-ini-kata-sumber/

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...