Isnin, 19 Oktober 2020

Kerajaan PN diminta hentilah berpolitik, mula bantu pekerja kata Kulasegaran

Bekas menteri sumber manusia M Kulasegaran melahirkan kebimbangan ribuan rakyat Malaysia akan hilang pekerjaan.

Ahli Parlimen DAP ITU berkata, kerajaan pimpinanPerdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin gagal menyediakan strategi untuk membantu industri peruncitan kerana sibuk berpolitik.

“Dilaporkan bahawa lebih 51,000 kedai runcit di negara ini akan ditutup dalam empat hingga lima bulan ke depan. Ini disebabkan oleh kesan awal perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB), dan perniagaan mula beralih ke e-dagang.“Ini secara langsung boleh mengakibatkan kehilangan pekerjaan melebihi 150,000 pekerja.

“Sektor peruncitan mungkin menghadapi penguncupan sistemik dalam jangka waktu tertentu kerana berkaitan dengan industri pelancongan yang paling terjejas akibat krisis Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kulasegaran berkata, Keranaan begitu sibuk merancang pengambilalihan Sabah dan merancang untuk menyelamatkan majoriti tipisnya di parlimen sehingga telah meninggalkan kebajikan pekerja dan perniagaan di Malaysia.

Katanya, kerajaan bertindak terlalu perlahan berbanding perubahan yang berlaku dalam industi akibat Covid-19.

Justeru beliau menggesa kerajaan supaya memberi perhatian serius dan mengambil lebih banyak langkah untuk membendung pemberhentian dan penutupan perniagaan.

Jelas beliau, kerajaan memperuntukkan AS$3.21 bilion (RM13.8 bilion) untuk subsidi upah dan manakala Singapura pula memperuntukkan AS$14.6 bilion untuk memberi subsidi atau membiayai bersama upah pekerja dalam tempoh ketidaktentuan ekonomi.

“Subsidi upah di Singapura merangkumi semua pekerja, sementara di Malaysia hanya mereka yang berpendapatan di bawah RM4,000 layak mendapat subsidi gaji.

“Kelas profesional dan teknikal yang merangkumi 59 peratus daripada kehilangan pekerjaan, tidak dilindungi.

“Walaupun kadar pengangguran turun dari 5.3 peratus menjadi 4.7 peratus baru-baru ini, ia tidak menggambarkan keadaan perniagaan dan buruh sebenar di lapangan. Penutupan perniagaan dan pemberhentian pekerja masih berterusan,” katanya.-SM

https://suaramerdeka.com.my/kulasegaran-minta-kerajaan-pn-henti-berpolitik-mula-bantu-pekerja/

[Bahang dirasai] Pas, UMNO mesyuarat malam ini

 KUALA LUMPUR – Dua parti majoriti Melayu, Pas dan UMNO akan mengadakan mesyuarat malam ini.

Mesyuarat Muafakat Nasional antara kedua-dua parti itu dipercayai akan membincangkan mengenai hala tuju kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Sebelum ini, Setiausaha Agung Bersama Sekretariat Muafakat Nasional (MN) Tan Sri Annuar Musa mesyuarat MN yang terdiri daripada UMNO dan Pas itu akan diadakan dalam semangat kekeluargaan.Terbaharu, menerusi ciapan di Twitter, Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, UMNO dan rakan kerjasamanya akan memastikan hubungan kerjasama antara mereka akan lebih kuat dan padu.

“Dengan izin Allah, UMNO dan parti parti sahabat bakal muncul lebih padu lebih kuat selepas ini.

“Kita berusaha siang dan malam tanpa putus asa kukuhkan solidariti. Sikap matang para pimpinan mengkagumkan,” katanya di Twitter hari ini.

Sementara itu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, UMNO akan kekal dalam kerjasama MN.

“UMNO tolak kerjasama dgn DAP dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“UMNO kekal dlm #MuafakatNasional #MN. MP UMNO & #BN yang sokong #PN ada 43 MP,”  katanya lagi.

Minggu lalu, UMNO menegaskan pihaknya mahu meletakkan syarat baharu untuk meneruskan kerjasama politik dengan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Perkara itu diputuskan melalui Mesyuarat Biro Politik Majlis Tertinggi UMNO yang dipengerusikan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Malah parti itu membuat pertimbangan untuk menarik diri daripada menyokong PN sekiranya syarat itu dipenuhi. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/10/19/pas-umno-mesyuarat-malam-ini/

Selangor tidak ada air lagi, masalah sama, pencemaran di Sungai Selangor berlaku lagi sekali

KUALA LUMPUR – Lebih sebulan lalu Lembah Klang dikejutkan dengan gangguan bekalan air tidak berjadual hingga empat hari dan hari ini insiden sama berulang.

Ia kerana Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang dihenti tugas sekali lagi.

Menurut Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), tindakan itu berikutan pencemaran sumber air mentah telah dikesan di Sungai Selangor pada jam 2 pagi ini.


Ketua Komunikasi Korporat, Elina Baseri berkata, pihaknya telah melakukan proses pencairan bahan pencemaran yang terdapat di dalam Sungai Selangor.

“Tindakan segara telah dilakukan dengan melepaskan air secara graviti dari HORAS 600 dengan kapasiti 285 juta liter sehari dan pelepasan air mentah dari empangan sebanyak 800 juta liter sehari,” katanya dalam satu kenyataan, awal pagi tadi.

Dalam pada itu, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) telah melepaskan air mentah melalui operasi pengepaman kolam KL Larut dengan kapasiti 336 juta liter sehari untuk tujuan yang sama.

“Sehingga jam 6.30 pagi ini, pencemaran masih lagi di kesan di Sungai Selangor pada tahap 1 TON,” katanya.

Susulan henti tugas keempat-empat LRA terbabit, gangguan bekalan air tidak berjadual melibatkan 1,196,457 akaun merangkumi 1,292 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

“Air Selangor ingin memaklumkan pemulihan setakat jam 2 pagi ini untuk insiden henti tugas separa LRA SSP1 berikutan paip air terawat pecah telah mencapai kadar 80 peratus.

“Namun berikutan insiden pencemaran bau ini melibatkan loji yang sama, maka pemulihan kawasan ini tidak dapat dilaksanakan mengikut jadual yang telah diumumkan pada 18 Oktober 2020,” katanya.

Jelasnya, Air Selangor turut menyediakan bantuan bekalan air dengan mengerakkan lori-lori tangki ke kawasan-kawasan yang terjejas dengan keutamaan kepada premis-premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis.

“Para pengguna yang memerlukan bantuan bekalan air untuk kecemasan seperti urusan kematian boleh menghubungi 15300,” katanya.

Katanya lagi, Air Selangor amat memahami situasi para pengguna yang memerlukan air bersih terutama semasa peningkatan kes baharu Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini.

“Kami akan mengambil segala usaha bagi meminimakan impak gangguan kepada para pengguna yang terjejas.

“Maklumat gangguan bekalan air tidak berjadual akan dimaklumkan dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram,

aplikasi Air Selangor dan laman sesawang kami di www.airselangor.com,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/10/19/lembah-klang-alami-gangguan-air-tak-berjadual-sekali-lagi/

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...