Selasa, 27 Oktober 2020

Idea Najib memang sentiasa untuk kebaikan rakyat, Najib cadang keluarkan RM10,000 simpanan KWSP

Kerajaan perlu pertimbangkan cadangan ramai pihak agar pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat pengeluaran sehingga RM10,000 secara ‘one-off’ dari akaun 1 masing-masing.

“Ianya Bertujuan untuk membantu rakyat yang terjejas bagi kegunaan mendesak.” kata Najib Razak

Kerajaan perlu pertimbangkan cadangan ramai pihak agar pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat pengeluaran sehingga RM10,000 secara ‘one-off’ dari akaun 1 masing-masing.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kebenaran itu bertujuan untuk membantu rakyat yang terjejas bagi kegunaan mendesak.Najib turut mencadangkan agar permohonan tersebut boleh dipertimbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarum semula pengeluaran ‘one-off’ itu dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi pulih tidak termasuk caruman bulanan biasa.

“Saya nak nasihatkan bahawa dividen KWSP biasanya lebih tinggi berbanding kadar faedah simpanan bank dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua selepas bersara.

“Sebab itu, jangan membuat pengeluaran KWSP jika tiada kegunaan mendesak,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya, hari ini.

Sebelum ini, kerajaan membenarkan pencarum KWSP untuk mengeluarkan simpanan mereka dengan jumlah maksimum RM6,000 dari akaun 2 KWSP menerusi skim i-Lestari.

Dalam pada itu, bekas Menteri Kewangan itu turut menjelaskan, syarat aku janji yang dicadangkan itu bukan bertujuan mendesak pencarum membuat bayaran balik.

“Niat saya adalah untuk menggalakkan pencarum melebihkan simpanan usia tua sebab dividen KWSP adalah lebih tinggi.

“Jika tak dapat bayar balik dalam masa dua tahun, tiada penalti dan KWSP tak boleh buat apa-apa.

“Cuma untuk memperingatkan pencarum bahawa simpanan dalam KWSP adalah penting dan akhirnya akan menguntungkan pencarum,” ujarnya.

https://www.kosmo.com.my/2020/10/26/najib-beri-cadangan-keluarkan-rm10-000-simpanan-kwsp/?fbclid=IwAR3vsVF94EeIQUzTCrTjPT1w76ed3d3XkuUix8MrmySORclLQi70ADDYdwY

D4P juga tidak ikut jangan berpolitik kata Kit Siang

 KUALA LUMPUR – Veteran DAP, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan kenapa rakyat Malaysia khasnya ahli politik terus main politiking dan tidak mendahulukan krisis Covid-19 daripada terus berpolitik.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar Putri hari ini menulis dalam nada kecewa bagaimanakah titah Yang Dipertuan Agong (YDPA) untuk berhenti berpolitik dan bersatu memerani pandemik.

Jelasnya ia juga merupakan intipati pesanan Yang di Pertuan Agong dan Raja-raja Melayu pada hari Ahad lepas.

“Pada malam Ahad, persoalannya adalah sama ada Tan Sri Muhyiddin Yassin akan meletak jawatan sebagai Perdana Menteri berikutan penolakan YDPA terhadap cadangan Kabinet untuk mengisytiharkan darurat dan menggantung Parlimen.


“Malam semalam, persoalannya bertukar kepada adakah pemerintahan pintu belakang Muhyiddin akan tumbang sekiranya Majlis Tertinggi UMNO memutuskan untuk menarik diri daripada kerajaan Perikatan Nasional yang dibentuk melalui plot Langkah Sheraton pada bulan Februari lalu.

“Semua percakapan menggunakan bahasa politik perdamaian dan perpaduan nasional tetapi tindakan yang dilihat menunjukkan tanda-tanda politik perpecahan dan polarisasi nasional.

“Nampaknya, nasihat YDPA kepada rakyat Malaysia untuk berhenti berpolitik dan menggugat kestabilan kerajaan sebaliknya melawan penularan Covid-19 tidak diendahkan.

“Nasihat Raja-Raja Melayu untuk menterjemahkan prinsip-prinsip raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen menjadi budaya pentadbiran untuk memastikan keadilan dan membendung sebarang penyalahgunaan kuasa tidak diendahkan,” tulisnya.

Baca selanjutnya https://malaysiagazette.com/2020/10/27/dap-juga-tak-ikut-nasihat-jangan-berpolitik/

Halus permainan Najib membuatkan kawan dan musuh jadi sawan buih seketika

 Politik ini mudah dengan kira-kira dan senang dengan pemahaman licik.

Kalau kita hanya membaca dari sudut drama Melayu jam 7 malam, nescaya anda akan terjerumus untuk terperangkap dengan halusnya emosi.


Berkenaan dengan cadangan Najib, memang tidak nafikan ramai melenting, ramai yang termasuk jarum dengan hidangan separuh-separuh supaya jentikan emosi itu mengalir laju sampai ke otak.

Itu bahayanya bila [email protected] gunakan lutut. Senang dan halus bila satu perkara berat diperbincangkan.

Kita kena tengok dari sudut lain, antaranya, perpecahan ketara PKR dan DAP, dan betapa gelojohnya DAP bila tahu kononnya UMNO nak bersama Anwar.

Silap-silap itu skrip yang DS Najib jaja dengan pemimpin UMNO lain supaya parti perosak lawan dan kawan masuk perangkap.

Apa perangkapnya? DAP kita memang nampak ketara dahagakan kuasa, dengan awal-awal kata sedia bekerjasama dengan Muhyiddin, namun syaratnya kena buang Azmin dan Hamzah.

Kita tengok pula pemimpin Amanah, punya gelojoh, katanya tunggu dipanggil bila-bila masa dan Bersedia nak jadi kerajaan balik, maknanya Bersedia dengan kerajaan Muhyiddin.

Amanah lupa agaknya, dalam Kerajaan PN ada PAS... Itu yang lucu tu. 😆😆😆

PKR sedang memerhati sahaja gelagat kedua parti gabungan PH itu.

Kesimpulannya PH sebenarnya diambang perpecahan ketara. Masing-masing tidak percaya antara satu sama lain.

Dalam Mesyuarat MT UMNO sudah setuju, tidak bersama Anwar dan DAP, malah tetap menyokong kerajaan PN.

Bila batu dibaling tepat kena kepala tiga musuh. Jangan terkejut musuh akan salahkan bath bukan kita.

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...